ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Pepe Le Pew: Ο διάσημος ασβός αποσύρεται από τη Warner Bros γιατί «προάγει την κουλτούρα του βιασμού»

Η πρεμιέρα του Space Jam 2, “Space Jam: A New Legacy” που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, θα προβληθεί με την απουσία μίας γνώριμης φυσιογνωμίας σε όλους μας. Αυτή του Γάλλου ασβού Pepe Le Pew.

Ο γνωστός ασβός των Looney Tunes, Pepe Le Pew, που όλοι θυμόμαστε να κυνηγάει απεγνωσμένα γάτες και άλλα θηλυκά αιλουροειδή προσπαθώντας να τα φιλήσει, αποτελεί παρελθόν. Και δεν αποσύρεται μεμονωμένα από την ταινία, αλλά αποσύρεται οριστικά από οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια της εν λόγω εταιρίας, σύμφωνα με σχετικά δημοσίευμα του Deadline και του Hollywood Reporter. Η Warner Bros δεν σκοπεύει να τον επαναφέρει στα Looney Toons, τα Bugs Bunny Builders και τα Tiny Toons Looniversary. Ο λόγος της απόσυρσής του; Η προαγωγή της κουλτούρας του βιασμού.

Ο Pepe Le Pew απολύεται

Η φιγούρα του «ερωτιάρη» Pepe Le Pew ήταν πάντα αμφιλεγόμενη εξαιτίας της επιθετικής σεξουαλικής του συμπεριφοράς. Και η συγκεκριμένη προβληματική συμπεριφορά του, έπεσε ξανά στο τραπέζι της συζήτησης, μετά από σχετικό άρθρο του Charles M. Blow στους New York Times.

Ο αρθρογράφος εξέφρασε την άποψή του -ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική- σχετικά με τον συστηματικό ρατσισμό που προάγουν τα παιδικά κινούμενα σχέδια. Και ο Pepe Le Pew ήταν ανάμεσά τους ως σύμβολο τοξικής αρρενωπότητας. Ο Charles M. Blow υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το cartoon, που φιλάει επιθετικά και αγκαλιάζει θηλυκά χωρίς συναίνεση «προάγει την κουλτούρα του βιασμού» και αυτό είναι συστηματικό.

Το ξέσπασμα και η απάντηση στο Twitter

Το άρθρο έλαβε μεγάλες διαστάσεις με τον ίδιο να επεξηγεί περαιτέρω τις απόψεις του, παραθέτοντας ορισμένα πειστήρια μέσω Twitter. Τα λόγια του συνοδεύτηκαν από ένα παλαιότερο κλιπ που δείχνει τον Pepe Le Pew να φιλά την γατούλα Penelope παρά τη θέλησή της και στη συνέχεια να την κλειδώνει μέσα σε ένα δωμάτιο.

«Οι δεξιοί bloggers μου θύμωσαν επειδή είπα ότι ο Pepe Le Pew συνέβαλε στην κουλτούρα βιασμού. Ας δούμε λοιπόν τι κάνει εδώ: 1. Αρπάζει/φιλάει ένα κορίτσι/μια άγνωστη, επανειλημμένα, χωρίς συναίνεση και παρά τη θέλησή της 2. Εκείνη δίνει μάχη για να του ξεφύγει αλλά εκείνος δεν την απελευθερώνει 3. Κλειδώνει την πόρτα για να την εμποδίσει να αποδράσει» ήταν τα συνοδεύτηκα λόγια του βίντεο που ανέβασε ο Charles M. Blow.

«Αυτό βοήθησε να μάθουν τα αγόρια πως το “όχι” δεν σημαίνει στην πραγματικότητα “όχι”, πως ήταν μέρος “παιχνιδιού”», έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter. «Δίδαξε ότι το να ξεπερνάς τις κοπιαστικές, ακόμη και σωματικές αντιστάσεις μιας γυναίκας, ήταν φυσιολογικό, αξιολάτρευτο, αστείο. Δεν έδωσαν καν στη γυναίκα τη δυνατότητα να μιλήσει», πρόσθεσε με ένα άλλο tweet.

Σύμφωνα με το Deadline, μία live-action animation σκηνή μεταξύ της Greice Santo (Jane the Virgin) και του Pepe Le Pew, που γυρίστηκε για το επικείμενο σίκουελ, τον Ιούνιο του 2019, θα «κοπεί» τελικά από την ταινία.