ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η επιστολή προς τους μαθητές του

Papadakis Press Γιώργος Κουκούλης

Την παραίτησή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε ο σκηνοθέτης και παλιότερος καλλιτεχνικός διευθυντής του ίδιου οργανισμού, Στάθης Λιβαθινός. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ είχαν προηγηθεί καταγγελίες εις βάρος του από σπουδαστές.

Η είδηση για την παραίτησή του, κυκλοφόρησε χθες, Δευτέρα 1η Μαρτίου, σε δημοσιεύματα με τον ίδιο να την διαψεύδει στο δελτίο ειδήσεων του Star. Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του συγκεκριμένου σταθμού ο σκηνοθέτης φερόταν να έχει «μειωτική συμπεριφορά και να έχει κάνει κάποια απρεπή σχόλια σε φοιτητές». Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο Στάθης Λιβαθινός παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες των σπουδαστών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που είχαν διατυπωθεί σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, οι σπουδαστές έκαναν λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές και ομοφοβικά σχόλια, που τραυμάτιζαν την προσωπικότητά τους και δημιουργούσαν κλίμα φόβου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ κάποιες από τις καταγγελίες αφορούσαν τον Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ακριβώς πριν τη θητεία του Δημήτρη Λιγνάδη. Παρά την διάψευση στην οποία προχώρησε ο Στάθης Λιβαθινός, η παραίτησή του από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, σήμερα επιβεβαιώθηκε μέσα από σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

«Παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του Καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής.

Ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του. Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του “Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά”.», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια Έρι Κύργια αλλά και η Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής.

Ο Στάθης Λιβαθινός στον δικό του επίλογο

Λίγο νωρίτερα, από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχε σταλεί μία ακόμα ανακοίνωση. Αυτή ήταν ο αποχαιρετισμός του Στάθη Λιβαθινού, ολοκληρώνοντας τα καθήκοντά του ως διδάσκων στο τμήμα σκηνοθεσίας της σχολής.

«Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητα μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει.

Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο.

Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια.

Στάθης Λιβαθινός».

Η ανάρτηση του Παναγιώτη Μπουγιούρη που είχε προηγηθεί

Πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ο Παναγιώτης Μπουγιούρης ο οποίος με μία ανάρτησή του είχε αναφερθεί στο πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού, μιλώντας για «ψυχολογική βία, χειρισμό, τρομοκρατία και ομοφοβία» που βίωσε κατά την μαθητεία του κοντά στον σκηνοθέτη και τη μετέπειτα συνεργασία τους. «Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους!», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Μπουγιούρης σε σχετική του ανάρτηση στα social media.

Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους εχει προκαλέσει ένας άλλος…Δημοσιεύτηκε από panagiotis mpougiouris στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

«Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος, (ίσως και γι αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό», συμπλήρωνε ο ηθοποιός.

H εκπομπή Happy Day είχε προσπαθήσει τότε να επικοινωνήσει με τον σκηνοθέτη ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν κάνω ποτέ δηλώσεις, πολλώ δε μάλλον για τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, που ήταν μαθητής μου».