ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ακατάλληλες (αν και δημοφιλείς) παραλίες στην Αττική για κολύμπι

iStock

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και όσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ταξιδέψουν στον επιθυμητό καλοκαιρινό τους προορισμό, απολαμβάνουν καλοκαιρινές στιγμές κάνοντας κοντινές αποδράσεις σε μέρη που παραπέμπουν σε ελληνικά νησιά ή που μπορούν να δροσιστούν κάνοντας μερικές βουτιές στη θάλασσα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί μικροί «κρυφοί» παράδεισοι κοντά στην Αττική που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος και καταπληκτικές παραλίες. Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι όλες οι κατάλληλες για να κολυμπήσεις. Τις έχουμε συνδέσει με το κολύμπι, τα γέλια, τη χαρά, τα παιχνίδια στην άμμο, τις ρακέτες, την ηλιοθεραπεία και το κέφι, αρκεί να είναι ασφαλής. Με ποιον γνώμονα πρέπει να επιλέξεις πού θα κάνεις τις βουτιές σου;

Επιλογή παραλίας

Έχοντας επάξια τη 2η θέση παγκοσμίως, η Ελλάδα κατέχει 421 Γαλάζιες Σημαίες, επιβεβαιώνοντας έτσι την καθαρότητα και την ποιότητα των νερών της.

  • Βρες την κατάλληλη για τις βουτιές σου, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα και καθαρότητα του νερού.
  • Επέλεξε παραλίες με παροχές ασφαλείας, όπως ναυαγοσώστη, προστατευτικά σήματα, κλπ.
  • Σε περίπτωση που έχεις παιδιά, επισκέψου κάποια που δεν είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένη, ώστε να βρίσκεσαι κοντά στο κέντρο της πόλης σε περίπτωση ανάγκης.

Νέα λίστα της ΠΑΚΟΕ: Οι ακατάλληλες δημοφιλείς παραλίες στην Αττική για κολύμπι iStock

Κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι τα τσιμπήματα από μέδουσες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κατοχή μιας αλοιφής αμμωνίας ή την κορτιζονούχα αλοιφή, σε περίπτωση που πάσχει κάποιος από οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας. Επίσης τα βράχια ή σημεία που δεν έχουν καλή ορατότητα, απαιτούν ειδικά παπούτσια ή βατραχοπέδιλα.

Η νέα λίστα της ΠΑΚΟΕ

Η ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) μας βοηθάει ως προς την επιλογή, αφού έκανε μια νέα λίστα με όσες ακτές κρίνονται ακατάλληλες για κολύμπι. Μερικές από αυτές μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Η πρώτη δειγματοληψία έγινε στις 10/5/2024 και από τις 25 Ιουνίου έχουν αρχίσει να γίνονται επαναληπτικοί έλεγχοι και ανακοινώνονται συνεχώς νέα αποτελέσματα. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τη λίστα.

Οι ακατάλληλες δημοφιλείς παραλίες για κολύμπι

  • Παλαιό Φάληρο – Παραλία Φλοίσβου.
  • Άλιμος-Καλαμάκι.
  • Δήμος Γλυφάδας – Παραλία Γλυφάδας- Αστέρια, στο τέλος αυτής.
  • Δήμος Γλυφάδας – Παραλία Γλυφάδας Ακτή Α, μεταξύ Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας 2η Μαρίνα Γλυφάδας. Οδός Διαδόχου Παύλου.
  • Παραλία Παλαιάς Φώκαιας.
  • Πόρτο Ράφτη – Παραλία Αυλάκι.
  • Μαρκόπουλο Ωρωπού – Παραλία Μαρκοπούλου.