ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι και πάλι ελεύθερος. Οργή στο Twitter

Γκραφίτι του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια στην Αθήνα. Aris Oikonomou/ SOOC

Στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα προχώρησε και πάλι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Παρά την αντίθετη νομολογία που εξέδωσε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, το δικαστήριο της Λαμίας επέμεινε στην αρχική του θέση. Ο πρώην ειδικός φρουρός που σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου 2008, θα είναι και πάλι ελεύθερος.

Έχουν περάσει σχεδόν 14 χρόνια από τότε. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα ήταν σήμερα 29 ετών. Δεν είναι όμως. Για πολλούς δεν είναι επειδή «τι δουλειά είχε ένα 15χρονο στα Εξάρχεια;». Γιατί για πολλούς που αναρωτήθηκαν κάτι τέτοιο πρώτη φορά το 2008, παραμένει το θύμα ενός εγκλήματος ο μόνος ουσιαστικός φταίχτης. Για τους φταίχτες τους πραγματικούς, ήταν μάλλον πάντα και μόνο «η κακιά η ώρα». Σχεδόν 14 χρόνια μετά αυτή η «κακιά η ώρα» έγινε ξανά και απόφαση δικαστηρίου.

Έγινε κι επίσημα «κακιά ώρα», αφού ο Επαμεινώνδας Κορκονέας ποτέ ως τότε δεν είχε δώσει δικαιώματα, ήταν οικογενειάρχης και σωστός, μέχρι την ώρα που ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός, είχε αυτό που οι ένορκοι αποφάσισαν «σύννομο βίο». Ο πρότερος, σύννομος βίος του έγινε το ελαφρυντικό με το οποίο η ισόβια ποινή που του είχε επιβληθεί «έσπασε».

Όσα είπαν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου για το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα

Νωρίτερα εν αναμονή της απόφασης, σε ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είχαν αναφέρει για τον «πρότερο σύννομο βίο» που επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονεά τα εξής:

«Κι ας ήταν διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν Ράμπο.

Κι ας έχει κατατεθεί από την μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα.

Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά.

Κι ας έχει αναγκαστεί να ομολογήσει στο Δικαστήριο ότι είχε τελέσει έναν άλλο γάμο, στον Καναδά, τον οποίο απέκρυπτε επιμελώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Κι ας επέδειξε, το ίδιο βράδυ της δολοφονίας, ακραία υβριστική συμπεριφορά προς ανήλικα παιδιά, βρίζοντάς τα χυδαία.

Κι ας κατέθεσε μάρτυράς του ότι ο ίδιος μοίραζε σφαίρες στους συναδέλφους του στη βάρδια.

Κι ας βρέθηκε το όπλο του σε κατάσταση που υποδηλώνει επανειλημμένη οπλοχρησία, με σφαίρες από διάφορες παρτίδες και με παραβιασμένο τον μηχανισμό ώστε να μεγαλώνει η χωρητικότητα.»

Ο Ε. Κορκονέας θα είναι και πάλι ελεύθερος και το Twitter αντιδρά

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα είναι και πάλι ελεύθερος καθώς ο πρότερος σύννομος βίος του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό κατά πλειοψηφία. Οι 4 ένορκοι έκριναν ότι πρέπει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, οι 3 τακτικοί δικαστές ψήφισαν να μην του αναγνωριστεί. Οι 4 συμπολίτες μας πλειοψήφισαν και κάπως έτσι τα ισόβια στα οποία είχε πρωτόδικα καταδικαστεί ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έγιναν ποινή κάθειρξης 13 ετών, όπως είχε συμβεί και στο προηγούμενο εφετείο.

13,5 χρόνια αφού το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κόπηκε τόσο βίαια, ο πρώην ειδικός φρουρός που τον πυροβόλησε εξέτισε την ποινή του, βγαίνει από τη φυλακή και θα συνεχίσει τη ζωή του. Κι ας είχε πει στις 23/12/2016 τότε που άρχιζε η δίκη του στο πρώτο εφετείο της Λαμίας ότι «δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο», όπως είχε πει παραιτούμενος από την υπεράσπισή του ο Αλέξης Κούγιας. Εδώ που τα λέμε, δεν του χρειάστηκε τελικά.

Η αντίδραση στην απόφαση που οδήγησε στην απελευθέρωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα ήταν άμεση και εκφράστηκε εκεί που τα τελευταία χρόνια εκφράζεται άμεσα η κοινή γνώμη, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα στο Twitter. Το μούδιασμα διαδέχτηκε η ντροπή και από τη ντροπή πήρε τη σκυτάλη η οργή και η απογοήτευση.

Πρότερος σύννομος βίος, σε κάποιον που με απόφαση του κράτους είχε όπλο και το χρησιμοποίησε για να σκοτώσει σε ευθεία βολή ένα παιδί. Πρότερος σύννομος βίος σε έναν άνθρωπο που είχε υποσχεθεί να προστατεύει το 15χρονο που έπεσε νεκρό από τη σφαίρα του. Πρότερος σύννομος βίος σε έναν άνθρωπο που 8 χρόνια μετά δεν είχε σκοπό να ζητήσει καμία συγγνώμη. Χρόνια λιγότερα από αυτά που ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος παρέμεινε στη Γη, έμεινε στη φυλακή ο άνθρωπος που καταδικάστηκε πρωτόδικα για τον φόνο του.

Κι αν ο συνήγορος του πρώην ειδικού φρουρού σχολίασε την απόφαση ως ιστορική επειδή πάρθηκε από τους ενόρκους, για όλους εμάς που ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε τι δουλειά είχε ένας 15χρονος στα Εξάρχεια, αλλά τι δουλειά έχει ένας ειδικός φρουρός να σκοπεύσει και να τον σκοτώσει, μοιάζει ιστορικά επώδυνη απόφαση για τον ίδιο λόγο.

«Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητική η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου», είπε η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν για την απόφαση.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είχε ανατρέψει την απόφαση του προηγούμενου Εφετείου. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να ασκηθεί και πάλι αναίρεση της απόφασης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.