ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Edi Rama: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο και αρνείται να απολογηθεί. Γιατί μπορεί

Instagram.com/syri.tv

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama επιτέθηκε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε για ένα επενδυτικό project που συνδέεται με τον γαμπρό του Donald Trump, Jared Kushner. Τι κάνεις όταν δεν εγκρίνεις την ερώτηση που σου γίνεται; Αν είσαι ο Edi Rama, σπρώχνεις στο πρόσωπο τη ρεπόρτερ και φεύγεις. Η Ambrozia Meta ήταν η γυναίκα που του έκανε την ερώτηση και που δέχτηκε την σπρωξιά. Συγγνώμη δεν δέχτηκε.

Τι κι αν το βίντεο που δείχνει τον Edi Rama να σπρώχνει τη δημοσιογράφο Ambrozia Meta on camera, αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter) και έκανε 150000 views και άλλα τόσα αρνητικά σχόλια μέσα σε λίγες ώρες; Τι κι αν το δίκτυο SafeJournalists που ειδικεύεται στα δικαιώματα των εργαζόμενων στον Τύπο στα Βαλκάνια καταδίκασε την πράξη του Rama ως «απαράδεκτη και ανησυχητική»; Ο Edi Rama απάντησε κάνοντας gaslighting όχι μόνο στην Ambrozia Meta αλλά σε όλους όσοι θα πατήσουν play στο παρακάτω βίντεο.

H Ambrozia Meta που δουλεύει στο κανάλι Syri TV, είπε στο BIRN, ότι ο Edi Rama «με ακούμπησε στο μάγουλο με το χέρι του». «Ρωτούσα τον Rama για την επένδυση στο Saxan και αν είναι απάτη όπως αυτή στο λιμάνι του Durres. Κι όταν του είπα στο τέλος ότι δεν υπάρχει επένδυση στο Durres αλλά πωλούνται διαμερίσματα εκεί πριν καν φτιαχτούν μου είπε “Άντε να το δεις” και με ακούμπησε στο μάγουλο με το χέρι του», τόνισε.

Η ίδια εξήγησε τι έγινε στη συνέχεια. «Του είπα “Μην με ακουμπήσεις ξανά” κι αυτό ήταν όλο», τόνισε επισημαίνοντας ότι τον ρωτούσε για ένα επενδυτικό project στην Αλβανία που έχει συνδεθεί με τον Kushner, τον γαμπρό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

«Δυστυχώς. ο πρωθυπουργός Edi Rama, επιδεικνύει τη συνήθη αλαζονία του απέναντι στους δημοσιογράφους με σωματική επαφή. Λυπάμαι που ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του όταν ρωτάται για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

Τον Edi Rama επέκρινε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Sali Berisha αποκαλώντας τον «μισογύνη» και το περιστατικό «βίαιο και άσχημο». Ο Rama από την άλλη αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι εκφόβισε τη Meta.

«Είναι ένα απεχθές ψέμα που δείχνει έλλειψη σεβασμού στα αληθινά θύματα της επιθετικότητας της εξουσίας απέναντι σε γυναίκες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο δεν υπήρχε τίποτα που να μοιάζει ελάχιστα επιθετικό αλλά όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν με υπομονή», ανέφερε στο X.

Η Αλβανία βρίσκεται στην 96η από τις 108 θέσεις της λίστας του Reporters Without Borders για την ελευθερία του Τύπου (2023).

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τη δημοσιογράφο Ambrozia Meta, που αντιμετώπισε εκφοβισμό από τον πρωθυπουργό επειδή απλά ζητούσε διαφάνεια και τις ευθύνες του. Προτρέπουμε θερμά τον Edi Rama να συμπεριφέρεται σε σεβασμό στους εκπροσώπους του Τύπου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δίκτυο SafeJournalists. Τη στήριξή τους εξέφρασε η ένωση Αλβανών δημοσιογράφων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rama συγκρούεται με δημοσιογράφους, ούτε και με τη Meta. Το 2022 είχε απαγορεύσει την είσοδο στην Ambrozia Meta και μία ακόμα δημοσιογράφο από μία συνέντευξη Τύπου λέγοντάς τους ότι για τις επόμενες 60 ημέρες είχαν χάσει το δικαίωμα να του κάνουν ερωτήσεις. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς είχε διακόψει συνέντευξη Τύπου της συζύγου του, υπουργού Εξωτερικού Olta Xhacka όταν την ρώτησαν για μία ακόμα επένδυση της κυβέρνησης.