ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αύγουστος Κορτώ για την αυτοκτονία του πατέρα στην Κάρπαθο: «Έχω έναν κόμπο στο λαιμό, ένα γαμώτο»

Facebook.com/Auguste Corteau

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου έγινε γνωστή η είδηση ότι ένας 59χρονος πατέρας στην Κάρπαθο έβαλε τέλος στη ζωή του μετά από bullying που είχε δεχθεί από συντοπίτες του, οι οποίοι διαπόμπευαν τον γιο του με τη διαρροή βίντεο ερωτικού περιεχομένου με τον γιο του κι έναν άλλο άνδρα. Οι σκέψεις μπροστά σε μία τέτοια είδηση είναι πολλές και κυρίαρχη αυτή που θέλει την ντροπή να την κουβαλούν μονάχα εκείνοι που φέρνουν την απόγνωση σε άλλους ανθρώπους. Τις δικές του σκέψεις για την είδηση αυτή μοιράστηκε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Ο Αύγουστος Κορτώ συχνά πραγματοποιεί αναρτήσεις μέσα από τις οποίες σχολιάζει την επικαιρότητα, μοιάζοντας να βάζει όλες τις σκέψεις μας σε τάξη. Το έκανε κι αυτή τη φορά μιλώντας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Η αυτοκτονία του πατέρα στην Κάρπαθο έφερε στην επιφάνεια για μία ακόμα φορά τις παθογένειες του μικρόκοσμου των ελληνικών επαρχιών. Κι ο Αύγουστος Κορτώ το σχολίασε εύστοχα και συναισθηματικά σε μία ανάρτηση «γροθιά στο στομάχι».

«Εξηντάχρονος πατέρας αυτοκτονεί επειδή διέρρευσε βίντεο του γιου του με άλλον άντρα, κι επειδή ο μικρόκοσμος του νησιού – χτεσινοί φίλοι, σημερινοί κριτές – τον ξετίναξε στην κοροϊδία», αναφέρει αρχικά ο Αύγουστος Κορτώ. «Είναι φριχτό κι αδιανόητο – και ποινικά κολάσιμο – να εκθέτουν προσωπικές σου στιγμές στο ίντερνετ, είναι μία πράξη άγριας βίας», προσθέτει ο συγγραφέας.

Ο Αύγουστος Κορτώ στέκεται στη συνέχεια στη «συμβουλή» που σπεύδουν συχνά πολλοί να δώσουν στα θύματα διαρροής των προσωπικών στιγμών τους στο διαδίκτυο. Μία «συμβουλή» που αφορά τη δική τους προσοχή, επιθυμία, εμπιστοσύνη κι όχι στην ευθύνη των θυτών.

«Και δεν θα πούμε ποτέ σε κανέναν “Μην τραβάς βίντεο”. Δικαίωμα του καθενός να απολαμβάνει τον έρωτα κατ’ ιδίαν όπως γουστάρει, χωρίς να τρέμει την κακοήθεια και τη χαμέρπεια της διαπόμπευσης.», σημείωσε ο συγγραφέας, προσθέτοντας: «Άλλο τόσο φριχτό, και βίαιο, κι ασυγχώρητο, το να εξωθήσεις έναν άνθρωπο σε απόγνωση, με όπλο το παιδί του».

«Μα η τελική πράξη βίας του πατέρα προς τον εαυτό του μου αφήνει έναν κόμπο στον λαιμό, ένα γαμώτο: Μακάρι, ως τα εξήντα, να ‘χε αποδεχτεί την αλήθεια – πως το παιδί του ήταν μια χαρά παλικάρι, ότι δεν είχε τίποτα το ντροπιαστικό – και να ‘λεγε στους καλοθελητές, “Στ’ α@@@@@@ μου σας γράφω. Ο γιος μου είναι άντρας σαν τους δικούς σας”», αναφέρει ο Αύγουστος Κορτώ.

Κι αυτή θα ήταν η ευχή όλων μας. Η αποδοχή να είχε έρθει πριν το τέλος. Αυτή που θα μπορούσε να σταθεί ως μοναδική, πανίσχυρη τελεία σε τέτοιες περιπτώσεις. «Και να μην καταστρέφονταν τόσες ζωές από ένα ρημάδι έλλειμμα αποδοχής, ανοχής, αγάπης», γράφει ο συγγραφέας.

Ο Αύγουστος Κορτώ στη συνέχεια επανήλθε στα σχόλια για να εκφράσει τη συμπόνια του και την αγάπη του για το παιδί, τον γιο του πατέρα που αυτοκτόνησε στην Κάρπαθο. Ως γιος γονιού που έχει φύγει από τη ζωή με δική του πρωτοβουλία (η μητέρα του συγγραφέα είχε αυτοκτονήσει όπως έχει καταγράψει ο Αύγουστος Κορτώ και στο Βιβλίο της Κατερίνας), αυτή η συμπόνια έρχεται πρωτίστως από την εμπειρία της ζωής του.

«Οι νεκροί δεν έχουν ανάγκη από συμπόνια – δεν χρειάζονται τίποτα. Μόνο το παλικάρι σκέφτομαι και πονάω μ’ όλη την ψυχή μου, το παιδί που δεν έφταιξε σε τίποτα, αλλά πρέπει να επωμισθεί αυτό το ανελέητο βάρος – την αφόρητη ενοχή που κουβαλάμε όλα τα παιδιά γονιών που αυτοκτόνησαν», σημείωσε ο Αύγουστος Κορτώ.

Ο Αύγουστος Κορτώ δεν είναι ο μόνος που θέλησε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο παιδί. Το hashtag #Στηρίζω_το_παιδί_Κάρπαθο, τρένταρε στο Twitter από το βράδυ της Τετάρτης. Εκεί οι χρήστες του Twitter εξέφρασαν με κάθε τρόπο την ανάγκη η κοινωνία να σταθεί δίπλα σε ένα παιδί θύμα του revenge porn και της ομοφοβίας. Κι είναι κάποια τέτοια trends που εμφανίζονται με τραγική αφορμή για να μας πείσουν ότι δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα για την κοινωνία μας ακόμα.