CELEBRITIES

Αύγουστος Κορτώ: Γιορτάζει 18 χρόνια σχέσης με μία πολύτιμη εξομολόγηση. «Μεγαλώσαμε κρυμμένοι και βουβοί»

Facebook.com/ Auguste Corteau

Ο Αύγουστος Κορτώ και ο σύζυγός του, Τάσος, είχαν έναν πολύ σημαντικό λόγο για να αναρτήσουν μία κοινή τους φωτογραφία στα social media την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Η ανάρτηση έγινε στη σελίδα του συγγραφέα στο Facebook και ο λόγος κρυβόταν στη λεζάντα. «Δεκαοχτώ χρόνια», έγραψε και πρόσθεσε μία κόκκινη καρδιά. Επέτειος, αυτή η πάντα υπέροχη αφορμή για μία κλεφτή ματιά σε σχέσεις αγάπης.

Ο Αύγουστος Κορτώ καιο Τάσος είχαν διαλέξει αυτή την ημερομηνία, την τόσο σημαντική για εκείνους για να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης επί ελληνικού εδάφους, το 2016. Οι δυο τους, που είχαν παντρευτεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 στη Νέα Υόρκη, είχαν γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2016 ένα από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα.

Ο Αύγουστος Κορτώ και ο σύζυγός του έχουν δει τον κόσμο να αλλάζει από την εποχή που ανακάλυψαν τη σεξουαλική τους ταυτότητα μέχρι σήμερα. Έχουν δει την αγάπη να προσπαθεί ξανά και ξανά να κερδίσει το μίσος και να δείχνει ότι μπορεί και να τα καταφέρνει τελικά.

Γι’ αυτή την αγάπη που νικά το σκοτάδι των social media, που φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία, έγραψε την επομένη ο Αύγουστος Κορτώ στη σελίδα του στο Facebook. Μία εξομολόγηση που ξεκίνησε με ευχαριστίες για τις ευχές που είχε δεχτεί και κατέληξε πάλι σε ευχαριστίες για όσους στηρίζουν ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή τη χώρα.

Αυγουστος Κορτώ: Η εξομολόγηση για την αγάπη που αλλάζει τον κόσμο

«Πρώτα, ένα μεγάλο κι ολόψυχο ευχαριστώ για τις συγκινητικές και πολύτιμες ευχές σας. Κάνατε την επέτειό μας ακόμα πιο όμορφη, μας ζεστάνατε το φυλλοκάρδι, κι είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», ανέφερε αρχικά ο συγγραφέας.

«Η μοχθηρία κι η μικρότητα κάνουν πολύ σαματά, κι είναι εύκολο, καμιά φορά, μπαίνοντας στα σόσιαλ, να νομίσεις ότι ο κανόνας είναι το μίσος, το σκοτάδι. Όμως υπάρχει πολλή αδέσποτη αγάπη στον κόσμο, πολλή καλοσύνη, κι όπου κι αν πηγαίνει – σε φίλους, συντρόφους, παιδιά, ζώα – ευεργετεί όσους τη δίνουν και τη λαβαίνουν», σημείωσε στη συνέχεια ο συγγραφέας.

Ο Αύγουστος Κορτώ συνέχισε μιλώντας για τους αληθινούς φίλους που δεν τους δίνει πραγματική υπόσταση μόνο η φυσική παρουσία τους στη ζωή μας. «Ακόμα κι αν τον γνώρισες στο Φέισμπουκ, και μιλάς μαζί του κυρίως με μηνύματα, φίλος είναι αυτός που σου θυμίζει πως έχεις πάντα απόθεμα να αγαπήσεις κι άλλο, κι ότι είσαι άξιος να αγαπηθείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Και κάτι ακόμα. Ο Τάσος κι εγώ, σαν παιδιά του ’80, μεγαλώσαμε κρυμμένοι και βουβοί. Η σεξουαλικότητά μας – η αλήθεια της καρδιάς μας – ήταν ένα ντροπιαστικό, ένοχο μυστικό. Φοβόμασταν ότι θα απογοητεύσουμε τους γονείς μας, θα προδώσουμε όνειρα άλλα απ’ τα δικά μας, ότι θα ζήσουμε μόνοι, γιατί δεν υπήρχε ευτυχία για ανθρώπους σαν εμάς», εξομολογήθηκε ο Αύγουστος Κορτώ.

Όπως είπε κι όπως βλέπεις γύρω σου, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κι η συμβολή όλων σε αυτή την αλλαγή είναι σημαντική. «Κι όμως, τα πράγματα άλλαξαν – και τα αλλάξαμε κι εμείς, όλοι όσοι αγωνιζόμαστε την ελευθερία, για τον έρωτα χωρίς προϋποθέσεις, για τις σχέσεις πέρα απ’ τα στενόμυαλα και μισαλλόδοξα στερεότυπα», εξήγησε ο συγγραφέας.

«Φίλες μου, φίλοι, ευχαριστούμε»

«Αλλά δεν είμαστε μόνοι μας: δίπλα μας, συμμέτοχοι στη χαρά και στήριγμα στις δοκιμασίες μας, είστε όλοι εσείς, που μας σταθήκατε και μας φερθήκατε με στοργή χωρίς να μας το χρωστάτε, απ’ το αστραφτερό πλεόνασμα της καλοσύνης σας. Φίλες μου, φίλοι, ευχαριστούμε», κατέληξε ο Αύγουστος Κορτώ.

Αυτή η καλοσύνη, αυτή η άνευ λόγου στοργή και υποστήριξη, καταφέρνει καμία φορά να μετακινεί βουνά σε κάθε κοινωνία όσο κι αν η τελευταία μοιάζει να αντιστέκεται σθεναρά στην πρόοδο. Η καλοσύνη κι η αγάπη, όπως αυτή που μοιράζονται ο Αύγουστος και ο Τάσος.