ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νατάσσα Μποφίλιου: Το σχόλιο για τις φωτιές, την Πάτρα και το μόνο «όπλο» μας

24 Media Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

Η χώρα μας έχει παραδοθεί για ένα ακόμα καλοκαίρι στο έλεος της φωτιάς και του ανέμου. Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, ένα έργο που όσο κι αν θέλουμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε και να αφήσουμε πίσω μας, γιατί η έλλειψη πρόληψης που κάνει αυτό το έργο να παίζει σε επανάληψη κάθε καλοκαίρι, έρχεται και ανοίγει ξανά την πληγή μας, τη σκάβει λίγο πιο βαθιά κι αφήνει στους χειμερινούς μήνες να την κλείσουν όπως όπως, για να ανοίξει ξανά το επόμενο καλοκαίρι. Η Νατάσσα Μποφίλιου στην μακροσκελή της ανάρτηση με αφορμή τις φετινές πυρκαγιές από άκρη σε άκρη της χώρας, μίλησε για το συλλογικό και προσωπικό τραύμα που αποκτάμε όλοι μας, όταν οι θεσμοί στους οποίους στρεφόμαστε για να μας προστατεύσουν μας απογοητεύουν. Μίλησε παράλληλα για την σπουδαία αξία της αλληλεγγύης ως απάντηση σε αυτή την απογοήτευση.

Καλοκαίρι και ξανά μανά «Η Ελλάδα καίγεται» και «Η χώρα στις φλόγες» και «Sos. Πώς μπορείς να βοηθήσεις με τις φωτιές;». Και ηρωικές μορφές με μάνικες, με μαντίλια στο πρόσωπο, με ζώα στα χέρια και την κάψα της φωτιάς πίσω τους εμφανίζονται στις οθόνες μας. Και τα social media γεμίζουν εκκλήσεις για βοήθεια. Μήπως τελικά είμαστε αβοήθητοι; Κατά τη Νατάσσα Μποφίλιου, είμαστε.

«Το συλλογικό και προσωπικό τραύμα που αφήνει πάνω μας η εγκληματική πολιτική αδυναμία των θεσμών να υπερασπιστούν ανθρώπους και ζώα, είναι αδύνατο να κλείσει. Δεν θα κλείσει ποτέ. Έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια μέσα στο πιο βαθύ πηγάδι. Έχουμε ζήσει το σκοτάδι και μέσα στο σκοτάδι. Κι έρχονται κι άλλα. Και όλο αυτό είναι ατελείωτο και στις παρέες μας το μόνο που συζητάμε πια, είναι αν θα υπάρξει ξανά μια μέρα που θα δούμε τον ουρανό με αισιοδοξία», έγραψε αρχικά στη μακροσκελή της ανάρτηση στο Instagram η τραγουδίστρια που βρίσκεται σε καλοκαιρινή περιοδεία.

«Όμως, πέραν του πόνου που κρύβει μια τέτοια σκέψη, είναι και μια βολική παγίδα που μας φέρνει στην αδράνεια και την εγκατάλειψη των ιδεών, των αξιών και του προσωπικού αγώνα απέναντι στο τέρας. Όπως και να λέγεται, ό,τι μορφή κι αν παίρνει» συμπλήρωσε η Νατάσσα Μποφίλιου στη συνέχεια.

Εκτός από τις φωτιές και την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο, η Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 έφερε στην επικαιρότητα και μία διαφορετική τραγική είδηση. Την κατάρρευση μίας γέφυρας στην Πάτρα, που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε αρκετούς ακόμα. Η Νατάσσα Μποφίλιου μίλησε και γι’ αυτό στην ανάρτησή της, στην οποία εξομολογήθηκε ότι έγινε κι εκείνη μάρτυρας ενός εργατικού ατυχήματος την ίδια μέρα.

«Χθες, μέσα σε όλα όσα βιώνουμε, βρέθηκα αυτόπτης μάρτυρας ενός σοβαρού ατυχήματος, οχι θανατηφόρου ευτυχώς. Το θύμα, ένας εργάτης. Ένας νέος άντρας που δούλευε σε συνθήκες καύσωνα απαγορευτικές, για το μεροκάματο (φυσικά έπραξα τα δέοντα). Βλέπουμε παράλληλα με την τραγωδία της φωτιάς, τι γίνεται στην Πάτρα», σημείωσε η ερμηνεύτρια.

«Ναι, είμαστε αβοήθητοι. Ανεπαρκές κράτος. Ανεπαρκής πρόνοια. Έχουμε όμως την αλληλεγγύη! Έχουμε ο ένας τον άλλο. Το βλέπεις παντού ότι υπάρχει ακόμα -ο άνθρωπος-. Έχουμε την κοινωνική συνθήκη που οφείλει να μας ωριμάσει και να μας συσπειρώσει», εξήγησε η Νατάσσα Μποφίλιου στη συνέχεια, μιλώντας για την αλληλεγγύη μας που σε αντίθεση με την ελπίδα μας που καμιά φορά μοιάζει να σβήνει, δεν χάνεται ποτέ.

«Κοιτάμε με δέος όλα τα αδέρφια μας που τρέχουν εθελοντικά να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί σε κάθε κοινωνική πάλη και είμαστε μαζί τους. Δίπλα σε όσους τους καίνε τα σπίτια, τους παίρνουνε τα σπίτια, τους εξορίζουν ως παρίες από τον κοινωνικό ιστό. Γιατί η ζωή είναι ευθύνη μας», σημείωσε η Νατάσσα Μποφίλιου.

Ναι η αλληλεγγύη είναι η πιο αυθόρμητη, σπουδαία απάντηση, αλλά θα είναι αρκετή όταν στο τέλος θα μείνουμε χωρίς τη σκιά ενός δέντρου να ψηνόμαστε σε συνθήκες καύσωνα; Τα ερωτήματα δεν είναι τόσα πολλά, ένα γιατί μεγάλο είναι. Ένα γιατί να πρέπει πάντα να καταφεύγουμε στην αλληλεγγύη, ως πότε η αλληλεγγύη θα είναι η πρώτη απάντηση, που στρέφεται προς εκείνους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μας προστατεύουν. Και την ανθρώπινη ζωή μας, πρωτίστως αυτή, και την περιουσία μας, και τους «πνεύμονες» μας και τα ζώα μας. Για όσο είμαστε άνθρωποι, μάλλον. Για όσο συνεχίζουμε να αγαπάμε τους ανθρώπους, τόσο όσο τους αγαπά και η Νατάσσα Μποφίλιου.

«Η φύση είναι ευθύνη μας, τα ζώα είναι ευθύνη μας και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Έχουμε μια σπουδαία ευθύνη. Ο καθένας από το μετερίζι του και με τις δυνατότητές του. Κι αυτό οφείλει να μας σηκώνει. Να μας σηκώνει στη ζωή. Όλη μας η ενέργεια και η αγωνία σε όλους του τόπους και τα πλάσματα που βάλλονται αυτές τις ώρες. Δρούμε και αντιδρούμε», κατέληξε η ανάρτηση της Νατάσσας Μποφίλιου.

Η ατομική μας ευθύνη είναι πάντα σημαντική. Από την πρόληψη και τη συνειδητοποίηση πώς ό,τι αφήνουμε πίσω μας ανά πάσα στιγμή σε δασικές εκτάσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Από την αναγκαιότητα να μιλάμε για τα κακώς κείμενα και για την εκμετάλλευση όταν τη βλέπουμε να συμβαίνει και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων σε ασφάλεια και εργασιακές συνθήκες που δεν μοιάζουν σε τίποτα σε μεσαίωνα ή σκλαβιά. Μέχρι τη δράση, την αλληλέγγυα δράση που μας οδηγεί ο ένας να στεκόμαστε στο πλευρό του άλλου στις δύσκολες στιγμές.

Φτάνει όμως η ατομική μας ευθύνη για να κλείσουν οι πληγές μας; Σίγουρα όχι. «Είμαστε αβοήθητοι», όπως έγραψε και η Νατάσα Μποφίλιού. Αλλά είμαστε έστω ο ένας αρωγός του άλλου τουλάχιστον. Κι αυτή είναι μάλλον η πιο σημαντική «ατομική ευθύνη» μας.