ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Εμπλοκή για τον τόπο ταφής του. Η επιθυμία του και η αποκάλυψη

Papadakis Press

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου. Επιθυμία του, εκφρασμένη γραπτώς σε επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, τον Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη και σε φίλους, όπως η Σύλβα Ακρίτα που πραγματοποίησε σχετική ανάρτηση στο Facebook, ήταν να ταφεί στιν ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Συγκεκριμένα στο Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών του και του αδερφού του, Γιάννη.

Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος, αφού ο σπουδαίος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών την Πέμπτη, στις 15:00. Ο τόπος της ταφής του, ως ώρας παραμένει άγνωστος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας On Time, η κόρη του, Μαργαρίτα, επιθυμεί η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειάς της και όπου εκείνη περνά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει προτείνει η σορός του πατέρα της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας και να μεταφερθεί οριστικά στο Γαλατά Χανίων αφού γίνει εκταφή σε τρία χρόνια. Παρ’ όλο που η ίδια δήλωσε ότι θα σεβαστεί κάθε επιθυμία που είχε εκφράσει ο Μίκης Θεοδωράκης όσο ζούσε για το θέμα, απέφυγε να αναφερθεί στον τόπο της ταφής. Η εφημερίδα On Time τονίζει ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις για το ζήτημα τις τελευταίες ώρες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αγοράσει τάφο στον Γαλατά

Το NEWS247 δημοσίευσε νωρίτερα μια αποκλειστική πληροφορία σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει με την ταφή της σορού του σπουδαίου συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσιεύμα, η σύζυγος του αδελφού του εκλιπόντος, Γιάννη Θεοδωράκη, αποκάλυψε στο NEWS247 ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αγοράσει πριν τον θάνατό του, τάφο στο Γαλατά.

Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το 1996, όταν και πέθανε ο αδελφός του Γιάννης Θεοδωράκης. Στην κηδεια του αδελφού του, ο συνθέτης είδε τον τάφο του αδελφού του και είπε χαρακτηριστικά «Εγώ εδώ δε χωράω. Και όντως δε χωρούσε, γιατί το φέρετρο στριμώχτηκε κατά κάποιο τρόπο για να μπει. Και αγόρασε τάφο. Και το έκανε αυτό γιατί εκεί ήθελε να πάει. Ωστόσο ακόμη και τώρα, μολονότι η τελευταία του επιθυμία είναι καταγεγραμμένη, δεν ξέρουμε που θα γίνει η κηδεία», αναφέρει η Νίτσα Λουλέ στον NEWS247.

Όσο για το ενδεχόμενο ο Μίκης Θεοδωράκης να ταφεί στο Πρώτο Νεκροταφείο, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ μιλώντας στο NEWS247 αν αυτή ήταν η επιθυμία του θα το είχε ζητήσει.