ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Bertrand Laforet/Getty images/Ideal Image

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης μας, Μίκης Θεοδωράκης. Σε ηλικία 96 ετών, ο συνθέτης πέθανε το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου αφήνοντας σίγουρα τον πολιτισμό μας φτωχότερο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας και διέπρεψε ως σπουδαίος συνθέτης. Ο ίδιος υπήρξε επίσης πολιτικός, έχοντας μάλιστα ζήσει μια ζωή γεμάτη από αγώνες, ενώ υπήρξε και συγγραφέας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένα πρόσωπο που σημάδεψε για δεκαετίες τη χώρα μας όχι μόνο μουσικά αλλά και πολιτικά αφού τα τραγούδια του συνδέθηκαν με τον απελευθερωτικό αγώνα και τους πολιτικούς αγώνες κατά της δικτατορίας και όχι μόνο. Το πάθος του για τη μουσική και τις ιδέες του, τον χαρακτήριζαν και «έντυναν» κάθε του απόφαση στη ζωή.

Υπήρξε πρώην υπουργός, 4 φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το ΚΚΕ και τη ΝΔ, κι ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983. Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο σπουδαίος συνθέτης γεννήθηκε στη Χίο, ενώ έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις σε ηλικία 13 ετών. Κατά τη διάρκεια της κατοχής συνελήφθη και βασανίστηκε επανειλημένα, ενώ πέρασε στην παρανομία και οργανώθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Μετά την απελευθέρωση έλαβε μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο όπου συνέχισε η ιστορία των συλλήψεων και των βασανισμών του. Εξορίσθηκε για πρώτη φορά το 1947 στην Ικαρία και την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο. Η επόμενη φορά που θα βγει στην παρανομία θα είναι μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο εκείνου του έτους κι αφού πρώτα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, τελικά εξορίζεται από την Ελλάδα και καταλήγει στο Παρίσι στις 13 Απριλίου 1970.

Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου 1974, ενώ 6 χρόνια αργότερα θα αυτοεξοριστεί στο Παρίσι. Δεν έπαψε ποτέ να παίρνει θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας και δεν σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται τις ιδέες του με πάθος, ακόμα κι όταν αυτό του στοίχιζε σε δημοφιλία. Εξάλλου αυτό που ήξερε πώς πάντα θα έμενε στο τέλος είναι το σπουδαίο μουσικό έργο του.

Το πιο διάσημο έργο του είναι σίγουρα το συρτάκι του «Ζορμπά» που έχει ακουστεί στα πέρατα της γης. Ωστόσο, ο Μίκης Θεοδωράκης έλαμψε στη μελοποίηση λογοτεχνικών και ποιητικών κειμένων. Ξεκινώντας με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου το 1958-’59, μελοποίησε αργότερα Σεφέρη («Επιφάνια»), Αναγνωστάκη («Μπαλάντες»), Ελύτη («Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον εστί»), Σικελιανού («Πνευματικό εμβατήριο»), Λόρκα, Νερούδα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε στ΄αλήθεια, με κάθε έννοια του όρου, διεθνής προσωπικότητα. Συνθέσεις του με αγγλικό στίχο έχουν τραγουδήσει καλλιτέχνες όπως η Εντίθ Πιάφ και οι Beatles. Από την άλλη είναι και ο συνθέτης των δικών μας παιδικών χρόνων. Αυτός ο οποίος κάθε φορά στις σχολικές μας γιορτές είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το «Ένα το χελιδόνι» του το έχουμε τραγουδήσει όλοι σε αμφιθέατρα και σχολικές αίθουσες. Κι αυτό αποδεικνύει αυτό που σου έλεγα πριν. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε καταφέρει με την παρουσία του να στιγματίσει, δεκαετίες και γενιές. Κι ως μουσικό κι ως πραγματικό διανοούμενο, θα τον θυμόμαστε πάντα.