ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέλος των Pussy Riot αυτομόλησε από τη Ρωσία ως διανομέας ντελίβερι

[email protected]/Misha Japaridze

Η Maria Alyoknina, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot, κατάφερε να εγκαταλείψει την Μόσχα μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού.

Η Maria Alyokhina είναι άλλη μία από τους χιλιάδες Ρώσους πολίτες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Times, η 33χρονη πολιτική ακτιβίστρια εξιστορεί ότι κατάφερε να φύγει από την Μόσχα, αφήνοντας πίσω το κινητό της τηλέφωνο για να εμποδίσει την αστυνομία να την εντοπίσει. Στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα με τη γειτονική Λευκορωσία. Mια εβδομάδα αργότερα και με τη βοήθεια ενός καλλιτέχνη από την Ισλανδία ο οποίος της εξασφάλισε ταξιδιωτικά έγγραφα, κατάφερε να περάσει στη Λιθουανία, έπειτα από πολλές προσπάθειες.

Όπως ειρωνικά σχολίασε η ίδια μιλώντας στου NYT: «Ήμουν χαρούμενη που τα κατάφερα, γιατί ήταν ένα απρόβλεπτο και μεγάλο «φιλί» στις ρωσικές αρχές».

Η Lyusya Shtein, επίσης μέλος των Pussy Riot, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία η Alyokhina εμφανίζεται ντυμένη με μια πράσινη στολή Delivery Club και φορώντας ένα σακίδιο παράδοσης φαγητού.

Όπως έγραψε στη δημοσίευσή της  στο Τwitter η Shtein:

«Η Alyokhina δεν εγκατέλειψε τη Ρωσία. Έφυγε για περιοδεία, η οποία θα ξεκινήσει με μια συναυλία στις 12 Μαΐου στο Βερολίνο. Σκοπός της είναι να συγκεντρώσει χρήματα για την Ουκρανία».

Pussy Riot εναντίον Putin

Η Maria Alyokhina και τα υπόλοιπα μέλη των Pussy Riot, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ρωσικών αρχών για πρώτη φορά το 2012. Τότε, οργάνωσαν για πρώτη φορά μια διαμαρτυρία κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα.

Παρότι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για τον ακτιβισμό τους, τα μέλη του συγκροτήματος συνέχισαν να καταφέρονται εναντίον του ηγέτη του Κρεμλίνου. Η Maria Alyokhina δηλώνει ακόμα και σήμερα αποφασισμένη να πολεμήσει το σύστημα του Putin. Αφού αποφυλακίστηκε, συνέχισε την ακτιβιστική της δράση και μαζί με ένα ακόμη μέλος του συγκροτήματος, ίδρυσαν το δίκτυο ενημέρωσης MediaZona.

Τον Απρίλιο, οι ρωσικές αρχές την έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της καταστολής όσων ήταν αντίθετοι στην εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια υποχρεώθηκε να περάσει 21 ημέρες σε σωφρονιστικό ίδρυμα.