ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Maya Angelou: Έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αμερικανικό νόμισμα

Dudley M. Brooks / The Washington Post via Getty Images/ Ideal Image

Ήταν το περασμένο φθινόπωρο που το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κόψει νομίσματα αξίας 25 λεπτών του δολαρίου, τα λεγόμενα “quarters” που θα φέρουν τα πρόσωπα πέντε Αμερικανίδων με σημαντική συμβολή στην αμερικανική κουλτούρα αλλά και στον αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα. Το πρώτο από αυτά μόλις ξεκίνησε να κυκλοφορεί και το πρόσωπο που το κοσμεί είναι αυτό της ποιήτριας και ακτιβίστριας Maya Angelou.

Το πρόγραμμα American Women Quarters θα διαρκέσει συνολικά 4 χρόνια από το 2022 ως το 2025 και κάθε χρόνο μία από τις 5 αυτές γυναίκες θα γίνεται ένα quarter του αμερικανικού δολαρίου. Πρόκειται για ένα γκρουπ γυναικών με σημαντικό έργο σε τομείς όπως ο φεμινισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κυβερνητικό έργο, η επιστήμη, η τέχνη, η κατάκτηση του διαστήματος. Το πρώτο από αυτά δόθηκε ήδη στην κυκλοφορία και η Maya Angelou πάνω του, γράφει ξανά ιστορία και μετά τον θάνατό της, καθώς είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίζεται ποτέ σε αμερικανικό νόμισμα.

Η Maya Angelou έγραψε ξανά ιστορία

«Είναι τιμή μου να παρουσιάσω τα πρώτα νομίσματα του έθνους μας που αφιερώνονται στο να τιμήσουν τις γυναίκες της Αμερικής και τη συμβολή τους στην Αμερικανική ιστορία», ανέφερε ο Ventris C. Gibson, διευθυντής του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ. «Η Maya Angelou, που εμφανίζεται στο πίσω μέρος του πρώτου νομίσματος του προγράμματος, χρησιμοποίησε τις λέξεις για να εμπνεύσει και να μας ανυψώσει», πρόσθεσε. Στο μπροστινό μέρος του νομίσματος εμφανίζεται ο George Washington.

Το σχέδιο είναι δημιουργία των καλλιτεχνών Emily Damstra και Graig A. Campbell και σε αυτό η Maya Angelou απεικονίζεται με ανοιγμένα και στραμμένα προς τα πάνω τα χέρια της, μπροστά σε ένα πουλί που πετά καθώς ο ήλιος ανατέλλει. Η εικόνα της είναι «εμπνευσμένη από την ποίησή της και συμβολική για τον τρόπο που έζησε», αναφέρει το Νομισματοκοπείο.

Το πουλί στο φόντο είναι σίγουρα μία ευθεία αναφορά στο πρώτο της αυτοβιογραφικό έργο, Ξέρω γιατί κελαηδά το πουλί στο κλουβί, που κυκλοφόρησε το 1969. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα πρώτα χρόνια ζωής της ποιήτριας και θίγονται θέματα όπως ο βιασμός, ο ρατσισμός, η ταυτότητα και η εκπαίδευση μέσα από τα μάτια μίας μαύρης γυναίκας σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Maya Angelou Κρατώντας το αυτοβιογραφικό βιβλίο της στα χέρια της. / @2022 stf/ AP Images
Κρατώντας το αυτοβιογραφικό βιβλίο της στα χέρια της.

Μία ζωή γεμάτη πρωτιές

Το βιβλίο προτάθηκε για το National Book Award του 1970 και συνεχίσει να είναι ένα από τα κορυφαία βιβλία αμερικανικής λογοτεχνίας. Η Maya Angelou συνέχισε το έργο της και εκδόθηκαν τουλάχιστον 30 best seller βιβλία με την υπογραφή της.

Η Maya Angelou στα χρόνια της καριέρα της, που εκτός από τη συγγραφή περιείχαν επίσης τον χορό, το θέατρο, τη δημοσιογραφία, αλλά και την ζωή της ως ακτιβίστρια έγραψε πολλές φορές ιστορία. Το 1992 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που έγραψε και παρουσίασε ένα ποίημά της στην ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου. Ο πρόεδρος ήταν ο Bill Clinton και το ποίημα ήταν το On the pulse of the morning.

To 2010 έλαβε το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας από τον Barack Obama και το 2013 έλαβε το Literian Award, ένα τιμητικό βραβείο των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου.

«Το γράψιμο και ο ακτιβισμός της Maya Angelou ενέπνευσε αμέτρητους Αμερικανούς και η κληρονομιά της λειτούργησε ως καταλύτης για περισσότερη δικαιοσύνη και κατανόηση από άκρη σε άκρη του έθνους μας», ανέφερε σε δήλωσή του η Catherine Cortz Mastο, μέλος της γερουσίας που εισηγήθηκε τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο δημιουργήθηκε το πρόγραμμα του Νομισματοκοπείου. Όπως πρόσθεσε, το πρόσωπο της Maya Angelou ήταν ακριβώς «ο τύπος του ηγέτη που είχα στο μυαλό μου» όταν ο νόμος γραφόταν.

Το 1992 στην Washington D.C. / @2022 Doug Mills/ AP Images
Το 1992 στην Washington D.C.

Οι πολιτικοί που ενθουσιάστηκαν με το νέο νόμισμα με τη Maya Angelou

Αρκετοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και η Hillary Clinton εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το νέο νόμισμα.

Η Maya Angelou πέθανε το 2014 σε ηλικία 86 ετών. Το έργο της συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και θα συνεχίσει να εμπνέει στο μέλλον.

Οι επόμενες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα quarters και η περίπτωση της Harriet Tubman

Εκτός από τη Maya Angelou με αυτόν τον τρόπο θα τιμηθούν οι Dr. Sally Ride, η πρώτη Αμερικανίδα που βρέθηκε στο διάστημα, η Wilma Mankiller αρχηγός της φυλής Cherokee, η σουφραζέτα και πολιτικός Nina Otero-Warren, που ήταν η πρώτη Λατινοαμερικανή που έθεσε υποψηφιότητα στο Κονγκρέσο και η Anna May Wong, η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα κινηματογραφική αστέρας του Hollywood.

Να θυμίσουμε ότι το 2016 ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η Harriet Tubman θα ήταν η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που θα κοσμούσε το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2021 ο πρόεδρος Biden είχε πει ότι θα επισπεύσει τις απαραίτητες διαδικασίες, αλλά ακόμα τα σχέδια που ξεκίνησαν επί προεδρίας Obama δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η Harriet Tubman ήταν η Αμερικανίδα ακτιβίστρια που έσωζε ανθρώπους μέσω του υπόγειου σιδηροδρόμου πριν απαγορευτεί η δουλεία στις ΗΠΑ.