ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κώστας Κωστόπουλος: Η παραίτηση του σκηνοθέτη του Σασμού, η καταγγελία βιασμού και οι αντικαταστάτες του

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Εδώ και λίγες ημέρες μία νέα καταγγελία βιασμού στον καλλιτεχνικό χώρο κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η 33χρονη ηθοποιός, Έλενα Αθανασοπούλου, είχε εμφανιστεί το βράδυ της Τρίτης, 3 Μαΐου, στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ για να μιλήσει για την καταγγελία της χωρίς να κατονομάζει τον άνθρωπο που υποστήριξε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 21 ετών. Την επομένη, Τετάρτη 4 Μαΐου, ο Κώστας Κωστόπουλος, σκηνοθέτης της σειράς Σασμός, πραγματοποίησε μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook για να δώσει τη δική του εκδοχή για την καταγγελία.

Η Έλενα Αθανασοπούλου δεν κατονόμασε, όπως σου έγραψα, τον σκηνοθέτη τον οποίο κατήγγειλε για βιασμό. Μίλησε για ένα «άγριο περιστατικό» και δήλωσε ότι «πενθεί για το κορίτσι που ήταν τότε». Η 33χρονη ηθοποιός υποστήριξε ότι ο σκηνοθέτης την είχε βιάσει όταν ήταν 21 ετών και όπως είπε, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει τώρα για τα βιώματά της αντλώντας δύναμη από το κίνημα #MeToo. Ο Κώστας Κωστόπουλος έδωσε τη δική του εκδοχή μέσα από την ανάρτηση με την οποία ανακοίνωσε και την παραίτησή του από τη σειρά Σασμός.

«Εδώ και καιρό, μια γυναίκα με την οποίαν είχαμε μία περιστασιακή γνωριμία πριν από δώδεκα, δεκατρία χρόνια, με απειλεί, μέσω μηνυμάτων και υπαινιγμών στα social media, ότι θα με καταγγείλει για βιασμό. Βλέποντας τις σχετικές της αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα διαπίστωσα ότι εμπλούτιζε συνεχώς την “καταγγελία” της, με προσωπικά κωμικά και δήθεν χιουμοριστικά βιντεάκια, “φωτογραφίζοντας” συνεχώς εμένα», έγραψε αρχικά ο Κώστας Κωστόπουλος.

«Έδωσα τόπο στην οργή, αρνούμενος να πιστέψω ότι τέτοιου είδους ψεύδη θα μπορούσαν να αποκτήσουν επίσημη υπόσταση. Τις τελευταίες ημέρες όμως, δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η γυναίκα αυτή έχει προχωρήσει σε υποβολή μήνυσης για έναν βιασμό προ δωδεκαετίας από “γνωστό σκηνοθέτη”, χωρίς και πάλι να κατονομάζομαι», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Ο Κώστας Κωστόπουλος στη συνέχεια τόνισε στην ανάρτησή του ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσει την επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

«Λόγοι ευθύτητας και αξιοπρέπειας μού επιβάλλουν να τοποθετηθώ δημόσια: Η “καταγγελία” αυτή, αν και εφόσον όντως αφορά εμένα, είναι απολύτως ψευδής και αποτελεί μία χυδαία απόπειρα συκοφάντησης μου. Οι αρχές και το ήθος μου είναι γνωστές σε όλους οσους συνεργάσθηκα όλες αυτές τις δεκαετίες.

 

Βέβαια για την υπεράσπιση του ονόματος και της προσωπικότητάς μου δεν αρκούν μόνο οι μαρτυρίες των φίλων. Δεν πρόκειται να αφήσω την συκοφαντία να σέρνεται και να διαβρώνει την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Δεν έχω μάθει άλλωστε να ζώ ανάμεσα σε σκιές και φαντάσματα. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την προστασία της Δικαιοσύνης στην οποία άμεσα προσφεύγω», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

«Δεν σκοπεύω προφανώς να αντιπαρατεθώ δημόσια με την εν λόγω γυναίκα ούτε να απαντήσω στα ψεύδη της ή να συνδιαλλαγώ μαζί της. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι αυτοί στους οποίους καταφεύγω όπως θα έκανε κάθε πολίτης που θα ήθελε να προστατεύσει το όνομα του», συνέχισε ο Κώστας Κωστόπουλος εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να κινηθεί νομικά.

«Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, νιώθω την υποχρέωση να παραιτηθώ από τη σειρά την οποία σκηνοθετώ. Δεν θέλω με κανένα τρόπο αυτή η προσωπική μου περιπέτεια να φέρει σε δύσκολη θέση τους συνεργάτες μου, την παραγωγή και το κανάλι», κατέληξε στην ανάρτησή του ο Κώστας Κωστόπουλος.

Ο Κώστας Κωστόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία της σειράς Σασμός, ενώ σκηνοθέτες της σειράς είναι οι Ζωή Φιλίππα και ο Γιάννης Σαμπάνης. Οι δύο τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι που πλέον θα αναλάβουν εξολοκλήρου τη σκηνοθεσία της σειράς του ALPHA.