ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Kevin Spacey: Απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης

Chris J Ratcliffe/Getty Images/Ideal Image

Με δάκρυα στα μάτια υποδέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου ο Kevin Spacey, οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά 4 ανδρών. Ο δις βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, αθωώθηκε για 9 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη με διείσδυση, την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, την ίδια ημέρα που έκλεισε τα 64 του χρόνια.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, θα αντιμετώπιζε ποινή έως και ισόβιας φυλάκισης. Μετά την αποχώρησή του από το δικαστήριο μίλησε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη. «Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς μπορείτε να καταλάβετε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να επεξεργαστώ μετά από αυτό που συνέβη σήμερα. Νιώθω ταπεινός μπροστά στο αποτέλεσμα», είπε συγκινημένος ακόμα ο Kevin Spacey.

Kevin Spacey Chris J Ratcliffe/Getty Images/Ideal Image

Οι κατηγορίες εναντίον του είχαν διατυπωθεί για περιστατικά που φέρονται να έλαβαν χώρα μεταξύ του 2004 και του 2013, όταν ο ηθοποιός ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού θεάτρου του Λονδίνου, Old Vic. Είχε δηλώσει αθώωος σε όλες τις κατηγορίες ισχυριζόμενος από πλευράς του, ότι όποια επαφή τους με τους άντρες ήταν συναινετική.

Παραδέχτηκε ότι φλέρταρε πολύ και είχε «εφήμερες, σεξουαλικές επαφές χωρίς διακρίσεις». Ο δικηγόρος του Spacey, Partick Gibbs, τον είχε υπερασπιστεί λέγοντας στους ενόρκους ότι δεν είναι έγκλημα ο πελάτης του να απολαμβάνει το σεξ «επειδή είναι 2023 κι όχι 1823», όπως είπε.

Το σώμα των ενόρκων που αποτέλεσαν 6 άντρες και 3 γυναίκες, συνεδρίασε για 3 μέρες αφού άκουσε τα στοιχεία που εισέφεραν οι δύο πλευρές σε μία δίκη που διήρκεσε 5 εβδομάδες.

3 από τους 4 κατήγορούς του, ισχυρίστηκαν ότι τους θώπευσε επιθετικά, ενώ ο 4ος ισχυρίστηκε ότι ο Kevin Spacey τον εξανάγκασε να δεχτεί στοματικό σεξ όταν ο ίδιος δεν είχε τις αισθήσεις του στο διαμέρισμα του star στο Λονδίνο. Τον περιέγραψαν ως «κακό σεξουαλικό θηρευτή», «ύπουλο» και «απαίσιο, αηδιαστικό».

Τον Kevin Spacey υπερασπίστηκε ως μάρτυρας ο Elton John και ο σύζυγός του, David Furnish. Ο ηθοποιός από πλευράς του ισχυρίστηκε ότι κίνητρο των 4 ανδρών ήταν το χρήμα, καθώς όπως είπε είχαν καταφύγει και σε αστικά δικαστήρια ζητώντας τεράστιες αποζημιώσεις. Ο ένας σύμφωνα με όσα είπε ο ηθοποιός του ζητά περίπου 577 χιλιάδες δολάρια.

Ο Kevin Spacey φάνηκε να λέει «ευχαριστώ» ξεσπώντας σε κλάματα κατά το άκουσμα της απόφασης. Ο ηθοποιός έχει ουσιαστικά «εξοριστεί» από το Hollywood μετά τις πολυάριθμες καταγγελίες σε βάρος του. Πριν από έναν χρόνο, είχε κερδίσει τη δικαστική του διαμάχη με τον Anthony Rapp στο Manhattan που τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση.

Kevin Spacey Chris J Ratcliffe/Getty Images/Ideal Image

Ο Kevin Spacey κατηγορήθηκε από τον Anthony Rapp το 2017 μέσα από συνέντευξή του στο BuzzFeed News, στις αρχές του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ. O ηθοποιός τον είχε κατηγορήσει ότι σε ένα πάρτι το 1986 όταν εκείνος ήταν 14 ετών και ο Kevin Spacey 26, ο τελευταίος τον είχε σηκώσει στα χέρια του, τον είχε ρίξει σε ένα κρεβάτι και παρέμεινε κολλημένος πάνω του με σεξουαλική πρόθεση, μέχρι που ο14χρονος ξέφυγε κι έτρεξε στο μπάνιο «φοβούμενος για την ασφάλειά» του.

Ο Anthony Rapp περίμενε στο μπάνιο και μετά από λίγα λεπτά έφυγε από το διαμέρισμα, ενώ ο Kevin Spacey προσπαθούσε να τον πείσει να μείνει. Ο Anthony Rapp μήνυσε τον συνάδελφό του το 2020, ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Kevin Spacey που αρχικά είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Anthony Rapp σε επιστολή του στην οποία σημείωνε ότι δεν θυμόταν το περιστατικό και που σε μία προσπάθεια να αλλάξει τον ρου της συζήτησης για την περίπτωσή του, είχε κάνει στην ίδια επιστολή και το coming out του ως γκέι άντρας, αρνήθηκε τις κατηγορίες. To δικαστήριο στις ΗΠΑ βρήκε ότι ο Kevin Spacey «δεν ευθύνεται» για σεξουαλική επίθεση κατά του Anthony Rapp.

To βράδυ της Τετάρτης, 26 Ιουλίου, ο Kevin Spacey γιόρτασε τη δικαστική απόφαση για τις υποθέσεις του στο Λονδίνο με έξοδό του στην πόλη και πιο συγκεκριμένα στο Groucho Club, στο οποίο έχουν πρόσβαση αυστηρά και μόνο τα μέλη του. Τις φωτογραφίες από τη βραδιά διασκέδασής του εξασφάλισε η Page Six και μπορείς να τις δεις εδώ.