ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάτια Δανδουλάκη: Όσα κατέθεσε στη δίκη Φιλιππίδη

24 Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Η Κάτια Δανδουλάκη ήταν η πρώτη μάρτυρας για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, που βρέθηκε ενώπιον της έδρας για να μιλήσει για τη γνωριμία, τη συνεργασία και την απότομη διακοπή αυτής, με τον Πέτρο Φιλιππίδη, κατά τη διάρκεια της δίκης του. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Η Κάτια Δανδουλάκη κατέθεσε ότι είχε συνεργαστεί 3 φορές στην καριέρα της με τον Πέτρο Φιλιππίδη, κι ενώ οι δύο εκ των τριών συνεργασιών είχαν κυλήσει καλά, η 3η ήταν «προβληματική», όπως ανέφερε. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου σχετικά με την «προβληματική» συνεργασία τους που διακόπηκε τελικά, η Κάτια Δανδουλάκη μίλησε για το «έντονο κυνηγητό προς τη Λένα Δροσάκη», το οποίο συνέβαινε από τον Πέτρο Φιλιπίδη όταν κλήθηκε να σκηνοθετήσει την παράσταση Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές που παρουσιάστηκε στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη το «παρών» έδωσαν αρκετοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη η οποία πρόκειται να καταθέσει τη δική της μαρτυρία.

Κάτια Δανδουλάκη Papadakis Press / Μιχάλης Αρχοντίδης

Όπως είπε η Κάτια Δανδουλάκη αυτό το «κυνηγητό», το οποίο ανέφερε, «έγινε εξαιρετικά πιεστικό και ενοχλητικό και για τους υπόλοιπους και για την ίδια τη Λένα, που ήταν εγκλωβισμένη, φοβισμένη και έτοιμη να φύγει από τον θίασο και δεν ήταν η μόνη. Όταν ένας θίασος ολόκληρος αναστατώνεται, αισθάνθηκα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η συνεργασία».

«Δεν είχα ξαναζήσει αυτή την πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη. Του είπα να μιλήσουμε. Μου λέει “πού είναι ο θίασος;”, του είπα ότι δεν ήθελα να είναι ο θίασος μπροστά. Ήταν κυρίως ένας μονόλογος. Εξήγησα ότι αυτό που ζω έχει ξεπεράσει τα όρια της ψυχής μου, του είπα ότι έκανα πολύ μεγάλη υπομονή. Του εξήγησα ότι υπάρχει καταπίεση που δεν είναι ανεκτή σε ένα θίασο.

Του είπα ότι φταίει ο ίδιος ο εαυτός του. Ότι δεν μπορούμε να το φτιάξουμε αυτό, είναι τελεσίδικο. Δημιουργούσε προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται και του είπα πως θέλω να σταματήσουμε εδώ. Τον έπιασα από τους ώμους, τον αγκάλιασα και του ζήτησα να χρησιμοποιήσω τον βοηθό του για να μην μείνει χωρίς δουλειά. Μου είπε βεβαίως. Είχε πολύ μεγάλη νευρικότητα στις εκφράσεις του. Από εκεί και πέρα, τελείωσε το θέμα», κατέθεσε η Κάτια Δανδουλάκη.

«Λέγαμε στις τηλεοράσεις ότι ο Πετρος είχε πολλή δουλειά και γι’ αυτό δεν προχωρήσαμε. Δεν επικοινώνησα τι έγινε. Όταν άρχισαν να μιλάνε τα παιδιά και να λένε το καθένα τι του συνέβη, τότε έγινε γνωστή αυτή η στάση μου. Έκανα ό,τι ένιωσε η ψυχή μου», εξήγησε.

Σε ερώτηση της προέδρου αν τον ρώτησε γιατί είχε αυτή τη στάση, η Κάτια Δανδουλάκη τόνισε ότι δεν ένιωσε ότι χρειαζόταν να ρωτήσει. «Σαν να ήταν επικεντρωμένος στο συγκεκριμένο άτομο. Υπερέβαλε, της έδινε εξουσία που δεν ζητούσε κι εκείνη ένιωθε αμήχανα. Ήταν πολύ έντονο. Την έφερνε σε δύσκολη θέση. Ήταν μία ατμόσφαιρα όχι κανονική, όχι ευχάριστη. Ήταν πέραν του ορίου», εξήγησε η Κάτια Δανδουλάκη.

Πρόεδρος: Ρωτήσατε γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι;

Μάρτυρας: Δεν ρωτάω κάποιον γιατί είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός. Είχε μία ιδιαιτερότητα, μία νευρικότητα, είχε εκρήξεις.

Πρόεδρος: Επειδή είχατε συνεργαστεί καλά δυο φορές.

Μάρτυρας: Ναι αλλά είναι εκρηκτικός χαρακτήρας. Σε αυτή την παράσταση δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα. Η διαχείριση της εξουσίας είναι λεπτή υπόθεση.

Πρόεδρος: Ρωτήσατε την κα. Δροσακη;

Μάρτυρας: Είναι ένα πολύ ευγενικό πλάσμα. Μου έλεγε πάντα «εντάξει θα προσπαθήσω». Την έβλεπα κλαμένη. Όταν μου είπε «θα φύγω», της λέω «όχι θα φύγει κάποιος άλλος».

Πάρεδρος: Ήταν ερωτικού ενδιαφέροντος το κυνηγητό;

Μάρτυρας: Βέβαια. Ερωτικό ενδιαφέρον.

Πάρεδρος: Πώς καταπιεζόταν ο θίασος;

Μάρτυρας: Όλη η προσπάθεια του να έχει δίπλα του τη Λένα, καταπίεζε τον θίασο και τον έκανε να επιτίθεται στη Λένα, σε όποιον έκανε παρέα η Λένα. Όποιος υπερασπιζόταν τη Λένα ή έκανε περισσότερο παρέα, εκείνος του έκανε επίθεση.

Στη συνέχεια η Κάτια Δανδουλάκη δέχτηκε ερώτηση από ένορκο που τη ρώτησε πώς αφού ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε ερωτικό ενδιαφέρον, δεν φρόντισε να είναι αρεστός στο φλερτ του προς εκείνη.

«Ο τρόπος που φλέρταρε την κοπέλα ήταν καταπιεστικός προς την κοπέλα. Ο κλοιός ήταν σφιχτός. Δε γινόταν να συνεχιστεί άλλο αυτό το στρίμωγμα. Υπήρχε βοηθός και την έχρισε βοηθό για να είναι δίπλα του. Τι άλλο να σας πω», ανέφερε η Κάτια Δανδουλάκη. Στη συνέχεια είχε έναν έντονο διάλογο με τον συνήγορο υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος αμφισβήτησε πώς ο εντολέας του «φλέρταρε» τη Λένα Δροσάκη.

Μ. Δημητρακόπουλος: Το φλερτ τι πράγμα είναι; Γιατί δεν την πήρε δίπλα της για τα προσόντα της;

Μάρτυρας: Γιατί βοηθός υπήρχε χρυσέ μου! Εγώ ξέρω ότι υπήρχε βοηθός και πήρε και έναν άλλο βοηθό.

Μ. Δημητρακόπουλος: Γιατί να είναι φλερτ και όχι αναγνώριση της αξίας της;

Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, γιατί υπήρχε βοηθός. Το ότι ήταν φλερτ δεν το συζητώ, υπήρχαν 15 μάρτυρες.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πώς διαπιστώσατε ερωτική αναζήτηση;

Μάρτυρας: Να μιλάμε μεταξύ μας στο διάλειμμα σου-μου.

Μ. Δημητρακόπουλος: Σας είπε η Δροσάκη ότι της είπε κάτι ερωτικό;

Μάρτυρας: Η Λένα δεν μιλάει.

Δημητρακόπουλος: Πώς εσείς ξέρετε ότι η συζήτηση ήταν συναισθηματική για φλερτ;

Μάρτυρας: Βλέπω μία κοπέλα ταλαιπωρημένη, κλαμένη, να είναι σε θέση που δεν της αναλογεί. Μου λέει «μην ανησυχείς, θα το ξεπεράσω». Τι να καταλάβω εγώ από το ότι είναι μία σεξουαλική προσέγγιση;

Η δίκη συνεχίζεται με κατάθεση μαρτύρων προς υποστήριξη της κατηγορίας.