ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατερίνα Γούναρη: Τα σαπούνια ΖΕΝ μας γυρίζουν στη φύση

Όλες οι λαμπρές ιδέες ξεκινούν είτε τυχαία, είτε για να καλύψουν την προσωπική ανάγκη του εμπνευστή τους. Έτσι και η Κατερίνα Γούναρη με τα εξαιρετικά της σαπούνια ZEN. Θέλησε να αντιμετωπίσει το δικό της πρόβλημα ξηροδερμίας και τα πειράματα ξεκίνησαν. Λίγο καιρό αργότερα τα σαπούνια ZEN είχαν δημιουργηθεί.

Το σαπούνι πολλαπλών εφαρμογών φτιάχνεται από 100% ελαιόλαδο, νερό και σόδα. Μόνο αυτά τα τρία υλικά αρκούν για ένα προϊόν μαγικό. Κατάλληλο για τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου, το σπίτι.

Η Κατερίνα εγκατέλειψε την Αθήνα και κάνει πλέον ολική επιστροφή στη φύση. Άλλωστε το μότο της ζωής της είναι ”όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα”. Ο απλός τρόπος ζωής και η ανάγκη για φυσικότητα ήταν η κινητήριος δύναμη για τα σαπούνια που κάνουν θραύση.

Σας συστήνουμε την Κατερίνα

 

Πώς αποφασίζεις να ασχοληθείς με τα σαπούνια; Πότε παίρνεις την απόφαση;

Παρασκεύασα τα πρώτα σαπούνια πριν 5 χρόνια περίπου για να αντιμετωπίσω την ξηροδερμία που είχε αναπτυχθεί στα χέρια μου. Καθώς διάβαζα χημεία τροφίμων τότε συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει τα σαπούνια από ελαιόλαδο να ενυδατώνουν και όχι να ξηραίνουν, όπως συνήθως συμβαίνει με τα σαπούνια του εμπορίου.

Έτσι αποφάσισα να βρω μόνη μου την θεραπεία στο πρόβλημα μου και ξεκίνησα να φτιάχνω πειραματικά τα πρώτα σαπούνια.

Ενθουσιασμένη από τα αποτελέσματα της χρήσης σαπουνιού ελαιολάδου στον εαυτό μου, αποφασίζω να δημιουργήσω μια σειρά προϊόντων για κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχουν φίλοι και γνωστοί.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Σήμερα παρασκευάζω μόνο το σαπούνι ΖΕΝ. Τα υλικά που χρησιμοποιώ γι’ αυτό είναι το νερό, η καυστική σόδα και το ελαιόλαδο, τίποτε άλλο.

 

Μίλησε μας λίγο για τη διαδικασία παραγωγής;

Η διαδικασία παραγωγής είναι η ψυχρή μέθοδος σαπωνοποίησης, ονομάζεται έτσι γιατί κατά την διαδικασία δεν υπάρχει θέρμανση, όπως στη θερμή μέθοδο. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο δεν θερμαίνεται. Έτσι διατηρεί όλα τα ευεργετικά του στοιχεία, χωρίς αυτά να καταστρέφονται με την θέρμανση, αυτό δίνει στο σαπούνι την αναπλαστική και αντιβακτηριδιακή του ιδιότητα. Επιπλέον η γλυκερίνη του λαδιού παραμένει μέσα στο σαπούνι, δεν αφαιρείται, έτσι επιτυγχάνεται η ενυδάτωση του δέρματος κατά την χρήση. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε αρωματικές ουσίες, ούτε χρώματα, γενικά αποφεύγουμε την προσθήκη χημικών σκευασμάτων, ούτως ώστε να μην μεταφέρονται αυτά στο ανθρώπινο δέρμα και στο περιβάλλον μετά την χρήση τους. Η διαδικασία παραγωγής που ακολουθείται πραγματοποιείται με μεγάλο σεβασμό στο ανθρώπινο σώμα και στο περιβάλλον.

 

Φτιάχνεις σαπούνια για όλες τις χρήσεις;

Φτιάχνω ένα σαπούνι για όλες τις χρήσεις.

Δηλαδή μια μπάρα 200gr περίπου που έχει εφαρμογές στο σώμα, στα μαλλιά, στο πρόσωπο, στο πάτωμα, στα ρούχα, τα πιάτα. Είναι ένα προϊόν με πολλαπλές εφαρμογές.

Πώς προκύπτει το όνομα του brand σου;

Το σαπούνι ΖΕΝ είναι ένα προϊόν παρασκευασμένο από τα 3 βασικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα σαπούνι. Το όνομα του επιλέχθηκε έτσι ώστε να περιγράφει  τον χαρακτήρα του. Αυτό το όνομα επιλέξαμε για το παραδοσιακό αυτό προϊόν προς τιμήν της ομώνυμης φιλοσοφικής παράδοσης της ανατολής, η οποία έχει ως βασική της αρχή την απλότητα.

 

Πόσο εύκολο είναι για τους καταναλωτές να εμπιστευθούν τα φυτικά προϊόντα;

Θεωρώ ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι ένα μοντέλο ζωής βασισμένο στο υπερκαταναλωτισμό  έχει ημερομηνία λήξης. Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής έχουν απογοητεύσει τον κόσμο ο οποίος αναζητώντας διέξοδο από την συμβατική καθημερινότητα στρέφετε στα φυτικά προϊόντα ολοένα κ περισσότερο καθώς επίσης και στις εναλλακτικές θεραπείες, στα βιολογικά τρόφιμα και γενικότερα σε ένα πιο ποιοτικό τρόπο ζωής..

Το επόμενο βήμα είναι το εξωτερικό ή κάτι διαφορετικό;

Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την κουλτούρα της απλότητας και της ποιότητας , αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητα μας είναι μιλήσουμε για έναν κόσμο χωρίς την χρήση χημικών καθαριστικών, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας. Νομίζω ότι μόλις εξαντλήσουμε αυτά τα περιθώρια θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και το εξωτερικό. Έπειτα μας ενδιαφέρει να αναπτύσσουμε προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το σαπούνι ή το βάζουν στο κατάστημα τους, όσο αυτό είναι εφικτό, στο εξωτερικό είναι δύσκολο να επιτευχθεί  κάτι τέτοιο.

 

Η ζωή και η δουλειά στην επαρχία είναι πιο εύκολη;

Ανάλογα τι αναζητά κανείς να βρει. Η ζωή κοντά στη φύση έχει πολλά να προσφέρει στους ανθρώπους που η πόλη τους τα στερεί. Οι μεγαλουπόλεις δημιουργούν πλαστές ανάγκες τις οποίες καλούνται οι άνθρωποι να καλύψουν, τους βάζει έτσι σε ένα φαύλο κύκλο κυνηγιού χρήματος-ικανοποίησης αναγκών.

Η φύση είναι ψυχοθεραπεία πάνω από όλα, όσο πιο κοντά της βρίσκεται κανείς τόσο το καλύτερο.

Στην αρχή μπορεί να απολαμβάνει τα τοπία, μετά θέλει να εργάζεται σε αυτήν, αν την σεβαστεί κατά την διάρκεια θα αρχίσει να συνομιλεί μαζί της. Έτσι ξεκινά ένας διάλογος ανάμεσα στο άνθρωπο και στον Θεό. Αυτός ο διάλογος, θεωρώ,  είναι ο σκοπός της ύπαρξης του ανθρώπου. Μέσα από αυτόν ο καθένας δίνει τον προσωπικό του αγώνα για την εξέλιξη του. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, αυτό για μένα είναι πιο δύσκολο από το να βγάζω χρήματα στις μεγαλουπόλεις, αλλά το προτιμώ γιατί αυτό είναι το νόημα της ζωής.

 

Ποιο είναι το μότο της ζωής σου;

Less is more και συμφωνεί και το σαπουνάκι μου σ’ αυτό.

Πού μπορούμε να βρούμε τα σαπούνια σου;

Σε καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γρεβενά, Τρίκαλα, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα στο FB ZEN soap ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail: [email protected]  για να ενημερωθείτε για τα ακριβή σημεία πώλησης.

 

Διαβάστε ακόμα στο Ladylike.gr

Θάλεια Ματίκα: “Έχω παίξει σε παράσταση με 3 θεατές”

O μίτος της TréLiz δεν είναι σαν αυτόν της Αριάδνης

Άννα Ομηρίδη: Ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου σώματος κάνοντας Acrodance