ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Έφεση από την Εισαγγελία Εφετών για τη μία αθώωση και τις ποινές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI

Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση Λιγνάδη. Η εισαγγελέας εφετών Βασιλική Χαλβά, άσκησε έφεση κατά δύο σκελών της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Η εισαγγελέας άσκησε έφεση ως προς την αθώωση κατά πλειοψηφία του Δημήτρη Λιγνάδη για την υπόθεση του βιασμού ενός ανήλικου άνδρα το 2011, αλλά και ως προς το ύψος της ποινής.

Όπως αναφέρει το NEWS24/7, για το περιστατικό βιασμού για το οποίο αθωώθηκε πρωτοδίκως ο Δημήτρης Λιγνάδης, «κατά πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός είχε την άποψη ότι οι μάρτυρες και η μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή οδηγούν στο ότι η πράξη έχει τελεστεί».

Παράλληλα ασκήθηκε έφεση ως προς το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς για τους οποίους κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η εισαγγελέας θεωρεί ότι η ποινή κάθειρξης για κάθε βιασμό θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Η ίδια επικαλείται τόσο την απαξία όσο και τη βαρύτητα της πράξης, τη βλάβη που προξένησε στα θύματά του, την ένταση του δόλου του και την εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης από πλευράς του έχει ασκήσει έφεση για τους δύο βιασμούς για τους οποίους καταδικάστηκε κι έτσι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καλείται να επανεξετάσει την υπόθεση Λιγνάδη για τους τρεις βιασμούς εκ των τεσσάρων οι οποίοι τον βάρυναν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ θα εξετάσει εκ νέου και το ύψος των ποινών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ήδη ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων που τελέστηκαν το 2015. Παρόλο που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά, του χορηγήθηκε αναστολή ως την έφεση και αφέθηκε ελεύθερος την επομένη της καταδίκης του.

Η υπόθεση Λιγνάδη και η έκβασή της είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο με παρεμβάσεις που διαμαρτύρονταν για την χορήγηση αναστολής στον πρωτόδικα καταδικασμένο βιαστή και άλλοτε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της χώρας.

Η αντιφατική απόφαση της ενοχής και της αποφυλάκισής του ήταν που είχε κάνει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ να ζητήσει με επείγουσα παραγγελία να της διαβισατούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του ΜΟΔ για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη για να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης, που οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις.