ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: «Ο κύριος Λιγνάδης σαν να έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα»

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Η Έλενα Ακρίτα συνεχίζει να σχολιάζει την επικαιρότητα με τον δικό της μοναδικό τρόπο μέσα από το Podcast της για το NEWS24/7. Στο νέο επεισόδιο του Podcast ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, αφού του χορηγήθηκε ανασταλτικό της ποινής των 12 ετών που του είχε επιβληθεί για την ενοχή του για δύο βιασμούς ανηλίκων από το Μικρό Ορκωτό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η Έλενα Ακρίτα ήταν ένα από τα ονόματα που είχαν ακουστεί επανειλημμένα στη δίκη Λιγνάδη. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, αναφερόταν στην Έλενα Ακρίτα ως ένα μέλος του «συνεργείου», όπως το αποκαλούσε, που προσπάθησε να πλήξει τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ωστόσο, με την διαδικασία του δικαστηρίου να έχει ολοκληρωθεί, η Έλενα Ακρίτα δεν στάθηκε σε όλα όσα ακούστηκαν στη δίκη, σχολίασε όμως τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν απέναντι στην απόφαση για την αποφυλάκιση του, σύμφωνα με την οποία ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι «ένοχος, αλλά ελεύθερος μέχρι την έφεση». Μαζί έθεσε και κάποια καίρια ερωτήματα.

«Η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη μάς έχει ταράξει και μας έχει αναστατώσει όλους. Έχουν ξεκινήσει διάφορες συζητήσεις, έχουν ξεκινήσει και κάποιες ενδεχομένως αντιδικίες. Λένε “θέλετε να προκαταβάλετε την ελληνική δικαιοσύνη”. Και βέβαια όχι. Δεν μιλάμε για κρεμάλες εδώ, δεν κάνουμε λαϊκά δικαστήρια εδώ, δεν λιθοβολούμε τον κόσμο στη μέση του Συντάγματος, δεν κάνουμε τέτοια πράγματα. Απλά συζητάμε και κρίνουμε μία απόφαση η οποία μας εντυπωσίασε», ανέφερε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

«Ο Λιγνάδης δεν έχει καταλάβει ότι πρωτοδίκως είναι ένοχος για βιασμούς ανηλίκων»

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά την αποφυλάκισή του. Σύμφωνα με εκείνες τις δηλώσεις, ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε πως ποτέ δεν πίστεψε ότι η δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε. Η δικαιοσύνη σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ότι τον έκρινε ένοχο για 2 από τις υποθέσεις βιασμού για τις οποίες είχε κατηγορηθεί. Και τα 2 περιστατικά αφορούσαν βιασμούς ανηλίκων. Εκείνες τις πρώτες δηλώσεις του παρακολούθησε και η Έλενα Ακρίτα.

«Είδα τον κύριο Λιγνάδη όταν βγήκε από τη φυλακή, που έκανε κάτι δηλώσεις που έδειχναν να μην έχει συναίσθηση του τόπου, του χρόνου και της κατάστασης του, σαν να έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητας. Ο κύριος Λιγνάδης βγήκε και μας είπε ότι περίπου τον δικαίωσε η δικαιοσύνη, ότι έχει εμπιστοσύνη, ότι αποδείχθηκε κλπ. Φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει ότι πρωτοδίκως είναι καταδικασμένος για βιασμούς ανηλίκων. Φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει ότι πρωτοδίκως είναι ένοχος για βιασμούς ανηλίκων», σημείωσε μεταξύ άλλων στο Podcast.

«Το αν το πρωτοδίκως, όταν θα φτάσει σε δεύτερο βαθμό θα επικυρωθεί ή θα ανατραπεί, αυτό είναι θέμα της έφεσης που θα γίνει, όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε για την εισαγγελέα που έδωσε την κατεπείγουσα εντολή να εξεταστούν και πάλι οι αποφάσεις της συγκεκριμένης δίκης», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα.

Οι αντιδράσεις και το σημείο σύγκλισης όλων μας

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μίλησε στη συνέχεια για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στον καλλιτεχνικό χώρο και για «το μπάχαλο» που ακολούθησε, όπως ανέφερε. «Έγινε μία προσπάθεια από διάφορους να εργαλειοποιήσουν πολιτικά την υπόθεση αυτή, αλλά δεν νομίζω ότι είναι εκεί το θέμα. Νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουμε, συγκλίνουμε στο γεγονός ότι η θέση καταρχάς ενός βιαστή είναι στη φυλακή, όπως η θέση ενός κλέφτη, ενός δολοφόνου, οποιουδήποτε παραβάτη του νόμου», σχολίασε η Έλενα Ακρίτα.

«Από εκεί και πέρα, αν αυτός ο νόμος επιτρέπει σε μία καταδίκη 12 χρόνων να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ρε παιδί μου, βεβαίως και να γίνει», τόνισε στη συνέχεια και το περιεχόμενο της παραπάνω πρότασης την οδήγησε να διατυπώσει κάποια ερωτήματα.

Η Έλενα Ακρίτα θέτει ένα καίριο ερώτημα για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

«Τα ερωτήματα στο θέμα του Λιγνάδη είναι τα εξής: Πρώτον, αυτό που ισχύει για τον Λιγνάδη προφανώς αφού είναι νόμος του κράτους, ισχύει και για όλους. Όλοι αφήνονται ελεύθεροι; Ή κάποιοι «όλοι οι κρατούμενοι είναι ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους”; Αν έχεις κονέ πολιτικά, κοινωνικά, επιχειρηματικά ή οτιδήποτε άλλο έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεθείς έξω και να κυκλοφορείς από κάποιον που δεν έχει στον ήλιο μοίρα;

Ερωτήματα είναι, δεν είμαι δικηγόρος. Σέβομαι απόλυτα τη δικαιοσύνη αλλά διατηρώ και ως πολίτης το δικαίωμα μου να την κρίνω και να κρίνω τις αποφάσεις της.

Δεύτερον, πείτε μου έναν δεξιό που θα σας πει “Ναι όχι, καλά έκανε”. Πείτε μου έναν δεξιό που να μην σοκαριστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος», σημείωσε η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Έλενα Ακρίτα: «Ο Λιγνάδης είτε μέσα είτε έξω από τη φυλακή, παρίας θα είναι»

Η Έλενα Ακρίτα πιστεύει ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη στον δεύτερο βαθμό, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα είναι παρίας επαγγελματικά και κοινωνικά.

«Η ουσία είναι η εξής: Ο Λιγνάδης είτε μέσα είτε έξω από τη φυλακή, παρίας θα είναι. Δεν έχει σημασία αν θα κοιμάται σε ένα κρεβάτι φυλακής ή στο σπίτι του σε ανατομικό στρώμα σούπερ και ένα υπέροχο διπλό κρεβάτι. Όχι. Όταν βγαίνει από αυτό το σπίτι για να πάει στο σούπερ μάρκετ, να πάει στο περίπτερο, να πιει έναν καφέ με έναν φίλο του, θα είναι εκτεθειμένος από 10 πλευρές», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η ουσία είναι ότι η ζωή του η επαγγελματική, τολμώ να πω και η κοινωνική, έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Κι αυτοί που λένε ανοησίες “Ναι καλά θα δείτε, θα τον ξαναδούμε στη σκηνή”, ούτε μία στο εκατομμύριο. Δεν υπάρχει Έλληνας παραγωγός ή παραγωγός παγκοσμίως που να ρισκάρει τα λεφτάκια του τα ωραία, σε ένα όνομα σαν του Δημήτρη Λιγνάδη. Όχι, δεν θα τον ξαναδούμε στο σανίδι, δεν θα τον ξαναδούμε να σκηνοθετεί. Είμαι τόσο βέβαιη. Δεν ξέρω ποιο είναι το μέλλον του κυρίου Λιγνάδη, εντός ή εκτός φυλακής, ξέρω όμως ότι προμηνύεται ιδιαίτερα ζοφερό», συμπλήρωσε η Έλενα Ακρίτα.