ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπόθεση 12χρονης: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Ηλίας Μίχος. Αθώα η μητέρα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτή της εμπορίας ανθρώπων κρίθηκε ο Ηλίας Μίχος, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση με θύμα τη 12χρονη από τον Κολωνό. Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που πρότεινε την αθώωσή του για τα εγκλήματα του βιασμού και της μαστροπείας, αλλά και την ενοχή της μητέρας της για όλες τις κατηγορίες που την βάραιναν. Η μητέρα της 12χρονης κρίθηκε αθώα για πορνογραφία και μαστροπεία και ένοχη μόνο για εκβιασμό.

Ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλα τα αδικήματα του κατηγορητηρίου πλην της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα. Ο Ηλίας Μίχος κηρύχτηκε ένοχος για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία.

Για τα υπόλοιπα αδικήματα ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας:

  • Ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη,
  • Ένοχος για πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων)
  • Ενοχος για μαστροπεία
  • Αθώος για εμπορία ανήλικου
  • Ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Η μητέρα της 12χρονης κρίθηκε αθώα για πορνογραφία και μαστροπεία, ενώ η ενοχή της ήρθε για πλημμεληματική εκβίαση. Η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος από αλληλέγγυους στη 12χρονη ξέσπασε σε πανηγυρισμούς στο άκουσμα της αθώωσης της μητέρας του παιδιού.

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Μιχάλη», εκείνος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Παράλληλα, έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη» κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

12χρονη Ηλίας Μίχος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε συγκέντρωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη την Τρίτη 26 Μαρτίου, είχε διαβαστεί από την αδερφή της επιστολή με τα λόγια της, ενόψει της δικαστικής απόφασης. Μία απόφαση που άφησε τη δική της πλευρά να νιώθει ικανοποιημένη, σύμφωνα με τους δικηγόρους που την εκπροσώπησαν, κυρίως επειδή η φωνή της εισακούστηκε.

«Ακούστε με σας παρακαλώ, ακούστε με. Εσείς ήσασταν η λύτρωση μου, η βοήθεια που περίμενα τόσο καιρό μέσα στον εφιάλτη που ζούσα. Σας εμπιστεύτηκα, σας μίλησα… περίμενα τη βοήθεια σας για να μην περάσει κανένα άλλο παιδί όσα πέρασα εγώ. Η τιμωρία μου όμως δεν έχει τελειώσει. Οι εφιάλτες μου είναι ακόμα εδώ. Όχι τη μαμά μου.

Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε», ανέφερε στην επιστολή της.

«Σας ζητώ συγγνώμη που δεν μίλησα από την αρχή… φοβόμουν πολύ. Ήρθε η ώρα όμως, ήρθε η λύτρωση μου, ήρθατε εσείς. Πίστεψα ότι τελείωσαν οι εφιάλτες μου και ξαφνικά: Πού είναι η μαμά μου; Γιατί τη μαμά μου; Που είναι τα αδέλφια μου; Που είναι η οικογένεια μου; Γιατί με αφήσατε μόνη μου; Εγώ φταίω, εγώ φταίω που δεν σας μίλησα νωρίς. Όχι η μαμά μου. Θέλω να σταματήσουν οι εφιάλτες μου εδώ. Τα Χριστούγεννα δεν με άφησαν ούτε τη μαμά μου να δω», έλεγε στην επιστολή της η 12χρονη που έζησε τον εφιάλτη στον Κολωνό.

«Αυτό που ζητάω είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ευτυχώς, η φωνή της εισακούστηκε.