ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχει περίπτωση ο πρίγκιπας Harry να γίνει ποτέ βασιλιάς; Το τραγικό σενάριο

©2022 Tristan Fewings/AP IMAGES

Μετράμε ώρες για την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ. Το φέρετρό θα ταξιδέψει στο κάστρο του Windsor και θα ταφεί σε μία ιδιωτική τελετή εκεί όπου βρίσκεται θαμμένος και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Windsor. Κι όσο παρακολουθούμε τα όσα διαδραματίζονται στη βρετανική πρωτεύουσα, απορίες ξεπηδούν. Ο πρίγκιπας Harry, για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ βασιλιάς;

Έχουμε μάθει τα πάντα για τη σειρά διαδοχής από τη στιγμή που ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς. Ακολουθεί ο πρίγκιπας William, ο οποίος είναι το νούμερο δύο. Πριν ο τελευταίος αποκτήσει παιδιά, τη θέση νούμερο τρία κατείχε ο πρίγκιπας Harry.

Όταν όμως ο William παντρεύτηκε την Kate Middleton, νυν πριγκίπισσα Ουαλίας, και απέκτησαν τον George, τη Charlotte και τον Louis, o πρίγκιπας Harry υποχώρησε στο νούμερο πέντε, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Θα χάσει κι άλλη θέση, μόνο εάν William και Kate φέρουν στον κόσμο και τέταρτο παιδί.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει ο πρίγκιπας Harry βασιλιάς;

Κι έρχομαι εγώ κι αναρωτιέμαι. Θα δούμε ποτέ τον πρίγκιπα Harry να γίνεται βασιλιάς; Η απάντηση είναι καταφατική, όχι όμως τόσο απλή και καθόλου ευχάριστη.

Η άνοδος του πρίγκιπα Harry θα συνδεθεί μόνο με ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, που δεν είναι άλλο από τον θάνατο του αδερφού του, πρίγκιπα William. Και εξηγώ πώς έχουν τα πράγματα. Πεθαίνει ο Κάρολος και ο William και ο πρωτότοκος γιος του, George, δεν έχει ενηλικιωθεί. Αυτό είναι το σενάριο.

Σύμφωνα με τους κανόνων διαδοχής της βρετανικής μοναρχίας, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για έναν μονάρχη. Αυτό σημαίνει ότι ο πρίγκιπας George θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς μόλις πεθάνει ο πατέρας του, ακόμα κι αν δεν έχει κλείσει τα 18. Θα ανακηρυσσόταν βασιλιάς, ωστόσο, δεν θα ανέβαινε στον θρόνο.

Σύμφωνα με τους νόμους περί αντιβασιλείας της βασιλικής οικογένειας του 1937 και του 1953, εάν ο Κάρολος και ο William πέθαιναν και ο George δεν είχε ενηλικιωθεί, στη θέση του θα κυβερνούσε ένας αντιβασιλέας. Η μοναρχία θα λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο, έως ότου ο πρίγκιπας γίνει 18 ετών.

Το τραγικό σενάριο

Σε αντίθεση με άλλους μονάρχες – που συνήθως ανεβαίνουν στον θρόνο με τον θάνατο ενός προκατόχου – η ημερομηνία ανάληψης του George θα ήταν στα 18α γενέθλιά του, καθώς αυτή είναι η ημέρα που δικαιούται να κυβερνήσει.

Όσο για το ποιος θα ήταν αντιβασιλέας, είναι πιθανό ο πρίγκιπας Harry να είναι αυτός που θα έπαιρνε αποφάσεις για λογαριασμό του βασιλιά. Οι Πράξεις της Αντιβασιλείας αναφέρουν ότι το άτομο που ακολουθεί τη σειρά για τον θρόνο και είναι άνω των 21 ετών λειτουργεί ως αντιβασιλέας, εάν το απαιτεί η ηλικία του βασιλιά.

Δεδομένου ότι η πριγκίπισσα Charlotte και ο πρίγκιπας Louis είναι ακόμη νεότεροι από τον George, δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Ποιος ακολουθεί; O πρίγκιπας Harry. Τραγικό το σενάριο, αλλά βάσει πρωτοκόλλου αυτό ισχύει σε περίπτωση που συμβούν πράγματα τρομερά στο Παλάτι.

Πρίγκιπας Harry: «Υπάρχει κανένας στη βασιλική οικογένεια που θέλει να γίνει βασιλιάς ή βασίλισσα; Δεν νομίζω»

Μια γεύση για την άποψη του έχει ο πρίγκιπας Harry για τον θρόνο είχαμε πάρει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Newsweek το 2017.

«Η μητέρα μου έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο, δείχνοντάς μου τον δρόμο προς μία φυσιολογική ζωή. Άρχισε από τότε που μας έπαιρνε μαζί της και συναντούσαμε άστεγους. Ευχαριστώ τον θεό που δεν είμαι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα.

Ο κόσμος θα αιφνιδιαζόταν από το πόσο φυσιολογικές είναι οι ζωές μας. Ακόμη κι αν ήμουν βασιλιάς, θα έκανα μόνος μου τα ψώνια μου», εξηγεί ο πρίγκιπας Harry.

«Θέλουμε να τηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα που έχει επιτύχει η βασίλισσα για πάνω από 60 χρόνια, αλλά δεν θα προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση της. Υπάρχει κανένας στη βασιλική οικογένεια που θέλει να γίνει βασιλιάς ή βασίλισσα; Δεν νομίζω.

Αλλά θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας όταν έρθει η στιγμή», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Harry λίγα χρόνια πριν την απομάκρυνση από το έργο της βασιλικής οικογένειας.