ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάλληλοι αεροπορικής θα φορούν ό,τι θέλουν ανεξαρτήτως φύλου

Virgin Atlantic/Media Centre

Το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας Virgin Atlantic, είτε εργάζεται στον αέρα, είτε στο έδαφος θα μπορεί από δω και πέρα να φορά τη στολή με την οποία νιώθει πιο άνετα ανεξάρτητα με το ποια έχει σχεδιαστεί ως γυναικεία και ποια ως αντρική στολή.

Οι κόκκινες φούστες και τα κόκκινα παντελόνια της Virgin Atlantic έχουν σχεδιαστεί από τη Vivienne Westwood. Πλέον οι υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας, είτε ανήκουν στο πλήρωμα του αεροσκάφους, είτε είναι πιλότοι, είτε προσωπικό εδάφους, θα μπορούν να τα φορούν ανεξάρτητα από το πιο είναι το βιολογικό τους φύλο. Πρόκειται για τη νέα πολιτική ισότητας της εταιρείας για την ταυτότητα φύλου, που επιτρέπει στο προσωπικό να φορά ό,τι θέλει «ανεξάρτητα από το φύλο, την ταυτότητα φύλου ή την έκφραση φύλου» του.

Η Virgin Atlantic τόνισε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στο να αναδείξει την ποικιλομορφία του ανθρώπινου δυναμικού της και να ενισχύσει την αποδοχή και την συμπεριληπτικότητα της εταιρείας. Η προηγούμενη κίνησή της προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η απόφαση να χαλαρώσει τους κανόνες της σχετικά με τα τατουάζ των υπαλλήλων της που ως τώρα απαγορευόταν να φαίνονται. Επιπλέον, ήδη από το 2021, η Virgin Atlantic έχει επιτρέψει στις γυναίκες αεροσυνοδούς της να μην βάφονται αν δεν το επιθυμούν.

Η αεροπορική εταιρεία θα ξεκινήσει επίσης να εφαρμόζει προαιρετικά ταμπελάκια με τις αντωνυμίες που χρησιμοποιεί κάθε υπάλληλος, αλλά και κάθε επιβάτης, για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτή νιώθουν άνετα με τον τρόπο που οι υπόλοιποι τους απευθύνονται. Για τους επιβάτες, το ταμπελάκι θα είναι διαθέσιμο για να το διαλέξουν στο check in, όπως επίσης θα υπάρχει και η επιλογή Mx ως κωδικός φύλου για τους επιβάτες που διαθέτουν ουδέτερου γένους διαβατήρια (είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, την Ινδία και το Πακιστάν).

Η Virgin Atlantic είναι αποφασισμένη στο πλαίσιο της νέας πολιτικής ισότητας που λανσάρει, να εκπαιδεύει υποχρεωτικά τους υπάλληλούς τους σε ζητήματα inclusivity, ενώ θα πάρει πρωτοβουλίες στη συνεργασία της με ξενοδοχεία σε προορισμούς όπως η Καραϊβική, όπου οι επιβάτες της έχουν αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, για την βελτίωση των συνθηκών για όλους.

«Είναι τόσο σημαντικό να δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να αγκαλιάζουν την ατομικότητά τους και να είναι ο πραγματικός τους εαυτός στη δουλειά. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους μας να φορούν τη στολή που τους ταιριάζει καλύτερα και τον τρόπο με τον οποίο ταυτίζονται και να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα απευθύνονται με τις προτιμώμενες αντωνυμίες τους», είπε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Juha Järvinen στη βρετανική εφημερίδα Guardian για το θέμα.

Στην προώθηση αυτής της νέας πολιτικής της Virgin Atlantic, έχει παίξει σημαντικό ρόλο η καλλιτέχνης, σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας και μία από τους κριτές στο show του RuPaul, Michelle Visage. Η απόφαση για την αλλαγή στο dress code της εταιρείας γιορτάστηκε με ένα video στο οποίο εμφανίζεται και η Michelle Visage. «Η στολή σου, η ταυτότητά σου, η επιλογή σου», αναφέρει το video της καμπάνιας.

Η Michelle Visage που συνεργάζεται, λοιπόν, με την εταιρεία για την πολιτική αυτή και δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή για την «απελευθέρωση» των στολών της εταιρείας από τις ταμπέλες των φύλων ήταν σημαντική για την ίδια σε προσωπικό επίπεδο.

«Οι άνθρωποι νιώθουν δυνατοί όταν φορούν αυτό που τους εκφράζει καλύτερα κι αυτή η πολιτική για την ταυτότητα φύλου, τους επιτρέπει να αγκαλιάζουν αυτό που είναι», σημείωσε η Michelle Visage μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που αποφασίζει να υιοθετήσει μία πιο σύγχρονη στάση σε ό,τι αφορά το dress code των υπαλλήλων της, αν και είναι μάλλον η πρώτη που αποφασίζει να μην χαρακτηρίζει πια τις στολές της ανδρικές ή γυναικείες. Η SkyUp Airlines της Ουκρανίας (αρκετούς μήνες πριν τον πολεμο) είχε επιτρέψει στις αεροσυνοδούς της να φορούν παντελόνια και αθλητικά παπούτσια, η Japan Airlines, έχει δώσει την επιλογή στις αεροσυνοδούς να μην φορούν τακούνια και να φορούν παντελόνι, αν το προτιμούν από τις φούστες, ενώ η Norwegian Air επέτρεψε τα flat παπούτσια και απέσυρε τον κανονισμό που ήθελε τις αεροσυνοδούς να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους τα καλλυντικά τους στην καμπίνα.