ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Δήμητρα Καστρίτση μιλά για τις 37 καταγγελίες κακοποίησης αθλητών της ενόργανης γυμναστικής: «Εσάς πώς σας φαίνεται αυτή η σιωπή;»

Βασίλης Βερβερίδης/ Eurokinissi

Μέσω Skype εμφανίστηκε στην εκπομπή Love It με την Ιωάννα Μαλέσκου η πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Δήμητρα Καστρίτση για να μιλήσει για τις καταγγελίες παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του αθλήματός της, που έχουν φτάσει τις 37.

Η Δήμητρα Καστρίτση είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τις δικές της τραυματικές εμπειρίες στον χώρο του αθλητισμού τον Απρίλιο του 2021 στην εκπομπή Live News. Έκτοτε οι καταγγελίες έγιναν περισσότερες, έγιναν 22 και τώρα 37. Σχεδόν έναν χρόνο αφού το κίνημα #metoo ξεκίνησε από τον αθλητισμό και την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής συνεχίζουν να διηγούνται τις πιο επώδυνες στιγμές τους. Το κάνουν από ανάγκη να προστατεύσουν τα νέα παιδιά. Το κάνουν από ανάγκη να πάρουν απαντήσεις που δεν έρχονται. 37 άνθρωποι κατήγγειλαν. Κι η σιωπή με την οποία απαντούν οι αρμόδιοι του αθλητισμού, τους απογοητεύει κάθε μέρα.

Ο φόβος που γεννούσε σιωπή

«Δεν είναι εύκολο κάθε φορά να λέμε το τι έχουμε περάσει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και γι΄αυτό και πολλά παιδιά δε μπορούν να μιλήσουν. Έχω περάσει πάρα πολύ άσχημη κακοποίηση με ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις λεκτικές, σεξουαλικού περιεχομένου και πολλά άλλα γεγονότα που δε μπορούν να ειπωθούν τέτοια ώρα. Όλα αυτά σε μια τρυφερή ηλικία περίπου 10-11 και αργότερα όταν ήμουν στην εθνική ομάδα», είπε αρχικά η Δήμητρα Καστρίτση.

«Δεν τα μοιράστηκα ποτέ με κανέναν από φόβο. Η τακτική τους ήταν ότι σε περίπτωση που αυτό έφτανε στους γονείς ή παραέξω, έφευγες από την Εθνική ομάδα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι κάτι τέτοιο συνέβη και σε εμένα. Ο συγκεκριμένος αρχιπροπονητής της ομοσπονδίας, εθνικός προπονητής όλης της Ελλάδος, όταν αντέδρασα μέσα στο γυμναστήριο με διώξανε από την εθνική ομάδα ενόργανης παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε η πρώην αθλήτρια.

Μιλώντας για την περίπτωση αυτού του προπονητή, τόνισε ότι «Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρές καταγγελίες από τη δική μου». Η Δήμητρα Καστρίτση ανέφερε ότι «Επειδή ήμουν μέσα στα πράγματα και γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται εκεί, ήταν γνωστό σε όλους. Κάποια πράγματα γίνονταν παρουσία και άλλων προπονητών».

Η Δήμητρα Καστρίτση αναρωτιέται γιατί συνεχίζεται αυτή η σιωπή

«Είναι κάτι που εξακολουθεί να γίνεται και αυτή τη στιγμή» εξήγησε η Δήμητρα Καστρίτση. Και σε αυτό το σημείο αναρωτήθηκε κάτι που κι εμείς αναρωτιόμαστε. Μία απορία που δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν απαντηθεί από επίσημα χείλη.

«Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Εσείς που είστε απ’ έξω και ακούτε 37 αθλήτριες από όλη την Ελλάδα να καταγγέλλουν τι έχουν περάσει – εμάς μας έχει στιγματίσει αυτό το πράγμα, αλλά βρήκαμε το θάρρος να βγούμε μπροστά – όλος αυτός ο αγώνας γίνεται για να μην περάσει κανένα παιδάκι αυτή την κατάσταση. Εσείς πείτε μου, γιατί δεν έχει τοποθετηθεί κανείς, η ελληνική ομοσπονδία, η εθνική ολυμπιακή επιτροπή και ο υφυπουργός αθλητισμού; Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή. Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς σας φαίνεται εσάς αυτή η σιωπή;», αναρωτήθηκε η πρώην αθλήτρια.

«Ανησυχητικό κι αδιανόητο», ήταν οι λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησε η Ιωάννα Μαλέσκου για να χαρακτηρίσει αυτή τη σιωπή. Μία «σιωπή» που για να σπάσει, αθλητές που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες πρέπει να την πολεμούν ανακινώντας τις εμπειρίες και τα τραύματά τους. Τραύματα που μέσα τους (και μέσα μας) κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο. Μία σιωπή που πρέπει να τους βοηθήσουμε να σπάσουν, συνεχίζοντας να ζητούμε τη δικαίωσή τους, να ζητούμε την κάθαρση όλων των επαγγελματικών χώρων από κάθε είδους βία. Να επιμένουν στην προστασία των δικαιωμάτων μας, της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού της ύπαρξης και της προσωπικότητάς μας.

«Τα ονόματα έχουν δοθεί εδώ και τρεις εβδομάδες, τους γνωρίζουν ποιοι είναι, είναι μέσα στην ομοσπονδία, την εθνική ομάδα, διατηρούν συλλόγους και άλλοι ασχολούνται με σχολεία, πανεπιστήμια. Πώς σας φαίνεται εσάς αυτή η σιωπή;», τόνισε ξανά η Δήμητρα Καστρίτση.

Δήμητρα Καστρίτση: «Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε το άθλημα»

Σε κάθε χώρο υπάρχουν κι άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως επεσήμαναν τα μέλη της εκπομπής Love It. Μία ακόμα απορία εξέφρασε η Δήμητρα Καστρίτση απαντώντας τους.

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Είναι ένας προπονητής -όχι ένας, πολλοί ήταν αλλά τέλος πάντων- που μέσα στο γυμναστήριο χτυπούσε, άφηνε τα παιδιά με τα εσώρουχα για τιμωρία, άλλα τύχαινε να ουρήσουν πάνω τους και τα άφηνε έτσι για τιμωρία. Οι υπόλοιποι προπονητές που ήταν καλοί και υπήρχαν κι αυτοί, όπως λέτε, τι έκαναν σε αυτή την περίπτωση; Εσείς βλέπετε ένα παιδάκι σε μια στάση λεωφορείου να το χτυπάει κάποιος, θα επέμβετε; Άρα είναι συνένοχοι όλοι σε αυτή την κατάσταση που συνεχίζεται τόσα χρόνια;», αναρωτήθηκε.

«Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε το άθλημα», επεσήμανε έπειτα η Δήμητρα Καστρίτση. Οι bystanders, οι περαστικοί, που δεν συνειδητοποιούν ότι οι παρεμβάσεις τους μπορούν να αποτρέψουν τη βία. Εμείς. Που ο φόβος ίσως μας κρατούσε σιωπηλούς. Η εποχή, που απαιτεί η σιωπή να σταματήσει. Που απαιτεί να απαντάμε στην παραβιαστικότητα, όχι με παραβίαση, αλλά με σθένος.

«Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο πως κάποιοι γίνονται προπονητές, υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχα καν πτυχία. Ήταν αθλητές και μετά γίνανε προπονητές», εξήγησε στη συνέχεια η πρώην αθλήτρια.

«Δε θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα στα γυμναστήρια κάμερες, υπάρχουν παιδοψυχολόγοι, υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι να περνάνε οι προπονητές; Δεν υπάρχει τίποτα. Για μας είναι μια μικρή νίκη το ότι έγινε έκτακτο συμβούλιο και για πρώτη φορά, μετά τις καταγγελίες, βάλανε ποινολόγιο για τους προπονητές, μέχρι στιγμής δε μπορούσες να κάνεις τίποτα στον προπονητή», σημείωσε κλείνοντας η Δήμητρα Καστρίτση.

H Σοφία Μπεκατώρου δεν βλέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στον αθλητισμό

Αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Αυτά που θα έπρεπε ήδη να είχαν αλλάξει από το πρώτο λεπτό, στον χώρο του αθλητισμού, από την πρώτη εκείνη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η τελευταία μίλησε πρόσφατα στην εκπομπή Τι λες τώρα. «Στον αθλητισμό δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, δεν υπάρχουν άτομα αναφοράς ακόμα και οι ομοσπονδίες δεν έχουν λειτουργήσει με υποστηρικτικό τρόπο», είπε μεταξύ άλλων για όσα νιώθει ότι άλλαξαν από εκείνη τη στιγμή της πρώτης καταγγελίας της.

«Τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να βγουν και να καταγγείλουν πρέπει να τους σεβόμαστε. Ο αγώνας που δίνουμε το ελληνικό #metoo είναι να μπορούν όλοι να μιλήσουν και να τους πιστέψουν», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.