ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ισότητα στον γάμο μέσα από 10 tweets που μας γεμίζουν ελπίδα

Aris Economou/Sooc

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου που επεκτείνει τον πολιτικό γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια, απαντώντας επιτέλους σε μία διεκδίκηση χρόνων από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι γεγονός. 176 βουλευτές είπαν «Ναι» γράφοντας μία σημαντική στιγμή στην ιστορία. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων και μαζί έγινε είδηση για καλό λόγο στα πέρατα του κόσμου. Δεν το βλέπεις αυτό να συμβαίνει συχνά, έτσι δεν είναι;

Η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέτρεψε τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών και η 37η στον κόσμο. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» εγκρίθηκε από τη Βουλή, κόντρα σε κάθε παραλήρημα ομοφοβίας και καθαρής ατόφιας αδαημοσύνης και λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, πολλά σημεία της χώρας γέμισαν με δάκρυα χαράς και χαμόγελα ανακούφισης από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ και συμμάχους τους.

Μπροστά στο Σύνταγμα από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί πολίτες που παρακολουθούσαν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου και την ψηφοφορία που ακολούθησε με αγωνία. Οι σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας υψώθηκαν στον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας, μπροστά από τη Βουλή. Η ώρα της γιορτής είχε φτάσει, αργά το βράδυ της Πέμπτης, 13 Φεβρουαρίου.

Κι ενώ τα κομματικά επιτελεία τώρα θα πρέπει αν εξετάσουν τις διαρροές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν το νομοσχέδιο και 31 απείχαν από την ψηφοφορία. Διαρροές υπήρξαν και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς απείχαν από την ψηφοφορία 11 βουλευτές, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ όπου σημειώθηκαν 1 αποχή και 1 «παρών», η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μπορεί να συνεχίζει να γιορτάζει. Επιβάλλεται να συνεχίζει να γιορτάζει. Κέρδισε, επιτέλους ένα δικαίωμα που για όλους τους υπόλοιπους είναι δεδομένο.

Από το 2008 που ο τότε δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, δέχτηκε να παντρέψει με κάθε επισημότητα 2 ομόφυλα ζευγάρια στο νησί του -οι γάμοι ακυρώθηκαν στη συνέχεια- μετράμε 15 χρόνια και, φαντάζομαι, εκατοντάδες ζευγάρια σε αναμονή. «Η αγάπη άργησε μια μέρα» έγραφε κάποτε η Λιλή Ζωγράφου και σίγουρα δεν θα φανταζόταν ότι ο τίτλος της θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε ένα ζήτημα της επικαιρότητας του 2024. Να θυμάσαι αυτή τη χρονιά. Είναι αυτή που η νομοθετική εξουσία της χώρας αποφάσισε ότι σε ζητήματα καρδιάς (και στα πολύ πρακτικά ζητήματα του γάμου βεβαίως), είμαστε όλοι ίσοι. Κι αυτή την απόφαση η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα τη γιόρτασε με χαρά και συγκίνηση.

Μαζί της γιορτάζουν κι όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν είναι θέμα συζήτησης, δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης κι ό,τι η ισότητα θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.

Δεν ξέρω αν για τα δεδομένα της Ελλάδας αυτή η στιγμή άργησε τόσο πολύ ή όχι, για τα δεδομένα της ανθρωπιάς μου, σίγουρα άργησε. Αλλά το γεγονός ότι τελικά ήρθε, αξίζει να το γιορτάσουμε. Πρώτα και κύρια το γεγονός ότι μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τους πολίτες της ως ίσους στο θέμα του γάμου, οφείλεται στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που διεκδίκησαν το δικαίωμά τους αυτό για χρόνια και χρόνια.

Ένα δείγμα της γιορτής θα δεις να εκφράζεται στο Twitter/X. Σε μία πλατφόρμα που μας θυμίζει συχνά πυκνά πόσο τοξική είναι η κοινωνία μας, πόσο ακόμα και σήμερα η αποδοχή και η συμπερίληψη φαντάζουν μακρινές έννοιες, μετά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο επικράτησε η αγάπη. Σε μια μέρα που η αγάπη κέρδισε, το θαύμα έγινε και στο Twitter/X.

10 tweets για την ισότητα στον γάμο, που μας γεμίζουν ελπίδα