ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αστυνομία προσήγαγε Παλαιστίνιο που ύψωσε σημαία στο Σύνταγμα. Οι (εύλογες) απoρίες του Twitter/X

Η επίμαχη στιγμή από το συλλαλητήριο και τη συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό από σωματεία και φορείς στην Αθήνα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Μία ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσαγωγή ενός 22χρονου Παλαιστινίου σχολιάστηκε στο Twitter/X την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023. Τα σχόλια έμοιαζαν να εκφράζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την απορία «μα τι έγκλημα έκανε;» ή «πώς είναι επικίνδυνο αυτό που έκανε;». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 22χρονος, υπήκοος Παλαιστίνης «εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υψώνει τη σημαία της χώρας του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023».

Ο 22χρονος ταυτοποιήθηκε και προσήχθη μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο 22χρονος κατηγορείται με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει: «Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε tweet του έκανε λόγο για σύλληψηΟ συλληφθείς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Η ΕΛ.ΑΣ., σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολλαπλώς φορτισμένο περιβάλλον, δρα συνετά και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοκρατικών κανόνων», όπως έγραψε

Οι αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NEWS24/7, διαβεβαιώνουν ότι ο 22χρονος δεν κατέβασε την ελληνική σημαία, απλά έβαλε δίπλα της την παλαιστινιακή. Ωστόσο καθώς το περιστατικό κυκλοφόρησε ήδη από την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, στα social media και αρκετά σχόλια ακροδεξιών λογαριασμών, επώνυμων και μη πήραν φωτιά και ισχυρίζονταν ότι ο Παλαιστίνιος είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία για να την αντικαταστήσει με αυτή της χώρας του.

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αρμόδιους. Κατάντια του κράτους. Σταλινοφασίστες αντισημίτες οργανώνουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα προς υποστήριξη των τζιχαντιστων της Χαμάς και ένας κοπρίτης καθαίρεσε την Ελληνικη Σημαία και αναρτά αυτή των ισλαμοναζι της Γάζας», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Φαήλος Κρανιδιώτης στο Twitter/X, για να καταλάβεις το κλίμα που δημιουργήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Οι πιέσεις ήταν πολλές όπως καταλαβαίνεις.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κάτω από το tweet της ΕΛ.ΑΣ. πάντως, δείχνουν τον 22χρονο να ανεβάζει την παλαιστινιακή μαζί με την ελληνική σημαία, σε μία προφανώς ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Το φωτογραφικό ρεπορτάζ της ημέρας, τον δείχνει να έχει σκαρφαλώσει με μία παλαιστινιακή σημαία αρχικά (ελληνική δεν υπήρχε κάπου εκεί γύρω) και στη συνέχεια να αναρτά μία «διπλή» κατασκευή που έφερε τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ελληνική σημαία.

Την ίδια στιγμή, ενώ σε μία άλλη γωνιά του κόσμου βιώνουμε έναν πόλεμο, η σημαία του Ισραήλ βρίσκεται πάνω στον τοίχο της Βουλής. Θα μου πεις, το ελληνικό κράτος έχει πάρει θέση σε αυτή τη σύγκρουση και στηρίζει το κράτος – σύμμαχό του. Ίσως το «έγκλημα» του Παλαιστίνιου, λοιπόν, να ήταν πως είναι Παλαιστίνιος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερώτηση του NEWS24/7 για το πώς ο 22χρονος θεωρήθηκε απειλή. Επικαλέστηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας ότι προχώρησε η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω πιθανής τέλεσης συγκεκριμένου αδικήματος. «Υπάρχει δικογραφία και έγινε προσαγωγή. Αν θα μετατραπεί σε σύλληψη και με ποια κατηγορία, αυτό θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις, απ’ όπου και εάν κατάγεται ο δράστης. Η ΕΛΑΣ κάνει τη δουλειά της. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις απορίες που θα δεις στο Twitter/X υπάρχουν και κάποιες που αφορούν τη δουλειά της ΕΛΑΣ και την ταχύτητα ανταπόκρισής της σε γεγονότα όπως αυτό, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις, που έχουν συμβεί στην χώρα μας. Μερικές τέτοιες απορίες και σχόλια έχω συγκεντρώσει παρακάτω.