ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιώργος Κοτανίδης: Η τέφρα του σκορπίστηκε στον αγαπημένο του τόπο

NDP Photo Agency

Ο Γιώργος Κοτανίδης πάντα μου ήταν συμπαθής. Ένας ηθοποιός που μου άρεσε να παρακολουθώ στο θέατρο και την τηλεόραση. Είχα συγκλονιστεί με τον επικήδειο που είχε εκφωνήσει στην κηδεία του αγαπημένου του φίλου, Δημήτρη Καμπερίδη. Συγκλονίστηκα ακόμα περισσότερο όταν αφού έφυγε διάβασα το ένα από τα βιβλία του, το «Όλοι μαζί τώρα!», το οποίο σου συστήνω ανεπιφύλακτα αν είσαι θεατρόφιλη και αν σε συγκινούν οι ιστορίες νέων ανθρώπων που ορματίζονται ένα καλύτερο, συλλογικό αύριο. Μπορείς να το αγοράσεις εδώ.

Ο Γιώργος Κοτανίδης έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 2020, στις αρχές αυτού του χρόνου που μοιάζουν πλέον τόσο μακρινές. Μεσολάβησε μια χαμένη άνοιξη που περάσαμε στα σπίτια μας κι ένα παράξενο καλοκαίρι που ζούμε μέχρι τώρα. Παράξενο ήταν αυτό το καλοκαίρι και για την οικογένεια του ηθοποιού που διαχειριζόταν αυτή την απώλεια.

Ο Αύγουστος βρήκε τις κόρες του ηθοποιού, Εύα και Αντιγόνη Κοτανίδη, στην Ερεσό της Λέσβου, τον αγαπημένο τόπο του Γιώργου Κοτανίδη. Πραγματοποίησαν εκεί την τελευταία του επιθυμία, να σκορπιστεί η τέφρα του στα νερά του Αιγαίου. Η κόρη του Εύα Κοτανίδη έκανε τη σχετική ανάρτηση και ενημέρωσε τους φίλους της οικογένειας και του πατέρα της γι’ αυτό το κλείσιμο του κύκλου. Ένας κύκλος που έκλεισε όπως επιθυμούσε ο Γιώργος Κοτανίδης.

Η τελευταία του επιθυμία εκπληρώθηκε

«Μια ζεστή καλησπέρα από την Ερεσό, τον αγαπημένο τόπο του πατέρα μας στον οποίο πέρασε τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του. Πριν το χειρουργείο, ένα πράγμα του έδινε δύναμη: η σκέψη της πρώτης του καλοκαιρινής βουτιάς στην Ερεσό.

Εχτές, με έναν διαφορετικό τρόπο δυστυχώς, πραγματοποιήσαμε αυτή του την επιθυμία», σημείωσε η Εύα Κοτανίδου. «Ο Γιώργος Κοτανίδης κατοικεί πια στο αγαπημένο του Αιγαίο Πέλαγος», συμπλήρωσε.

 

«Ευχαριστούμε θερμά τον Αντωνιο Αλακιωτη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, για την πολύτιμη βοήθεια του και το δρόμο που άνοιξε για τον πατέρα μας όπως και για τόσους άλλους», σημείωσε στη συνέχεια ενώ ενημέρωσε πως το προφίλ του πατέρα της στο Facebook θα κλείσει και η σελίδα του θα μείνει ενεργή στη μνήμη του.

«Ευχαριστούμε όλους σας για την αγάπη και τη στήριξη», κατέληξε η καλλιτέχνης.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κοτανίδης

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1945 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τα 12 του έζησε στη Δράμα, τόπο καταγωγής των γονιών του που είχαν έρθει πρόσφυγες από τον Πόντο. Στην ίδια γειτονιά μεγάλωνε και ο αδελφικός φίλος του Δημήτρης Καμπερίδης. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως φοιτητής ξεκίνησε να αναπτύσσει την πολιτική του συνείδηση και την αγάπη του για τη δύναμη των ομάδων.

Εγκατέλειψε τις σπουδές του για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί γνώρισε τους συνδημιουργού του Ελευθέρου Θεάτρου με τους οποίους δημιούργησαν πρωτοποριακές παραστάσεις με συλλογική σκηνοθεσία, πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή στο ελληνικό θέατρο. Παρέμεινε πολιτικοποιημένος και ενταγμένος στην Αριστερά. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε και βασανίστηκε επανειλημμένα.

Στην συνέχεια της καριέρας του συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους στο θέατρο ενώ εμφανίστηκε επίσης σε ταινίες του ελληνικού και διεθνή κινηματογράφου όπως και στην τηλεόραση. Η τελευταία του παράσταση ήταν «Το Δείπνο» που ανέβηκε τις χρονιές 2018, 2019 στο Σύγχρονο Θέατρο.