ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιώργος Κοτανίδης: Οι 4 τηλεοπτικοί ρόλοι του που δεν θα ξεχάσουμε

Στιγμιότυπο από την τελευταία δουλειά του στο θέατρο. Ο Γιώργος Κοτανίδης υποδυόταν έναν ρόλο κλειδί στην παράσταση «Το Δείπνο».

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Κοτανίδης. Η πορεία του στο θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο μεγάλη. Εξίσου σπουδαία υπήρξε και η τηλεοπτική του πορεία καθώς ο Γιώργος Κοτανίδης συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές στα χρόνια της καριέρας του. Άλλοτε σε κωμικούς και άλλοτε σε δραματικούς ρόλους, ο ηθοποιός με τη ζεστή φωνή και το ξεχωριστό παρουσιαστικό έκανε αισθητή την παρουσία του στη μικρή οθόνη.

Ο Γιώργος Κοτανίδης, είπε το πρώτο του ποίημα στην πρώτη δημοτικού. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του το κοινό της σχολικής γιορτής ξέσπασε σε γέλια με την απαγγελία του. Ένας ηθοποιός βρισκόταν ήδη χωρίς να το ξέρει στα πρώτα του βήματα. Όλα τα επόμενά του πάντα συγκινούσαν το κοινό του.

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις: Το δείπνο (2018), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Πρόβα νυφικού (2014), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Περικλής (2011), Δυτική αποβάθρα (2014), Ομπίντα (2016).

Γνωστός για τη συμμετοχή του στον αντιδιδακτορικό αγώνα, ο Γιώργος Κοτανίδης συνέχισε να είναι σε όλη του τη ζωή ένας βαθιά πολιτικός άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν με τη συγγραφή. «Οι σαλτιμπάγκοι» ήταν το δεύτερο μυθιστόρημά του. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.».

Εμείς σαν ένα ταιριαστό «αντίο» για έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να πει ότι αφιερώθηκε στην τέχνη χωρίς να τον αμφισβητήσει κανείς, θυμόμαστε τους 4 πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του στην ελληνική τηλεόραση.

Εγκλήματα – Ο υπνωτιστής

Η Σωσώ Παπαδήμα είχε έναν και μόνο σκοπό κατά τη διάρκεια της σειράς του Λευτέρη Παπαπέτρου «Εγκλήματα». Να εκδικηθεί τον σύζυγό της Αλέκο για την απιστία του. Goth όσο δεν πάει με χιούμορ πιο μαύρο κι από πίσσα, η Σωσώ ήταν η αγαπημένη μας κακή τηλεοπτική ηρωίδα.

Το πόσο κακή το μάθαμε όταν μπήκε ο υπνωτιστής Φίλιππος στη ζωή της. Η Σωσώ στην προηγούμενη ζωή της ήταν ένας Ρωμαίος που έσπρωχνε τους Χριστιανούς να βγουν στην αρένα, στο Κολοσσαίο. Αλλά ο «αγύρτης» οπως αποκάλεσε τον υπνωτιστή, την έκανε καλή. Χάρη στον ρόλο του Γιώργου Κοτανίδη στη σειρά είδαμε την Καίτη Κωνσταντίνου να μεταμορφώνεται σε κάποια άλλη. Και χαρήκαμε και έναν υπνωτισμό – live μετάδοση αγώνα.

Παρά Πέντε

Η κωμική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη στο Mega, είχε στο επίκεντρό της ένα στυγερό έγκλημα. Κι αν κατά τη διάρκειά της το ξεχνούσαμε ανάμεσα στα γέλια μας με το σενάριο της σειράς, στα τελευταία επεισόδια το θυμηθήκαμε. Ο Γιώργος Κοτανίδης έπαιξε κομβικό ρόλο σε αυτή την υπενθύμιση. Υποδύθηκε με μαεστρία τον πέμπτο δολοφόνο από αυτούς που κυνηγούσαν οι πέντε ήρωες του Παρά Πέντε. Και μάλιστα η δική του συμμετοχή στο έγκλημα ήταν η πιο λυπηρή από όλες.

Ο ήρωας που υποδύθηκε ήταν ο δολοφόνος της κουνιάδας του από μοιραίο λάθος. Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή πιστός σύζυγος, ωστόσο κρύβει από τη γυναίκα και τις κόρες του το ολέθριο μυστικό του. Στο τέλος η τιμωρία του είναι να βλέπει την οικογένεια του να τον εγκαταλείπει. Σπαραγμός.

Λόγω Τιμής

Θυμάσαι το παλιό, ορθόδοξο Λόγω Τιμής; Σε αυτό ήδη από τα πρώτα επεισόδια μαθαίναμε ότι η Αθηνά έχει μείνει έγκυος. Αυτός ο άνθρωπος αυτός, που είχε σχέση μαζί της είναι ο Γιώργος, φίλος του αυταρχικού πατέρα της Αθηνάς και παντρεμένος. Ο Γιώργος Κοτανίδης υποδύεται τον Γιώργο.

Η Αθηνά κάνει άμβλωση, περνά στο Πανεπιστήμιο και κάποια στιγμή επιστρέφει και το φάντασμα από το παρελθόν. Ο Γιώργος της ζητά να είναι ξανά μαζί, εκείνη αμφιταλαντεύεται αλλά τελικά του δίνει τις απαντήσεις που πρέπει.

Προδοσία

Ο Γιώργος Κοτανίδης υποδύθηκε τον στενό συνεργάτη του Γιάννη Φέρτη στη σειρά του Mega Προδοσία. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που αναζητά τη δικαίωση για τα χρόνια και την ενέργεια που αφίερωσε στον σύζυγό της, ο οποίος τελικά την πρόδοσε. Η σειρά τα περιέχει όλα, πολιτική, ανθρώπινες σχέσεις, δικαστικά δράματα και μαζί τον Γιώργο Κοτανίδη στο ρόλο κλειδί του ανθρώπου που δεν προλαβαίνει να σταματήσει την Όλια Λαζαρίδου στην πόρτα του γραφείου του συζύγου της και κάπως έτσι τον πιάνει στα πράσα με τη γραμματέα.