ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιές: Όσα μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τα πυρόπληκτα ζώα και εκείνους που τα βοηθούν

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα ζώα, οι καλύτεροι φίλοι μας ή η άγρια ομορφιά μας. Οι αθώες ψυχές μας. Αυτά τα αγνά θύματα της βιβλικής καταστροφής. Πού δεν ξέρουν από κλιματική κρίση, που δεν ξέρουν από εμπρησμούς, που δεν ξέρουν από χτίσιμο και αναδασώσεις. Απλώς ζουν ως γείτονές μας στον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε. Ψυχές που έμειναν να εξαρτώνται από το έλεος του ανέμου και των ανθρώπων υπερηρώων, πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούσαν κοντά τους. Κάποιοι άλλοι υπερήρωες, οι εθελοντές των φιλοζωικών συλλόγων, σωματείων και ενώσεων ήταν επίσης εκεί γι’ αυτά. Τα ζώα, οι καλύτεροι φίλοι μας μάς έχουν πραγματικά ανάγκη τώρα.

Την ώρα της φωτιάς κάποιοι ξέχασαν πώς τα ζώα υπήρξαν οι καλύτεροι φίλοι τους. Δεν ξέρουμε τι έζησαν ή τις συνθήκες στις οποίες χρειάστηκε να τα αφήσουν πίσω. Ξέρουμε ότι τα ζώα έμειναν πίσω, άλλα χάθηκαν κι άλλα εγκαταλείφθηκαν και περιμένουν  να επανενωθούν με τις οικογένειές τους ή να αποκτήσουν νέες οικογένειες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα πυρόπληκτα ζώα έχουν ανάγκες, ότι χρειάζονται ενδεχομένως μεταφορά σε χώρους περίθαλψης και φιλοξενίας ότι χρειάζονται προσωρινές ή μόνιμες νέες οικογένειες. Τα ζώα ήταν πάντα οι καλύτεροι φίλοι μας. Ώρα να γίνουμε κι εμείς οι καλύτεροι φίλοι των πυρόπληκτων ζώων.

Χώροι φιλοξενίας ζώων

Η Dog’s Voice είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές στην Αττική έστησε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεως για τα ζώα συντροφιάς των πυρόπληκτων περιοχών. Όπως επισημαίνει ο ΜΚΟ, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί είναι παρόμοια με εκείνη που είχε στηθεί το 2018 στο Μάτι. Από την πρώτη στιγμή αναμενόταν να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενία.

Σε νέα ανάρτηση της η Dog’s Voice ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Αυγούστου για τους χώρους φιλοξενίας για τα πυρόπληκτα ζώα που έχουν πληγεί από τα πύρινα μέτωπα που καίνε την Αττική. Οι επιχειρηστιακοί αυτοί σταθμοί λειτουργούν σε συνεργασία με δήμους και φορείς της Αττικής.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Dog’s Voice, οι σταθμοί φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων είναι οι εξής:

πυρόπληκτα ζώα EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

1. Στο πρώην λατομείο του Δήμου Γαλατσίου στήνεται από την κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον Θεοδωρή Λιβάνιο, το Δήμο, το ΓΕΕΘΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το Dogs’ Voice προσωρινός χώρος φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων χωρητικότητας 300 θέσεων για σκύλους και ειδικό εσωτερικό γατωνα.

Στο χώρο θα υπάρχει κτηνίατρος της ΕΔΚΕ και 24ωρη φροντίδα των ζώων. Ο σταθμός θα λειτουργήσει μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

2. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παραχώρησε χώρο για να μεταφερθούν 170 ζώα του καταφυγίου του Καλάμου που εκκενώνεται. Μεταφέρονται με εθελοντές και φορτηγά του Δήμου.

3. Ο κτηνιατρικός σταθμός της ΕΔΚΕ μεταφέρεται στη Λεωφόρο Χαλκουτσίου στον Ωρωπό στο κατάστημα Τεκίλα και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος μόλις επιτραπεί η πρόσβαση από την πυροσβεστική αργότερα σήμερα. Ο σταθμός στο Ολυμπιακό Χωριό λειτουργεί 15:00-18:00.

Στην ίδια ανάρτηση η Dog’s Voice ενημερώνει τους εθελοντές να μην έρχονται με αυτοκίνητα στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο ενώ το πιθανότερο είναι να τους απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές.

Επιπλέον ενημερώνει ότι σε κάθε σταθμό «θα υπάρχουν εθελοντές μας για την καταγραφή όλων των ζώων σε όλες τις υποδομές». Κι αν θες να κρατήσεις το πιο σημαντικό στοιχείο απ’ όλα σε αυτή την ανάρτηση, αυτό που υποδεικνύει πώς εσύ μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά το έργο της Dog’s Voice, αυτό είναι πώς από σήμερα, Σάββατο 7 Αυγούστου θα χρειαστούν εθελοντές στον σταθμό του Γαλατσίου για τη φροντίδα των ζώων.

Περισσότερες λεπτομέρειες και συνεχή ενημέρωση για τις ανάγκες του Dog’s Voice από τους εθελοντές μπορείς να δεις στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Instagram.

Οι εθελοντές της stray.gr επίσης έχουν δημιουργήσει τον σταθμό τους, που βρίσκεται στο petstop.gr και βοηθούν σημαντικά στην μεταφορά ζώων στους ασφαλείς χώρους φιλοξενίας και επιπλέον στην επανένωση ζώων με τις οικογένειές τους.

H συγκινητική πρωτοβουλία της Barking Well Media

Σε ό,τι αφορά τον υπό δημιουργία προσωρινό χώρο φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων που θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της Dog’s Voice εξέδωσε ανακοίνωση η εταιρεία Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία συνεργάζεται με την οργάνωση αναλαμβάνοντας τα έξοδα περίθαλψης των πυρόπληκτων ζώων και όχι μόνο.

«Πέραν των όποιων λειτουργικών εξόδων, η Barking Well Media θα αναλάβει τα πρώτα πάγια κτηνιατρικά έξοδα για την περίθαλψη όλων των ζώων, ενώ στη συνέχεια θα αναλάβει και τη νοσηλεία τους. “Μία προσπάθεια καρδιάς για να ανακουφίσουμε την αγωνία και τον τρόμο στις ανυπεράσπιστες ψυχές και να προσφέρουμε όσο γίνεται αίσθηση ασφάλειας και αγάπης”, δήλωσε ο Νίκος Κοκλώνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα καταφύγια που εκκενώθηκαν

Δυστυχώς, οι φωτιές στην Αττική εκτός από τους ιππικούς ομίλους που απείλησαν από την πρώτη ημέρα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, ανάγκασε φιλοζωικές οργανώσεις να εκκενώσουν χώρους που ήδη φιλοξενούσαν ζώα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της οργάνωσης Save A Greek Stray.

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να εκκενώσουμε το καταφύγιο. Η πρόσβαση είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς οι δρόμοι έχουν κλείσει. Πέρα από τα σκυλιά μας τα λατρεμένα, ζουν στον χώρο του καταφυγιου 30 κατσικάκια, ένα άλογο, ενα πονυ, ένα γαϊδουρακι, 2 γουρουνακια, 2 αγελάδες, και πολλές κότες. Η μεταφορά και η μετακίνηση όλων αυτών των ζώων είναι πάρα πολύ δύσκολη και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να τα μεταφέρουμε όλα σε ασφαλές σημειο, με την βοήθεια εθελοντών και φίλων. Ό,τι αγαπήσαμε, ότι γνωρίσαμε και ότι θεωρούσαμε δεδομένο καίγεται μπροστά μας, γύρω μας και πίσω μας. Σας ευχαριστούμε όλους για τα λόγια συμπαράστασης και για το ενδιαφέρον, συγχωρήστε μας εάν δεν απαντάμε άμεσα σε μηνύματα και τηλέφωνα, βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού», ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Αυγούστου.

Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσε το καταφύγιο ζώων της Κατρίνας Τσάνταλη, A Little Shelter, στο Πολυδένδρι. Τα ζώα που φιλοξενούνταν εκκενώθηκαν και η Κατρίνα Τσάνταλη δεσμεύτηκε το καταφύγιο ζώων να ξαναστηθεί από τη αρχή. «Το καταφύγιό μας επίσημα δεν υπάρχει πια. Τα ζώα μας είναι σε ασφαλές μέρος και αυτό έχει σημασία. Δεν έχουμε λόγια αυτή τη στιγμή. Το μόνο σίγουρο πως θα τα ξανακάνουμε όλα. Συγκεντρωνόμαστε να σώσουμε ό,τι άλλα ζώα μπορούμε. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις προσευχές. Προσεύχομαι για όλους μας, να περάσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης. Καλή δύναμη και καλή τύχη», έγραψε σε ανάρτησή της η Κατρίνα Τσάνταλη.

Από τις σελίδες των καταφυγίων εδώ και εδώ μπορείς να ενημερωθείς για τις ανάγκες τους τη δύσκολη αυτή ώρα.

To Ranch Eros στην Εύβοια επίσης χρειάστηκε να εκκενωθεί και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές που καίνε την Εύβοια. Σε post στην σελίδα του καταφυγίου αλόγων και γαϊδουριών, αναφέρονται οι συγκεκριμένες ανάγκες που αντιμετωπίζει το ράντσο.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει θα πρέπει να γνωρίζει:

– πως δεν υπάρχει νερό, ούτε για να ξεβγάλει τις στάχτες από τα χέρια του, ρεύμα, ούτε κάπου να στήσει σκηνή ή να μείνει.
– να έχει ειδικές γνώσεις και εργαλεία κατασκευής.
– ότι είμαστε πολύ κουρασμένες και δεν είμαστε σε θέση να οργανώσουμε μεγάλα γκρουπ άγνωστων σε εμάς ανθρώπων ή να τους κατευθύνουμε.
– ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα.
Το καλύτερο, όσο άχαρο και αν ακούγεται είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για να πληρώσουμε ανθρώπους που ξέρουν να τα φτιάξουν αυτά, μέσα σε μία με δυο μέρες.
Παρακαλούμε για την κατανόηση σας. Δεν είναι ένα σπίτι που κάηκε και θα πάμε να φιλοξενηθούμε αλλού. Είναι το μόνο σπίτι που έχουν 8 άλογα, δύο γαϊδουράκια, 10 σκυλάκια, ένας γάτος και η Νάνσυ», αναφέρει η ανακοίνωση που μπορείς να δεις παρακάτω.

Η επόμενη μέρα για τα άγρια ζώα

Η Anima Wild έχει ήδη αναλάβει τη φροντίδα πυρόπληκτων άγριων ζώων. Σε ανάρτησή της εξηγεί τι σημαίνει για την άγρια ζωή η επόμενη μέρα μιας τόσο μεγάλης φυσικής καταστροφής. Παράλληλα μας ενημερώνει για τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τα άγρια ζώα.

«Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτησή της η Anima Wild. «Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας», προσθέτει.

«Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν , να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης.

Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.

Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες», τονίζει.

«Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επιζήσαντες, μια μέρα μετά τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, και ξέρουμε ότι έπεται συνέχεια.

Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή, επτά μέρες την εβδομάδα, προσωπικό και εθελοντές, για να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει», σημειώνει μεταξύ άλλων η Anima Wild.

πυρόπληκτα ζώα EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η ανάρτηση που πρέπει να δεις και να κοινοποιήσεις

H φιλοζωική οργάνωση Empty The Cages μας καλεί να σχολιάσουμε την πιο σημαντική ανάρτησή της μόνο αν μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά στη διάσωση των πυρόπληκτων ζώων. Αν μπορείς, τότε ήρθε η ώρα να το κάνεις.

Πώς μπορούμε να ψάξουμε το χαμένο ζώο μας ή να αναζητήσουμε την οικογένεια ενός ζώου που βρήκαμε

Η Dog’s Voice, όπως σου είπα έχει αναλάβει και το δύσκολο έργο της επανένωσης ζώων με την οικογένεια τους. Έχει ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα επανένωσης για όσους βρήκαν ή έχασαν το ζωάκι τους στις πυρκαγιές.

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, σε συνεργασία με το Dogs’ Voice, έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα animals.oloimaziboroume.gr για τα ζώα που χάθηκαν, ή βρέθηκαν, ή αναζητούνται στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Όσοι έχασαν, ή βρήκαν ένα ζώο, μπορούν να στείλουν μήνυμα στη σελίδα του Dogs’ Voice στο Facebook ή στο Dogs’ Voice στο Instagram, με μια φωτογραφία του ζώου, το φύλο του, την περιοχή που εντοπίστηκε ή χάθηκε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Το ίδιο μπορεί να κάνει και στο email [email protected] Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες και οι σχετικές πληροφορίες θα καταχωρούνται στο animals.oloimaziboroume.gr

Τι κάνεις μόλις βρεις ένα πυρόπληκτο ζώο

Οδηγίες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ ένα ζώο σε ανάγκη εξέδωσε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος. Οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις αν βρεις δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζωάκι σε ανάγκη είναι οι παρακάτω:

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.

4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.

Στη συνέχεια θα επικοινωνήσεις με τα ιατρεία που θα δεις σε αυτή την ανάρτηση της Ε.Δ.Κ.Ε. Στη σελίδα της θα βρεις και όλες τις ανακοινώσεις σχετικά με τις πρακτικές, καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φιλοξένησε ή υιοθέτησε ένα ζώο σήμερα

Μέσω του Dog’s Voice μπορείς να κάνεις την υπέρτατη κίνηση βοήθειας. Να φιλοξενήσεις ένα ζώο σε ανάγκη κατ’ ελάχιστον για μία εβδομάδα. Οι εθελοντές κάνουν έκκληση για φιλοξενίες γιατί αυτό είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι της διάσωσης ενός ζώου πριν την υιοθεσία του ή την επανένωσή του με τον ιδιοκτήτη του.

Η πλατφόρμα άνοιξε και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Το να φιλοξενήσεις ένα ζώο είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις όσο πιο ουσιαστικά γίνεται τα πυρόπληκτα ζώα. Να τους χαρίσεις αγάπη, φροντίδα και την ηρεμία που χρειάζονται για να συνέλθουν από τα σκληρά βιώματα των τελευταίων ημερών. Κι αν το ζωάκι δεν επανενωθεί με την οικογένειά του, ή είναι για οποιονδήποτε λόγο διαθέσιμο να μπει σε μία καινούργια μεγάλη αγκαλιά, άνοιξέ την. Δεν θα το μετανιώσεις ποτέ.

Οι λογαριασμοί που πρέπει να ακολουθήσεις στο Instagram

Σε περίπτωση που δεν το έκανες ήδη, αμέσως παρακάτω θα βρεις τους λογαριασμούς στο Instagram όλων των παραπάνω οργανώσεων.

Dog’s Voice

Empty The Cages

Animal Wild

Save a Greek Stray

Little Shelter

ΕΔΚΕ

Stray Hugs

Στα stories των παραπάνω σελίδων θα βρεις επίσης χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες των πυρόπληκτων real time.

Επίσης πληροφορίες για κάθε ανάγκη των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας θα βρεις στους λογαριασμούς

@act4naturaldisasters

@act4evoia

@act4peloponnese

@act4mati

@oallosanthropos

@humanity.gr

@onthecampus_theproject