ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Stringer / SOOC

Φονική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών (μιας εμπορικής και μιας επιβατικής) στα Τέμπη, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με έναν τραγικό απολογισμό νεκρών και τραυματιών. Νέα παιδιά ήταν στην πλειονότητά τους τα θύματα που εντοπίστηκαν σύμφωνα με μαρτυρία διασώστη.

Σύμφωνα με μαρτυρία διασώστη τα θύματα του φονικού δυστυχήματος που εντοπίστηκαν στα Τέμπη είναι στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, ενώ οι νεκροί θα είναι πολύ παραπάνω από τους 40 που έχουν μέχρι τώρα ανασυρθεί.

«Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος γιατί υπήρχε φωτιά. Φτάσαμε στις 12μιση η ώρα το βράδυ», ανέφερε ο διασώστης μιλώντας στο MEGA. Στη συνέχεια, μίλησε για την κατάσταση των ανθρώπων που αντίκρισαν:

«Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολλοί νεκροί καθώς από τη 1:15 και μετά δεν είχαμε απεγκλωβίσει ήταν όλοι νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα από εκεί και πέρα βγάζαμε μόνο νεκρούς».

Πού μπορείς να δώσεις αίμα για τους τραυματίες

Εκτατή αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας.

«Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε σχετική  ανακοίνωση ο Ερυθρός Σταυρός.

Έκτακτο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας έχει κινητοποιηθεί πλήρως αυτές τις δύσκολες στιγμές για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είναι επιτακτικό να συνεισφέρουμε όλοι όπως μπορούμε, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που νοσηλεύονται και έχουν ανάγκες για αίμα.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα. Μάθε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σου στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Έκκληση για αιμοδοσία στο ΑΧΕΠΑ από το ΑΠΘ

Έκκληση για αιμοδοσία στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, απευθύνει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, προκειμένου να συνδράμει η οικογένεια του ΑΠΘ στις ανάγκες για αίμα που προκλήθηκαν από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

Διεύθυνση Νοσοκομείου

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Στ. Κυριακίδη 1, ΤΚ 54636
Θεσσαλονίκη

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2313.303110, 2313.303111

 

Έκτακτη αιμοδοσία για τις ανάγκες των τραυματιών στα Τέμπη από το Δήμο Αθηναίων

Έκτακτες αιμοδοσίες στα δημοτικά ιατρεία και στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες αίματος για τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, δίνοντας αίμα, μπορούν να προσέρχονται:

Σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου: Νοσοκομείο Ελπίς (Δημητσάνας 7) άμεση προσέλευση αιμοδοτών μέχρι τις 19:00. τηλ: 2132039265
Αύριο, Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 10:00 π.μ. – 15:00 μμ στα εξής δημοτικά ιατρεία:

  • 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – τηλ. για ραντεβού 2103626587
  • 2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ ,Νέος Κόσμος) Τηλέφωνο για ραντεβού 2109239865
  • 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) – τηλ. για ραντεβού 2102015510

Έκτακτη αιμοδοσία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Έκκληση για προσφορά αίματος, απευθύνει το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη.

Ειδικότερα, το κέντρο αίματος, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς έως τις 8:00 το βράδυ, απευθύνει έκκληση σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.

Τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση  συγγενών

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας, δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Επίσης, οι οικείοι και συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, στα τηλέφωνα: 2410 683175 και 2410 683176, για παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Νέοι η πλειοψηφία των θυμάτων

Σημειώνεται πως ο απολογισμός από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 1 Μαρίου, είναι τραγικός. 40 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ήδη νεκροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 85.

Η Ρουμπίνη Λεοντάρη, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, μαζί με τους ιατροδικαστές Χρήστο Κραβαρίτης και Χρυσαυγή Κιούση, βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρονται οι νεκροί της τραγωδίας των Τεμπών μετά από την χθεσινοβραδινή σύγκρουση των δυο τρένων.

Η κα. Λεοντάρη τόνισε πως οι σοροί βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και πως στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς να έχει βρεθεί κάποιο παιδί ανάμεσα τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το trikalavoice.gr, τρία κορίτσια από την Καλαμπάκα συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς έγινε η αναγνώρισή τους. Πρόκειται για δυο δίδυμες αδελφές και μια ξαδέρφη τους. Και οι τρεις ήταν φοιτήτριες.

Τριήμερο εθνικό πένθος για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη – Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα έπειτα απόφαση των υπουργών Μάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, οι κηδείες των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τα Τέμπη, θα τελεστούν με δημοσία δαπάνη.

Το εθνικό πένθος είναι όρος, που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά την διάρκειά του, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.