ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φιλιππίδης, Κιμούλης, Χαϊκάλης: Διαγράφηκαν δια βίου από το ΣΕΗ

Ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιώργος Κιμούλης σε θεατρική πρεμιέρα το 2017. Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Σαν μία «ημέρα χαράς, συγκίνησης και αλληλεγγύης», χαρακτήρισε την Κυριακή 10 Απριλίου ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρης Λάσκος. Κι αυτό γιατί εκείνη ήταν η ημέρα που τα μέλη του ΣΕΗ αποφάσισαν την διά βίου διαγραφή τριών ηθοποιών που πριν από έναν χρόνο έγιναν τα πρόσωπα που «πρωταγωνίστησαν» στις καταγγελίες συναδέλφων τους στο Πειθαρχικό όργανο του Σωματείου. Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Παύλος Χαϊκάλης αποφασίστηκε να διαγραφούν δια βίου από το ΣΕΗ, μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών του.

«Ημέρα χαράς, συγκίνησης και αλληλεγγύης. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο υπέρ-εντατικής δουλειάς, πρωτίστως του πειθαρχικού και μετά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, στη Γενική μας Συνέλευση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η οριστική διαγραφή των τριών πρώην πια συναδέλφων μας», σχολίασε μέσω Facebook ο Άρης Λάσκος, κοινοποιώντας την απόφαση σύμφωνα με την οποία οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Κιμούλης και Παύλος Χαϊκάλης διαγράφονται οριστικά από το ΣΕΗ.

«Να κοιμηθούν ήσυχα σήμερα όλοι οι συνάδελφοι»

«Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα σήμερα όλοι οι συνάδελφοι που ήρθαν στο σωματείο μας. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ. Το μέλλον των τριών καλλιτεχνών εις βάρος των οποίων είχαν κατατεθεί καταγγελίες στο πειθαρχικό όργανο του ΣΕΗ, βρέθηκε στα χέρια των μελών του, αφού πρώτα ενημερώθηκαν πλήρως για τις καταγγελίες αυτές.

Φιλιππίδης, Κιμούλης, Χαϊκάλης διαγράφηκαν δια βίου από το ΣΕΗ: «Μία σπουδαία μέρα για τους ηθοποιούς»

Την απόφαση σχολίασε μέσω Facebook και η Δώρα Χρυσικού, η οποία μαζί με τον Νίκο Ψαρρά, τη Ζέτα Δούκα και το ίδιο το ΣΕΗ, έχουν να αντιμετωπίσουν την αγωγή του Γιώργου Κιμούλη που ζητά μία υπέρογκη αποζημίωση από τους συναδέλφους του για τα όσα υποστήριξαν στο παρελθόν περί κακοποιητικής συμπεριφοράς του στο πλαίσιο συνεργασίας τους.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για τους ηθοποιούς και τον κλάδο γενικότερα. Στη Γενική συνέλευση του ΣΕΗ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η δια βίου διαγραφή του Γιώργου Κιμούλη, του Παύλου Χαϊκάλη και του Πέτρου Φιλλιππίδη», έγραψε αρχικά η ηθοποιός.

«Σήμερα είναι μέρα χαράς, δικαίωσης, και ανάσας. Μια μεγάλη αγκαλιά στα γενναία κορίτσια και αγόρια που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους, μια μεγάλη αγκαλιά σε όσους στέκονται δίπλα τους, και ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Πειθαρχικό και Δοιηκητικό Συμβούλιο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, που σήκωσε στις πλάτες του με αντικειμενικότητα, ευαισθησία και γενναιότητα τις καταγγελίες του #metoo του ελληνικού θεάτρου. Ο χώρος μας εξυγιαίνεται. Ας είναι η αρχή για καλύτερες μέρες», έγραψε η Δώρα Χρυσικού.

 

Πώς σχολίασε η Ζέτα Δούκα την απόφαση του ΣΕΗ

Την ανάρτησή της Δώρας Χρυσικού  αναδημοσίευσε και η Ζέτα Δούκα, το πρόσωπο το οποίο τον Ιανουάριο του 2021 κατονομάζοντας τον Γιώργο Κιμούλη ως το πρόσωπο που άσκησε λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία εναντίον της σε συνεργασία τους, σηματοδότησε την είσοδο του #MeToo στον χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Η ίδια σε άλλο Instagram Story της σχολίασε: «Ο κόσμος δεν αλλάζει με τα λόγια. Δεν αλλάζει με την ουδέτερη παρακολούθηση της όποιας δράσης. Ο κόσμος αλλάζει μόνο όταν δεν φοβάσαι να πράττεις και να υποστηρίζεις την αλήθεια. Από λόγια έχουμε χορτάσει, στις πράξεις υστερούμε. Το καλό συσπειρώνει. Το κακό μένει μόνο του στο τέλος»

Φιλιππίδης Κιμούλης Χαϊκάλης Instagram.com/zetadouka
Φιλιππίδης Κιμούλης Χαϊκάλης Instagram.com/zetadouka

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη γενική συνέλευση είχε αποφασίσει την διά βίου διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από το ΣΕΗ τον Απρίλιου του 2021. Ο Δημήτρης Λιγνάδης όπως και ο Πέτρος Φιλιππίδης, βρίσκονται προφυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες (κατά συρροήν βιασμών ο πρώτος, βιασμού και δύο απόπειρων βιασμού ο δεύτερος) και οι δίκες τους διεξάγονται αυτό το διάστημα.