ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: Το ολόσωστο σχόλιό της για την υπόθεση Λύτρα και για κάθε κακοποιητή

Δημήτρης Πελέκης/ Papadakis Press

Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας ομολόγησε ότι ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύζυγό του. Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι υπεραγαπά τη γυναίκα που δεν σταμάτησε να γρονθοκοπεί παρά όταν φάνηκε να χάνει τις αισθήσεις της, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες από την κατάθεση του θύματος, που είδαν το φως της δημοσιότητας κι ότι θα θεραπευτεί, λες και το να χτυπάς με βαναυσότητα είναι κάτι σαν ίωση.

Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου χρήστες των social media που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους άρχισαν να εκμεταλλεύονται την είδηση για να μιλούν για τους «δεξιούς» νόμους που βάζουν μέσα τους κακοποιητές και τους «αριστερούς» νόμους που τους απελευθερώνουν. Να μιλούν για «δεξιούς» κακοποιητές και για «αριστερούς» κακοποιητές. Σε αυτό το σημείο ήρθε η Έλενα Ακρίτα να κάνει το λεγόμενο micdrop με το σχόλιό της.

Η Έλενα Ακρίτα θέλησε για μία ακόμα φορά να πει τα αυτονόητα (και για την υπόθεση Λύτρα) κάνοντας μας να πούμε όλα τα «Πες τα Χρυσόστομη» του κόσμου. Υπάρχει πολιτικό πρόσημο στην κακοποιήση; Όχι, δεν υπάρχει. Υπάρχει κάποιο περιθώριο να αμφιταλαντευτείς μπροστά στην κακοποίηση και να σκεφτείς πχ την καριέρα του θύτη όπως η Ζήνα Κουτσελίνη; Όχι, δεν υπάρχει. Η Έλενα Ακρίτα αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε περίπτωση που κάτι μπορεί να σε μπερδεύει ακόμα.

«Ο κακοποιητής είναι κάθαρμα. Δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, ούτε αλλογαπός, ούτε ημεδαπός. Είναι απλά κάθαρμα», έγραψε αρχικά η Έλενα Ακρίτα και θέλω να επαναλαμβάνεις αυτές τις λέξεις μέσα σου μέχρι να το κάνεις mantra.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην υποκρισία που φέρει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έμφυλο έγκλημα, διέπραξε καθ’ ομολογίαν του, ένας ποινικολόγος που είχε αναλάβει πολλές φορές να υπερασπιστεί θύματα έμφυλης βίας.

«Το plot twist εδώ είναι ότι ο συγκεκριμένος υποστήριζε στο δικαστήριο θύματα της έμφυλης βίας. Αυτή η υποκρισία κάνει την πράξη του ακόμα πιο αποτρόπαιη», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

Η Έλενα Ακρίτα κατέληξε να λέει «Μπράβο στον γιατρό που τον ξεσκέπασε» και να κλείνει με την αυτονόητη στάση κάθε ένα και μίας από εμάς που έχουμε αποφασίσει να είμαστε κατά της βίας, κατά της έμφυλης βίας, υπέρ των αδυνάτων, υπέρ των αδικημένων, υπέρ των θυμάτων.

«Με το θύμα. Σταθερά και αμετακίνητα, με το θύμα», έγραψε η Έλενα Ακρίτα.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του. Είπε τη συγγνώμη του και αφέθηκε ελεύθερος. Και μετά μου λες, με μία συγγνώμη πώς δεν γίνονται «θαύματα».

Η απόφαση προκάλεσε παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο, που ζήτησε πειθαρχική έρευνα για τη γνωμοδότηση ανακρίτριας και εισαγγελέα. Επίσης έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον ΔΣΑ σε βάρος του δικηγόρου.