ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: Η σωστή (μονολεκτική) απάντηση για την οικογένεια του Στέφανου Κασσελάκη

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

«Δύο άνδρες και ένα σκυλί συνιστούν “οικογένεια”;». Αυτό το ερώτημα έθεσε σε τίτλο άρθρου του ο Μανώλης Κοττάκης γράφοντας στην εφημερίδα Εστία. Στο επίκεντρο του άρθρου ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Το ερώτημα γεννήθηκε μέσα από τον ευχαριστήριο λόγο του μετά την εκλογή του στη θέση του πρέδρου του κόμματος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης ευχαρίστησε τη μητέρα, τον πατέρα και τον αδερφό του και μετά μίλησε για την «προσωπική του οικογένεια». Κι αυτό γέννησε την απορία στον αρθρογράφο. Μία απορία στην οποία απάντησε με μία μόνο λέξη η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Να ευχαριστήσω τη δική μου, προσωπική οικογένεια, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να βρεθώ εδω, τον Tyler και την Φάρλη τη σκυλίτσα μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και στο άρθρο της Εστίας το γεγονός ότι αποκάλεσε το σκυλάκι του, μέλος της οικογένειάς του ήταν αρκετό για να αναρωτηθεί ο αρθρογράφος μήπως είναι πρόβλημα για το δημογραφικό της χώρας να «διαφημίσει ως πρότυπο οικογένειας εκείνην όπου το παιδί αντικαθίσταται από μία συμπαθέστατη κατά τα λοιπά σκυλίτσα». Η Έλενα Ακρίτα ανέλαβε να απαντήσει στο ερώτημα του τίτλου με μία λέξη και μόνο.

Δύο άνδρες και ένα σκυλί συνιστούν «οικογένεια»; «Ναι» είναι η απάντηση κατά τη δημοσιογράφο, συγγραφέα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα που τάχθηκε υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη κατά το δεύτερο μισό των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος. Ένα ναι, που μάλλον θα το απαντούσε για όποιον κι αν είχε τεθεί αυτό το ερώτημα.

Δύο άνδρες συνιστούν οικογένεια, όπως και δύο γυναίκες μπορούν να συνιστούν οικογένεια, όπως κι ένα straight ζευγάρι. Και σε πολλές οικογένειες που συγκατοικούν με τους τετράποδους φίλους τους, τους αντιμετωπίζουν ως ισότιμα μέλη τους, γιατί ξέρεις κάτι; Έτσι λειτουργεί το συναίσθημα, έτσι συμβαίνει με την αγάπη. Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την προσωπική του οικογένεια και σε αυτή, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο νόμος ακόμα δεν προβλέπει την τεκνοθεσία. Δηλαδή αν το πρόβλημά μας είναι δημογραφικό, ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους δεν θα έπρεπε να θέσουμε το ερώτημα γιατί θεωρούν οικογένεια, όσα τους επιτρέπουμε να θεωρήσουν.

«Θέλουμε να γίνουμε γονείς. Είναι σίγουρα στα σχέδιά μας. Είναι κάτι που συζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, το θεωρούμε σημαντικό και χαίρομαι που είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», είχε πει κάποτε στη Ναταλία Γερμανού και την εκπομπή Καλύτερα δεν γίνεται, ο σύντροφος του Στέφανου Κασσελάκη, Tyler McBeth. Είχαν παραχωρήσει κοινή συνέντευξη με τον τότε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

«Αυτό το θέμα θέλει έναν προγραμματισμό. Και δεν αφορά μόνο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και γυναίκες εδώ στην Ελλάδα που είναι άγαμες και δεν έχουν βοήθεια για εξωσωματική», συμπλήρωνε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Fast Forward λίγους μήνες μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Κι είπε να ευχαριστήσει από την καρδιά του εκείνους που στέκονται δίπλα του όλο αυτό το διάστημα. Είπε να αγκαλιάσει τον σύντροφό του και να πει ότι χάρη σε εκείνον βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Είπε να μιλήσει για την αγαπημένη του σκυλίτσα που μπορεί σε όλο αυτόν τον μιντιακό χαμό προς το πρόσωπό του να τον προσγείωνε στην πραγματικότητα. Είπε να μιλήσει για την δική του αγαπημένη οικογένεια.

Είναι οικογένεια; Είναι, όπως λέει και η Έλενα Ακρίτα με ένα «ναι» της. Γιατί οικογένεια δεν είναι μόνο οι δεσμοί αίματος, οικογένεια είναι όποιο μέρος και σχέση στη ζωή μας μάς προσφέρει ασφάλεια και αγάπη και ζεστασιά.