ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα για Αντώνη Καφετζόπουλο και Νατάσσα Μποφίλιου: «Αντώνη ξέφυγες»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Η Έλενα Ακρίτα παρουσίασε ένα ακόμα επεισόδιο του Podcast της για το NEWS24/7 σχολίασε την επικαιρότητα με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Μιλώντας στο «Μαζί και τα μάτια μας», όπως προσφωνεί το podcast της η δημοσιογράφος και συγγραφέας μίλησε για ένα ακόμα θέμα που δίχασε αυτό το «μαζί» όπως εκφράζεται στο διαδίκτυο. Και το θέμα αυτό δεν ήταν άλλο από τη συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου σε αντιπολεμική συναυλία που καταδίκαζε τον ιμπεριαλισμό και τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα με τον θύτη τους. Η Έλενα Ακρίτα σχολίασε όχι τόσο το ίδιο το γεγονός, όσο τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε γι’ αυτό ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Η Έλενα Ακρίτα σχολίασε την ανάρτηση που πραγματοποίησε για το ζήτημα ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Σου θυμίζω εδώ ότι η Νατάσσα Μποφίλιου συμμετείχε σε αντιπολεμική συναυλία τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022. Είχε προηγηθεί η ανάρτησή της στην οποία ξεκαθάριζε ότι η θέση της είναι ολιστικά κατά του πολέμου και στην οποία κατά τα δικά της λόγια καταδίκαζε «την άθλια εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία».

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος σε δική του ανάρτηση είχε αναφέρει τα εξής για το θέμα αυτό: «Άκουγα “η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει” (με νεύρα ομολογώ, τόσο από τη σχεδόν απάνθρωπη επανάληψη όσο και γιατί δεν είμαι φίλος του ακατάσχετου vibrato στην τέχνη). Τώρα όμως κατάλαβα γιατί το τραγουδούσε με τέτοιο επίμονο πάθος η Νατάσα: ήταν προφητικό. Αναφερόταν στην καρδιά του #ουκρανου_ηρωα που αντιστέκεται στον νεοναζί του Κρεμλίνου. Τι; Όχι; Η Μποφίλιου τελικά θα τραγουδήσει υπέρ των λαών γενικώς; Κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας, με αυτή την αχταρμά σειρά; edit: Έλα ρε κοπελιά…».

Η Έλενα Ακρίτα σχολιάζει όσα είπε ο Αντώνης Καφετζόπουλος για τη Νατάσσα Μποφίλιου

Σε αυτό το «Έλα ρε κοπελιά» με το οποίο έκλεινε την ανάρτησή του στο Facebook ο Αντώνης Καφετζόπουλος, απευθυνόμενος στη Νατάσσα Μποφίλιου, αναφέρθηκε η Έλενα Ακρίτα στο Podcast της για το NEWS24/7.

«Έγινε μεγάλο σούσουρο στη γειτονιά κι εννοώ τη μικρή γωνιά του κόσμου που είμαστε μαζεμένοι όλοι εμείς και μέσα από το διαδίκτυο αλληλοβριζόμαστε, αλληλοχαιρόμαστε, αλληλοσυγχαιρόμαστε και τα κάνουμε ολα. Έγινε σούσουρο για τις δηλώσεις του Αντώνη Καφετζόπουλου για τη Νατάσσα Μποφίλιου και την πολύ απαξιωτική και σεξιστική προσφώνηση του Αντώνη “Έλα ρε κοπελιά” στη Μποφίλιου», σημείωσε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Αντώνης Καφετζόπουλος είναι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να πάρει θέση απέναντι στα πράγματα ακόμα κι όταν αυτά που λέει δεν εξυπηρετούν ίσως το καλλιτεχνικό του συμφέρον. Είναι οι απόψεις του και τις μοιράζεται πάντα με ευθύτητα.

«Ο Αντώνης Καφετζόπουλος είναι από τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια έπαιρνε θέση. Έπαιρνε θέση στα πράγματα, ακόμα κι αν ήταν και σε βάρος του καλλιτεχνικού συμφέροντός του, του νιτερέσο του του εκφραστικού ή οτιδήποτε άλλο. Ειδικά τότε με την υπόθεση Λιγνάδη και μετά από εκείνες τις απαράδεκτες δηλώσεις που είχε κάνει η Λίνα Μενδώνη, έκανε μία δριμύτατη επίθεση στην υπουργό με μία σημαντικότατη επιστολή με την οποία την καλούσε να παραιτηθεί με τον δικό του τρόπο τον σκωπτικό και λίγο ειρωνικό που όμως καμία φορά είναι σαν λεπίδι. Αυτά είναι τα καλά νέα για τον Αντώνη Καφετζόπουλο», εξήγησε χαρακτηριστικά η Έλενα Ακρίτα.

Το «Έλα ρε κοπελιά» και ο κακοποιητικός λόγος

Όπως όμως επεσήμανε η δημοσιογράφος αυτό δεν σημαίνει ότι ο λόγος του σε σχέση με τη Νατάσσα Μποφίλιου δεν ήταν απαξιωτικός. «Τα κακά νέα για τον κύριο Καφετζόπουλο ήταν ότι πραγματικά δεν έπρεπε να εκφραστεί έτσι για τη Νατάσαα Μποφίλιου. Εμείς ξέρετε είμαστε και παλιότερη γενιά και δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τον μη κακοποιητικό λόγο. Πιστεύω ότι όταν ο Αντώνης έλεγε “Έλα ρε κοπελιά” δεν πίστευε ενδεχομένως ότι την προσβάλλει. Όμως στο υποδυνείδητο δεν παύει να είναι ένας λόγος που έχει μέσα του έναν ρατσισμό», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

«Τι σημαίνει το “έλα ρε κοπελιά”; “Έλα ρε κοπελιά” σημαίνει που δεν είσαι και κάτι σπουδαίο για να έχεις κι άποψη. Σημαίνει δεν θα μας πεις κι εσύ τι θα κάνουμε. Το λέω όπως ακούγεται κι όχι πώς το έγραψε ο ίδιος. Το “Έλα ρε κοπελιά” είναι διάφορα πράγματα που υποδηλώνουν μία περιφρόνηση που πιστεύω ότι δεν αρμόζει καθόλου στο προφίλ το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το πολιτικό της Νατάσσας Μποφίλιου», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια απευθυνόμενη στον Αντώνη Καφετζόπουλο είπε: «Αντώνη ξέφυγες και βιάστηκες. Και δεν καταλαβαίνω γιατί». Κι έπειτα εξέφρασε τη λογική απορία πυ προέκυψε σε όλους μας μετά από τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου στην επίμαχη αντιπολεμική συναυλία.

Η Νατάσσα Μποφίλιου στην αντιπολεμική συναυλία της Δευτέρας 14 Μαρτίου. / Papadakis Press / Γιάννης Νταρίλας
Η Νατάσσα Μποφίλιου στην αντιπολεμική συναυλία της Δευτέρας 14 Μαρτίου.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Νατάσσα Μποφίλιου και η κάθε Νατάσσα Μποφίλιου, δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει καθαρά και δυνατά τις απόψεις της ή μέσα από το τραγούδι της ή μέσα από τον προφορικό και γραπτό της λόγο», σημείωσε. «Αρνούμαι να μπω σε αυτό το debate Αντώνης Καφετζόπουλος vs Νατάσσα Μποφίλιου», ξεκαθάρισε έπειτα η Έλενα Ακρίτα κι εξήγησε το γιατί.

Η κακή στιγμή και τα χρόνια έντιμης πορείας

«Παρόλο που θεωρώ ότι ήταν μία κακή στιγμή του Αντώνη Καφετζόπουλου, δεν παύω να τον τιμώ για τους αγώνες που έχει δώσει για τον καθαρό του λόγο και την εντιμότητα που έχει δείξει αυτά τα πολλά και γόνιμα χρόνια της καριέρας του. Και το λέω αυτό γιατί καλά θα κάνουμε όλοι κάποτε, και ειδικά με τα γεγονότα τώρα στη δίκη του Λιγνάδη, του Φιλιππίδη και των συναφών περιπτώσεων, να εντοπίσουμε επιτέλους ποιοι είναι αυτοί οι καλλιτέχνες, οι δημοφιλέστατοι, οι πρωταγωνιστές, που δεν έχουν βγάλει ούτε κιχ», αναγνώρισε η Έλενα Ακρίτα.

«Δεν έχουν βγάλει λέξη. Χαμογελάνε γλυκά, παίρνουν τις καλύτερες δουλειές, έχουν θέατρα, έχουν εκπομπές, έχουν σήριαλ έχουν τα πάντα και τα έχουν καλά με όλους. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν καλά με όλους και που δεν βγάζουν μισή λεξούλα για να πάρουν θέση. Αρνούμαι, λοιπόν, να μπω σε όλη αυτή τη διαδικασία με δύο ανθρώπους που παίρνουν θέση, δηλαδή με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη Νατάσσα Μποφίλιου που βρέθηκαν σε μία κακή στιγμή ή έστω σε μία στιγμή κακής συνεννόησης. Η αγάπη πονάει όταν ψηλώνει, ελπίζω να τα βρούνε», κατέληξε η δημοσιογράφος και συγγραφέας.