ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση υπογραφών για τα θύματα των Τεμπών: Αναλυτικά η διαδικασία και γιατί είναι σημαντικό να συνεισφέρεις

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, 2023. Ώρα 23:21. Τοποθεσία Τέμπη. H επιβατική αμαξοστοιχία της εταιρείας Hellenic Train με προορισμό τη Θεσσαλονίκη από Αθήνα, εισέρχεται λανθασμένα στη γραμμή καθόδου και συγκρούεται μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα. Περισσότεροι από 350 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών, βρίσκονται πάνω στο τρένο. Η σύγκρουση αναπόφευκτη. Ο εκτροχιασμός σφοδρός και η ανάφλεξη μοιραία. 57 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε αυτό το ταξίδι δίχως επίστροφή. 

Το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, μόλις έχει γραφτεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Ανθρώπινο λάθος ή συστημικά ελλείμματα, διοικητικές παραλείψεις, απαρχαιωμένος σιδηροδρομικός άξονας, μη λειτουργία αυτοματοποιημένων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης παρά το γεγονός ότι είχαν δαπανηθεί εκατομμύρια για την επισκευή ή την εγκατάστασή τους; Τα ερωτήματα πολλά, όπως και οι ευθύνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποδοθεί για τα θύματα των Τεμπών. Συγγενείς, γνωστοί μέχρι και άγνωστοι άνθρωποι, που δεν βιώσαν τον εφιάλτη ή δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν επιβάτη, περιμένουν τη Δικαιοσύνη να μιλήσει επιτέλους. Ένας χρόνος στο «περίμενε». Η βουλευτική ασυλία πάει πίσω όλες τις διαδικασίες. Οργή. Αγανάκτηση.

Η δύναμη του διαδικτυακού ακτιβισμού στον αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης των 57 θυμάτων των Τεμπών

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο “Τέμπη 2023” αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας».

Αυτό αναγράφεται χαρακητριστικά στην αναφορά Τραγωδία-Τέμπη 2023 που ξεκίνησε από τον Σύλλογο Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και την πρόεδρό του και μητέρα της 20χρονης Μάρθας που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, Μαρία Καρυστιανού. Απώτερος σκοπό να συγκεντρωθούν υπογραφές πολιτών ώστε να αναθεωρηθεί το σύνταγμα και τελικά να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία που αυτόματα ενεργοποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μέχρι ώρας, παραπάνω από 860.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί με στόχο τις 1.000.000, με τον διαδικτυακό ακτιβισμό να προσπαθεί να ασκήσει πίεση στους αρμόδιους φορείς. Να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών στα άδυτα των πολιτικών συμφερόντων. Ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι αρκετή για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή νομοθεσίας, ωστόσο αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό πίεσης γι’ αυτό το δυστύχημα.

Αναλυτικά η διαδικασία. Τι πρέπει να κάνεις

  • Συμπληρώνεις το ονοματεπώνυμό σου, το e-mail σου και επιλέγεις εάν θες να λαμβάνεις ειδοποιήσεις από το change.org.
  • Η πλατφόρμα σε μεταφέρει αυτόματα σε μία άλλη σελίδα η οποία σου ζητά να κάνεις δωρεά ένα συγκεκριμένο ποσό. «Μπορείτε να συνεισφέρετε 7 ευρώ για να μπει αυτό το αίτημα στην ημερήσια διάταξη;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ερώτηση. Η δωρεά δεν είναι απαραίτητη.
  • Μπορείς να επιλέξεις στο κάτω μέρος της οθόνης σου την επιλογή No, I’ll share instead και να κοινοποιήσεις την αναφορά στο Facebook, το Twitter, το Messenger, το WhatsApp ή και μέσω Email.
  • Αν θες να κάνεις μία δωρεά, πάντως, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ότι τα χρήματα που θα δώσεις δεν θα δοθούν στον σύλλογο αλλά στην πλατφόρμα που φιλοξενεί το petition.
  • Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να μπεις στο e-mail σου για επιβεβαίωση της υπογραφής σου, πατώντας σε ένα που θα λάβεις από το change.org.
  • Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Χωρίς την επιβεβαίωσή σου, δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κάνε κλικ ΕΔΩ για να βάλεις και τη δική σου ανώνυμη υπογραφή σου.