ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: «Δεν αντέχαμε τα λάγνα βλεμματα των κ@@@γερων»

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Με αφορμή την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, αλλά και την καταγγελία βιασμού μίας 19χρονης από δύο αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας και άλλες ακόμα δυσώδεις υποθέσεις βιασμών και παιδεραστίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Έλενα Ακρίτα στο νέο επεισόδιο του Podcast της για το NEWS24/7, απαντά στο εύλογο ερώτημα που έχει δημιουργηθεί σε όλους μας: «Σε τι κόσμο ζούμε;». Ο κόσμος που περιγράφει η Έλενα Ακρίτα στο Podcast της είναι ακριβώς αυτός που φοβόμαστε.

Ένας κόσμος στον οποίο ο βιασμός αντιμετωπίζεται σαν δημοπρασία, όπως αναφέρει και η Έλενα Ακρίτα. Μία κοινωνία που τα θύματα βιασμών εξευτελίζονται και για κάποιους θα έπρεπε να λένε κι ευχαριστώ για την κακοποιήση τους. Η Έλενα Ακρίτα δεν ωραιοποιεί τίποτα. Και βάζει λόγια στο συναίσθημα που όλοι βιώνουμε. Καμία απόγνωση δεν θα βρεις στα λόγια της, ωστόσο, καθώς όπως λέει ο καιρός των ανθρωποφυλάκων που κρατούν τη μεζούρα της αξίας, οδεύει προς το τέλος του.

«Σε αυτή την κοινωνία ζούμε, στην κοινωνία του “Ποιος σε γ@@@@ μωρέ εσένα”. Ζούμε στην κοινωνία όπου τα θύματα βιασμού αντιμετωπίζονται με τρόπο χλευαστικό, σαρκάζονται, εξευτελίζονται, γίνονται κουρέλια μπροστά στα μάτια αυτών που κάθονται και κοιτάνε αν το β@@@ του θύματος είναι έτσι κι αν η φωτογραφία είναι τολμηρή ή δεν είναι», σημείωσε από την αρχή του νέου επεισοδίου του Podcast της η Έλενα Ακρίτα.

«Είμαστε ό,τι φοβάστε»

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας αναφέρθηκε στους σύγχρονους «ανθρωποφύλακες» που όπως σημείωσε «κρατάνε τη μεζούρα της αξίας ανάλογα την εμφάνιση, την ηλικία και τα κιλά» και προανήγγειλε το τέλος της δικής τους εποχής.

«Εγώ πιστεύω ότι τελειώνουν τα ψωμιά αυτών των ανθρώπων. Πιστεύω ότι η ώρα της πληρωμής έφτασε και ότι τα θύματα κι εμείς μαζί που στηρίζουμε όλα τα θύματα, θα πάρουμε την εκδίκησή μας», εξήγησε.

Η Έλενα Ακρίτα μίλησε στη συνέχεια για τους πολέμιους του κινήματος #MeToo που συνεχίζει να παλεύει ενάντια στις κακοποιητικές συμπεριφορές. Όπως είπε η δημοσιογράφος και συγγραφέας, όσο περισσότερες υποθέσεις κακοποίησης έρχονται στο φως, «οι πολέμιοι αυτού του κινήματος στιβάζουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης τα θύματα που δεν τηρούν τις φυλετικές προδιαγραφές του βιαστή».

«Τα κατώτερα όντα που δεν είναι αρκετά νέα και όμορφα για να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού. Κι αν έπεσαν, χάρη τους έκαναν οι θύτες, θυμάστε τον Μάρκο Σεφερλή; Αυτή είναι η κουλτούρα του βιασμού, αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον βιασμό», εξήγησε στη συνέχεια.

Η Έλενα Ακρίτα έπειτα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του βιασμού ως δημοπρασία από όλους αυτούς τους «ανθρωποφύλακες».

«Κάθονται και κάνουν λίστες όλοι αυτοί οι κακοποιητές, αυτά τα σιχάματα που ζουν δίπλα μας. Λίστες με βάση την ηλικία, την εμφάνιση, το επάγγελμα. Λίστες με θύματα που επιτρέπεται να μιλήσουν για το τραύμα τους κι άλλα που πρέπει να βγάλουν το σκασμό. Το αντίστοιχο δεν λέει “Βιαστής τέτοιο παλικάρι; Αυτός είναι κούκλος. Κι εγώ του καθόμουνα” ή “Κι εγώ αυτήν ευχαρίστως τη βίαζα”. Έτσι είναι, μία δημοπρασία.

Ξέρετε τι λέγανε οι παλιοί στα νέα κορίτσια. “Κοπέλα μου κάνε τα κουμάντα σου γιατί μέχρι τα 25 διαλέγεις εσύ. Μετά τα 25 σε διαλέγουν”. Μια δημοπρασία είναι κι ο βιασμός», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Η στιγμή που οι καιροί αλλάζουν έχει φτάσει σύμφωνα με την Έλενα Ακρίτα. Κι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους θα σταθούν άλλοι πιασμένοι από το χέρι. Άνθρωποι που είναι όλα όσα φοβούνται οι κακοποιητές, όπως ανέφερε η ίδια.

«Να μας φοβάστε μικρά μου σκουληκάκια, να μας τρέμετε, ήρθε η ώρα. Έρχεται σιγά σιγά μέρα με τη μέρα. Μαζί με το κίνημα #MeToo, που το στηρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν καθαρά κι όχι συγκαμμένα μυαλά.

Γιατί όλοι εμείς είμαστε σκ@@@@@@@, είμαστε κοντόχοντροι, είμαστε “μπάζα”, είμαστε ανήλικα παιδιά 12χρονα, είμαστε αγόρια, είμαστε κορίτσια, είμαστε διεμφυλικά άτομα άντρες και γυναίκες, είμαστε πορνοσταρ, είμαστε σεξεργάτες, φοιτητές, ηθοποιοί, εργαζόμενοι, μοντέλα, περιπτεράδες, αεροσυνοδοί, γιατροί, είμαστε απόφοιτοι δημοτικού, είμαστε ΑμεΑ, είμαστε superman, είμαστε πριγκίπισσες του παραμυθιού, είμαστε πρίγκιπες με άσπρο άλογο, είμαστε ό,τι γουστάρουμε, είμαστε ό,τι φοβάστε. Γι’ αυτό το νου σας σκουληκάκια μου. Να μου προσέχετε. Τοίχο τοίχο αγαπούλες μου. Γιατί ερχόμαστε, όλοι εμείς, χέρι χέρι», τόνισε η Έλενα Ακρίτα.

Έλενα Ακρίτα: Η αναφορά στη δική της παιδική ηλικία και τα βλέματα διαστροφής

Η Έλενα Ακρίτα με αφορμή τις υποθέσεις παιδεραστίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μοιράστηκε στο Podcast της για το NEWS24/7 και τις δικές της αλγεινές αναμνήσεις από την εποχή που ήταν 12 ετών κι ένιωθε βλέμματα διαστροφής ενηλίκων πάνω της.

«Θυμάμαι όταν ήμουν κοριτσάκι 10 – 12 χρονών που περνούσα από ένα καφενείο μπροστά που ήταν μαζεμένοι όλοι οι συνταξιούχοι -όχι όλοι προς Θεού- και με ακολουθούσαν αυτά τα αισχρά, βρώμικα βλέμματα. Μέχρι να στρίψω στη γωνία, χτυπούσε η καρδούλα μου. Μεγάλοι άνθρωποι, γέροι άνθρωποι να με κοιτάνε με διψασμένα μάτια, γεμάτα τι; Λαγνεία ήταν αυτό; Όχι. Ήταν γεμάτα διαστροφή», εξήγησε η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας έχει βιώματα που ίσως να είναι και δικά σου. Οι εποχές αλλάζουν, ο τρόπος αυτός που η διαστροφή φωλιάζει στο βλέμμα, αλλά και στα χέρια των ανθρώπων, μάλλον δεν άλλαξε μέχρι σήμερα.

«Θυμάμαι ότι το λεωφορείο για μας ήταν μαρτύριο, φαντάζομαι και για σας τις τωρινές, νέες κοπέλες. Σε χούφτωναν και δεν τολμούσες να μιλήσεις. Μία φορά βρήκα το κουράγιο και μίλησα και όντως ο κόσμος αντέδρασε», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στα μικρά αγόρια της εποχής της.

«Τα παιδάκια που πήγαιναν στις παιδικές ταινίες κι έβλεπες, καθόταν ένα αγοράκι κι έβλεπες δίπλα είχε πάει το τέρας και αυνανιζόταν επειδή έβλεπε τα μπουτάκια τα γυμνά του αγοριού με το κοντό παντελονάκι. Τέτοιο αίσχος, τέτοια ντροπή», περιέγραψε η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας έκανε ταυτόχρονα μία σημαντική έκκληση προς όλους. Μία έκκληση για κάτι που συχνά η οργή μας παρασύρει να κάνουμε. Για τις λέξεις που χωρίς δεύτερη σκέψη καμιά φορά χρησιμοποιούμε σχολιάζοντας υποθέσεις όπως της 12χρονης στον Κολωνό.

«Μη λέτε εύκολα “αυτά είναι ψυχιατρικά” κι είναι “άρρωστος” κι είναι “νοσηρός”. Μην ποινικοποιούμε τις ψυχικές νόσους παρακαλώ πάρα πολύ. Καθίκια είναι, βρωμεροί είναι, άθλιοι είναι, αλλά ας αφήσουμε τις ψυχικές διαταραχές στην άκρη, εκτός κι αν βεβαίως υπάρχει ένας ψυχίατρος», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

Η ίδια έστειλε κι ένα μήνυμα σημαντικό στους νέους ανθρώπους του σήμερα, στα παιδιά του σήμερα που βιώνουν καταστάσεις που μοιάζουν απαράλλαχτες από χτες.

«Δεν αντέχαμε τα λάγνα βλέμματα των κωλόγερων ούτε τότε, ούτε τώρα. Η διαφορά αγάπες μου, είναι ότι εσείς τώρα έχετε κάποιον να μιλήσετε, έχετε κάποιον να σας ακούσει. Οπότε μιλήστε δυνατά και καθαρά, εδώ είμαστε εμείς, δίπλα σας», σημείωσε.