ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διονύσης Ατζαράκης: Το video «Πεθαίνοντας στην Ελλάδα» θα σε κάνει να κλάψεις (κι όχι από τα γέλια)

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Ο Διονύσης Ατζαράκης σατιρίζει την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική τηλεόραση συχνά με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα μέσα από τα video του. Όλοι θυμόμαστε τις δικές του εκδοχές του GNTM για παράδειγμα. Αυτή τη φορά όμως όσο και να θέλουμε να γελάσουμε με το video του με τίτλο Πεθαίνοντας στην Ελλάδα, δεν μπορούμε. Σαν να μαζεύτηκαν πολλά. 36 λόγους για τους οποίους κινδυνεύουμε ζώντας εδώ βρήκε μέσα σε ένα λεπτό ο Διονύσης Ατζαράκης. 36 λόγους που αντιστοιχούν σε ζοφερές ειδήσεις για θανάτους και ατυχήματα που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια, που τους ζήσαμε σαν συμπολίτες εκείνων που χάθηκαν, σαν συγκάτοικοί τους στην ίδια γωνιά της γης.

Ο Διονύσης Ατζαράκης συνάντησε τον YouTuber Vibrator, ο οποίος τον ρώτησε αν μπορεί να σκεφτεί γρήγορα τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να πεθάνει στην Ελλάδα. Ο χρόνος που του δίνεται ένα λεπτό και το κίνητρο είναι ένα ευρώ για κάθε απάντηση. «Είναι πολύ λίγος ο χρόνος για μία τέτοια ερώτηση» σχολιάζει ο κωμικός και βάζει μπροστά τις μηχανές του μυαλού και της γλώσσας του.

Οι φωτιές και οι πλύμμήρες είναι βέβαια τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό. Οι πανδημίες, τα τρένα, το φύλο, είναι κάποια επόμενα.

«Φωτιές, πλημμύρες, πανδημίες, πλοία, τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, αν είσαι άπιστη γυναίκα, αν είσαι πιστή γυναίκα, αν είσαι γυναίκα γενικά, αν είσαι άντρας που θέλει να γίνει γυναίκα, αν είσαι παράνομος ή νόμιμος μετανάστης, αν μοιάζεις με μετανάστη, αν έκανες πολλά μπάνια το καλοκαίρι στη Ρόδο, στην Εύβοια, στην Αλεξανδρούπολη. Μπορείς να πεθάνεις στο μετρό του Ευαγγελισμού, στο μπαλκόνι σου στην Καρδίτσα, στο Μάτι», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων ο Διονύσης Ατζαράκης.

«Επίσης μπορείς να πεθάνεις αν είσαι σε σαράβαλο αεροπλάνο και πας να σβήσεις τις φωτιές, αν υποστηρίζεις τη λάθος ομάδα, τη σωστή ομάδα, αν περνάς έξω από το γήπεδο όταν παίζει μια ομάδα. Όταν περνάς χειμώνα από την Αττική Οδό ή καλοκαίρι σε οποιαδήποτε οδό χωρίς να έχεις στο αμάξι τρόφιμα. Μπορείς να πεθάνεις αν πας σε πορεία, αν πας και πέσεις σε σφαίρα αστυνομικού που εξοστρακίστηκε, όταν περνάς με μηχανάκι έξω από το πάρκινγκ της Βουλής και επίσης αν είσαι ζώο», συμπληρώνει πριν τελειώσει ο χρόνος του και βρεθεί να πηγαίνει να προλάβει το πλοίο του για Κρήτη.

Γυρνώντας στην κάμερα λέει «Τι μπορεί να πάει στραβά;». «Όλα» είναι η απάντηση που έρχεται στο μυαλό μας.

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης. Το έγραφε το 1936 και μιλούσε για όλα όσα τον πλήγωναν στην Ελλάδα. Το 2023 ο στίχος του θα μπορούσε να γίνει «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με σκοτώνει». Η Ελλάδα του κινδύνου, η Ελλάδα όπου από το 1936 μέχρι σήμερα μοιάζει με ένα καράβι ακόμα αγκυροβολημένο στο ίδιο σημείο. Πάει λίγο πιο πέρα, καθώς ο άνεμος το παρασέρνει, και επιστρέφει πάνω από την άγκυρά του.

Ο Διονύσης Ατζαράκης σκέφτηκε 36 λόγους για τους οποίους κινδυνεύεις στην Ελλάδα. Πιο πολύ όμως κινδυνεύεις από την αδράνεια, την ατομική και τη συλλογική μας. Αυτή που και ο Σεφέρης ανέφερε στο σπαρακτικό του ποίημα. Πιο πολύ κινδυνεύεις από αυτό το «Τι μπορεί να πάει στραβά;» που μπορεί να πεις με απάθεια μετά από άλλη μία καταστροφή μην πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να συμβεί κάτι χειρότερο. Όλα μπορούν να πάνε στραβά, αν δεν ζητήσεις να βρουν επιτέλους μία σωστή πορεία.