ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Οι πρώτες εικόνες του κατηγορούμενου και το victim blaming

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μετά το αίτημα της πλευράς του συνηγόρου του Πέτρου Φιλιππίδη για ολιγοήμερη διακοπή, επικαλούμενος λόγους υγείας, η δίκη συνεχίζεται (ουσιαστικά ξεκινά) τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022. Ο ηθοποιός κατηγορείται ότι βίασε μία συνάδελφο του, ηθοποιό, το 2008 και ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο, το 2010 και το 2014.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς αναπηρικό αμαξίδιο και δεν μπήκε από την κύρια είσοδο για να αποφύγει τους δημοσιογράφους. Φανερά αδυνατισμένος δεν έδειχνε να έχει κάποιο πρόβλημα κινητικότητας, όπως φαίνεται και στις εικόνες που προβλήθηκαν από Το Πρωινό.

Δύο από τις τρεις καταγγέλουσες ζήτησαν να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών. Το αίτημά τους αυτό προκάλεσε μεγάλη ένταση στο δικαστήριο. Η συνήγορος υπεράσπισης, Κική Μπακιρτζίδου, συγκεκριμένα ανέφερε «Εκτίθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως με αυτή τη στάση και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο».

Ο δικηγόρος των δύο θυμάτων ανταπάντησε λέγοντας «Δεν σέβεστε τα θύματα! Ντροπή».

Είχε προηγηθεί ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχα διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππιδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας».

Στο πλευρό του Πέτρου Φιλιππίδη βρέθηκαν η γυναίκα και ο γιος του.

Στο δικαστήριο επίσης έφτασαν οι Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη, Εβελίνα Παπούλια, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ούστα, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Σπύρος Μπιμπίλας.

Το αίτημα κεκλεισμένων των θυρών για τις καταθέσεις βιασμού και μίας απόπειρας βιασμού, έγινε δεκτό ομόφωνα από το δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι τα θύματα πρέπει να νιώθουν άνετα να καταθέσουν για λεπτομέρειες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.