ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Ερχομαι από τις λάσπες, τους πνιγμένους ανθρώπους»

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης πριν από λίγες εβδομάδες μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Παντελή Τσομπάνη, είχε ανακοινώσει ότι θα μετακομίσει από το Πήλιο στην Κύπρο, από την οποία απουσιάζει εδώ και 34 χρόνια. Μίλησε για τη ζωή του στο χωριό Σταγιάτες του Πηλίου περιγράφοντας τα χρόνια του εκεί «όμορφα και σημαντικά». Πριν φύγει από τη Μαγνησία, η μοίρα του έγραφε να ζήσει εκεί τη θεομηνία της κακοκαιρίας Daniel. Να δει και να ζήσει το δράμα των ανθρώπων του Πηλίου, ως ένας από αυτούς.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας, βρέθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Εμφανίστηκε φορώντας μία μπλούζα με την οποία τίμησε τη μνήμη του Βασίλη Μάγγου, του 27χρονου που αστυνομικοί ξυλοκόπησαν στον Βόλο το καλοκαίρι του 2020, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για μήνες πριν επιστρέψει σπίτι του όπου βρέθηκε νεκρός λίγο καιρό μετά. Ο τραγουδοποιός πονά για τον Βόλο, για το Πήλιο, για τη Μαγνησία, για τη χώρα μας, για τη δικαιοσύνη, για τους κοινωνικούς αγώνες, για τους ανθρώπους.

Με αυτόν τον πόνο για τους ανθρώπους και τη μοίρα τους σε μία χώρα όπου όπως είπε «ξαναψηφίζουν όσους τους ρημάζουν», μίλησε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί για να τον παρακολουθήσει. Και μοιράστηκε μερικές θλιβερές αλήθειες για τον τόπο στον οποίο ζούμε, όπως όλα δείχνουν, από τύχη.

«Έρχομαι από τις λάσπες» τους είπε κι αν έχεις ζήσει έστω και μία πλημμύρα στη ζωή σου, ξέρεις ακριβώς τι σημαίνει αυτή η περιγραφή. Ξέρεις τι σημαίνει να περπατάς στη λάσπη για καιρό. Καιρό αφού όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του αλλού, γιατί η επικαιρότητα το καλεί σε μία νέα τραγωδία.

«Έρχομαι από τη λάσπη. Έρχομαι από τους πνιγμένους ανθρώπους, τα πνιγμένα ζώα, τα πεσμένα δέντρα. Από τις κομμένες εθνικές οδούς. Από την κομμένη, την καμένη, την πνιγμένη χώρα μας. Έρχομαι από τον Βόλο, που ο δήμαρχος της πόλης, πριν από τρεις μέρες -ο ανεκδιήγητος δήμαρχος- ανεβασμένος σε μία μπουλντόζα, φώναζε στην ερημιά -εκεί που δεν υπήρχε άνθρωπος- “ήρθε το φαΐ και το νερό! Ελάτε να πάρετε!”. Για την κάμερα, κάνοντας προεκλογικό spot μπας και τον ξαναψηφίσει κανείς», είπε αρχικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

«Έρχομαι από την χώρα που θα τον ξαναψηφίσουν όμως. Έρχομαι από τη χώρα που ξαναψηφίζουν -δεκαετίες τώρα- όσους μας ρημάζουν. Από τη χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς προετοιμασία, χωρίς πρόνοια, χωρίς έγνοια, χωρίς φροντίδα, χωρίς ευθύνη», σημείωσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εκφράζοντας μπροστά στο μικρόφωνο όλα όσα έχουμε σκεφτεί όλοι μας. Σκέψεις που γνωρίζουμε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σκέψεις που ξέρουμε ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν, όταν χρειαστείς όλα αυτά τα αυτονόητα που τελικά δεν έχεις, γίνονται επώδυνα συμπεράσματα. Σκέψεις που ακούς, αναγνωρίζεις κι εύχεσαι να μην είσαι εσύ ο επόμενος που θα τις ζήσει στο πετσί του.

«Έρχομαι από τη λάσπη! Και σας ευχαριστώ που μετά από τις πολύ έντονες μέρες και νύχτες είστε εδώ για να στήσουμε μαζί μία ηλεκτρική γιορτή πάνω στην καταστροφή», είπε στη συνέχεια ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ευχήθηκε σε όλους και στον εαυτό του μαζί, να είναι καλό το μοίρασμα που ακολούθησε.

«Ζήσαμε 5 όμορφα και σημαντικά χρόνια στο Πήλιο. Το αγαπάω πολύ από τα 16 μου, όταν πήγα στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας στην Αγριά Βόλου. Ήταν όνειρό μου το να ζήσω εκεί. Γνώρισα τους ανθρώπους του, έζησα έντονες στιγμές. Τώρα ήρθε η ώρα του επαναπατρισμού. Μετά από 34 χρόνια, επιστρέφω στην Κύπρο με πολύ βαθιά συγκίνηση», είχε πει χαρακτηριστικά στην Καθημερινή για την απόφασή του να φύγει από το Πήλιο ο τραγουδοποιός.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ζει στο Πήλιο από το 2018, «κοντά στη φύση, σε έναν τόπο στα μέτρα του ανθρώπου», όπως αναφέρει η σύζυγος του Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ξανθίππη Πασχαλίδου στην επαγγελματική της ιστοσελίδα. Εκεί ζει και εργάζεται η ίδια και ο τραγουδοποιός κι εκεί μεγαλώνουν τις τρεις κόρες που έχουν αποκτήσει μαζί.