ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Daniel: Ο ορισμός της δυστοπίας μέσα από 10 φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η κακοκαιρία Daniel είναι η βιβλική καταστροφή που έπιασε εντελώς απροετοίμαστο το επιτελικό κράτος. 4 νεκροί μέχρι τώρα και αναφορές για αρκετούς αγνοουμένους, είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας. Όπως γνωστοποίησε σε έκτακτη ενημέρωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, 6 άτομα αγνοούνται στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

 

 

 

 

 

Στην Καρδίτσα οι οικισμοί μοιάζουν με βυθισμένες πολιτείες και άνθρωποι αγνοούνται. Ο ήχος του 112 ηχεί συνεχώς, με εντολές για εκκενώσεις οικισμών να έχουν σταλεί και στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα.

Κακοκαιρία Daniel ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISS

«Βιβλική η καταστροφή από την κακοκαιρία», είναι η λεζάντα σε όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Και δεν είναι κάποιο δημοσιογραφικό κλισέ πλέον.

Δραματική είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου τα νερά ξεπερνούν τα 1,8 μέτρα. Οι άνθρωποι του χωριού Παλαμά πάνω στις ταράτσες περιμένουν με απόγνωση κάποιον να τους βοηθήσει. Super Puma της Πυροσβεστικής απεγκλωβίζει κατοίκους στον Παλαμά. Και στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας ζούνε δραματικές στιγμές.

Κακοκαιρία Daniel Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Η κατάσταση στο Βόλο είναι απελπιστική

Οι κάτοικοι του Βόλου δεν έχουν ρεύμα και νερό εδώ και τρία 24ωρα. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάρα πολλές ώρες, χωρίς πόσιμο νερό, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ, η κατάσταση στην πόλη του Βόλου είναι για τους κατοίκους απελπιστική.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Πλημμυρισμένο τοπίο στο χωριό Νέα Λεύκη Λάρισας.

Ακούμε στα κανάλια ότι έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Σε 109 απεγκλωβισμούς έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Κακοκαιρία Daniel Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, όπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή της η ΕΡΤ, κατέρρευσαν 10 σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί υλικές ζημιές.

Οδικά δίκτυα έχουν καταστραφεί. Όπως και το δίκτυο ύδρευσης. Ο στρατός επισκευάζει την γέφυρα που ενώνει το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο. Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος -στον επιχειρησιακό έλεγχο του οποίου υπάγονται η μονάδα υποβρύχιων αποστολών (ΜΥΑ) και η ειδική ομάδα επιχειρήσεων Πειραιά (ΕΟΕΠ)- αναχώρησαν οδικώς δύο τριμελείς ομάδες ΜΥΑ με δύο πλωτά τύπου Zodiac και μια οκταμελής ομάδα ΕΟΕΠ με κατάλληλο εξοπλισμό για τη Θεσσαλία.

Κακοκαιρία Daniel Διάσωση πολιτών στη περιοχή της Λάρισας. / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
Διάσωση πολιτών στη περιοχή της Λάρισας.

Κακοκαιρία Daniel Nephele Nomikou / SOOC

Καταστροφές στην παραλία της Λάρισας μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».Στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, έχουν ανοίξει χώροι φιλοξενίας για πληγέντες από τη θεομηνία και έχασαν τα σπίτια τους. Μία πόλη πνιγμένη στις λάσπες είναι η εικόνα του Βόλου. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας μοιάζει αγνώριστη.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στον Βόλο / Nikos Christofakis/Anadolu Agency via Getty Images
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Βόλο

Στη Σκιάθο με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου που έχει πληγεί από την θεομηνία και έχει καταστραφεί μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Καταστροφές στο Βόλο απο την κακοκαιρία. Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το κέντρο της Αθήνας προκάλεσε συσσώρευση υδάτων στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Με διαδοχικά κύματα καταιγίδων «χτύπησε» η κακοκαιρία Daniel την Αττική κατά τη διάρκεια της Τετάρτης. Έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό, από τα νερά που εισχώρησαν στο ανώτερο επίπεδο.

Η κακοκαιρία Daniel μοιάζει με το χειρότερο εφιάλτη.