CELEBRITIES

Will Smith: Η απάντηση της Ακαδημίας και η επόμενη μέρα για το Όσκαρ του

© 2022 Chris Pizzello/AP IMAGES

Η στιγμή που ο Will Smith ανεβαίνει στην σκηνή των Όσκαρ και επιτίθεται στον Chris Rock, νομίζω θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Ίσως επίσης, να μείνει στην ιστορία και ως η βιαιότερη στιγμή των Όσκαρ.

Η αρχή του κακού συνέβη όταν ο Chris Rock αναφέρθηκε στη σύζυγο του Will Smith, Jada Pinkett Smith, η οποία πάσχει από αλωπεκία και για τον λόγο αυτόν χάνει τα μαλλιά της. «Jada σ’αγαπώ, το G.I. Jane 2 σε περιμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Chris Rock, κάνοντας ουσιαστικά μνεία στην ταινία των 90s που η Demi Moore είχε ξυρίσει το κεφάλι της. «Μην ξαναπιάσεις τη γυναίκα μου στο γ@@@@@@ο στόμα σου», ήταν τα λόγια του εξοργισμένου ηθοποιού προς τον Chris Rock, όταν επέστρεψε στη θέση του. Ένα κακό αστείο στα όρια της παρωχημένης χυδαιότητας, το οποίο ο Will Smith δεν ανέχτηκε και αντέδρασε με τον πιο λάθος τρόπο, ασκώντας σωματική βία.

Το ενδεχόμενο «χαστούκι» της Ακαδημίας

Μετά το συμβάν, η απάντηση της Ακαδημίας μέσω Twitter ήταν άμεση. «Η Ακαδημία δεν συγχωρεί τη βία οποιασδήποτε μορφής. Απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε τους νικητές των 94ων βραβείων Oscars, οι οποίοι αξίζουν αυτή τη στιγμή αναγνώρισης από τους συναδέλφους τους και τους λάτρεις του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο».

Το χαστούκι του Will Smith, λοιπόν, δεν προκάλεσε μόνο παγκόσμιο σοκ. Δυσαρέστησε και την ίδια την Ακαδημία, η οποία ξεκίνησε έρευνα για ό,τι συνέβη το βράδυ της 27ης Μαρτίου 2022. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Ακαδημία θα «διερευνήσει περαιτέρω ενέργειες και συνέπειες» βάσει της νομοθεσίας στην Καλιφόρνια. Επιπρόσθετα, σύμωνα με την Daily Mail, υπάρχουν εκκλήσεις προς την Ακαδημία να αφαιρέσει το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου του Will Smith.

Η δημόσια συγγνώμη του Will Smith και η (μερική) υπεράσπιση του εαυτού του

Και παρόλο που ο ηθοποιός έδειξε μετανιωμένος για την πράξη του όταν λίγο αργότερα παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο και ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία. «Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα», ανέφερε μεταξύ άλλων και μάλλον χειροτέρεψε τη θέση του.

Μέσα από μία νέα του μακροσκελή δημοσίευση στο Instagram, λοιπόν, κι ενώ η δημόσια καταδίκη συνεχίζεται, ο Will Smith θέλησε για ακόμα μία φορά να απολογηθεί. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, καταδίκασε τη βία και δικαιολόγησε (εν μέρει) την πράξη του.

«Η συμπεριφορά μου στα χθεσινά βραβεία Όσκαρ ήταν απαράδεκτη και αδικαιολόγητη»

«Η βία σε όλες τις μορφές της είναι δηλητηριώδης και καταστροφική. Η συμπεριφορά μου στα χθεσινά βραβεία Όσκαρ ήταν απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Τα αστεία σε βάρος μου είναι μέρος της δουλειάς. Aλλά ένα αστείο για την κατάσταση της υγείας της Jada ήταν υπερβολικό για μένα και αντέδρασα συναισθηματικά. Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, από τον Chris. Ξέφυγα και έκανα λάθος. Ντρέπομαι και οι πράξεις μου δεν ήταν ενδεικτικές του άντρα που θα ήθελα να είμαι», ανέφερε στην αρχή ο Will Smith που παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά εν μέρει δικαιολογήθηκε.

«Δεν υπάρχει χώρος για βία σε έναν κόσμο αγάπης και καλοσύνης. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία, τους παραγωγούς της εκπομπής, όλους τους παρευρισκόμενους και όλους όσους παρακολουθούσαν την τελετή σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια Williams. Την οικογένεια μου στην ταινία του King Richard. Λυπάμαι βαθιά που η συμπεριφορά μου έχει κηλιδώσει αυτό που ήταν ένα κατά τα άλλα υπέροχο ταξίδι για όλους μας. Είμαι ένα έργο σε εξέλιξη», κατέληξε ο Will Smith.