CELEBRITIES

Βασίλισσα Ελισάβετ-Πρίγκιπας Φίλιππος: Συμπλήρωσαν 73 χρόνια γάμου. Η κοινή φωτογραφία και η σημασία της καρφίτσας της

Το ζευγάρι στις ιπποδρομίες του Ascott το 2017. AP Photo Alastair Grant

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου. Ο γάμος της με τον πρίγκιπα Φίλιππο είναι μάλλον ο μακροβιότερος γάμος διάσημου ζευγαριού που ξέρουμε. Το ζευγάρι ζει σήμερα την 73η επέτειο του γάμου του και σηματοδότησε αυτή τη σπουδαία μέρα για την κοινή του ζωή με μία νέα φωτογραφία του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στη φωτογραφία για την 73η επέτειό τους, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος βρίσκονται στο κάστρο του Windsor όπου διαβάζουν ευχετήριες κάρτες για την επέτειο του γάμου τους. Αυτή που κρατά στα χέρια του ο Φίλιππος όμως, είναι ξεχωριστή. Γι’ αυτό είναι ξεχωριστά και τα χαμόγελά τους. Είναι η κάρτα που έφτιαξαν για την προγιαγιά και τον προπάππου τους, τα παιδιά του πρίγκιπα William και της Kate Middleton.

Ο πρίγκιπας George, η πριγκίπισσα Charlotte και ο πρίγκιπας Louis δημιούργησαν μία πολύχρωμη κάρτα που στο εξώφυλλό της φέρει τον αριθμό 73. Όπως αναφέρει η λεζάντα της φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε και στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας στο Twitter, το στιγμιότυπο του φωτογράφου Chris Jackson, είναι από το “Oak Room” του κάστρου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Οι Cambridges δημοσίευσαν την κάρτα των παιδιών τους σε ένα ξεχωριστό post μέσω του οποίου ευχήθηκαν στη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο «Χαρούμενη επέτειο». Στην δεύτερη φωτογραφία της ανάρτησής τους μπορείς να δεις το εξώφυλλο της κάρτας σε κοντινή λήψη.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ερωτεύτηκε τον Φίλιππο στα 13 της

Η πριγκίπισσα (και μετέπειτα βασίλισσα) Ελισάβετ ήταν 21 ετών όταν παντρεύτηκε τον 26χρονο Αξιωματικό του στρατού Phlip Mountbatten στις 20 Νοεμβρίου 1947. Τον είχε ερωτευτεί από όταν ήταν 13ων ετών και τον είχε συναντήσει στο Royal Naval College του Dartmouth. Τον παντρεύτηκε παρά τις αμφιβολίες που εξέφραζε ο Τύπος και σύμβουλοι του βασιλιά πατέρα της, για τους γάμους των αδερφών του Φίλιππου με ευγενείς που είχαν σύνδεση με τους Ναζί, αλλά και παρά το γεγονός ότι ήταν ξένος και μάλιστα ελληνορθόδοξος. Ο Φίλιππος βαφτίστηκε Αγγλικανός, υιοθέτησε το βρετανικό επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του και την παντρεύτηκε χωρίς να στείλει πρόσκληση στις αδελφές του.

Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, στη νέα της φωτογραφία με τον πρίγκιπα Φίλιππο η βασίλισσα Ελισάβετ φορά ένα κόσμημα ιδιαίτερης σημασίας για το ζευγάρι. Η καρφίτσα της που αποτελείται από ζαφείρια και διαμάντια δεμένα σε πλατίνα, ήταν η ίδια που φορούσε στο ταξίδι του μέλιτος με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947. Το ζευγάρι είχε περάσει τον μήνα του μέλιτος στο σπίτι του Κόμη Mountbatten, θείου του Φίλιππου στην περιοχή Broadlands.

Στον γάμο τους, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Andrew και τον Edward, αλλά και 8 δισέγγονα (ως τώρα). Με έναν ιδιαίτερο τρόπο οι δυο τους πάντα κατάφερναν να βρίσκουν τις ισορροπίες μεταξύ τους. Ο δούκας του Εδιμβούργου πάντα ήταν προστατευτικός μαζί της, στηρίζοντας το έργο της ως αρχηγός του κράτους. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Dailty Mail, στο σπίτι εκείνος ήταν ο αρχηγός.

Η καραντίνα τους έφερε κοντά

Το ζευγάρι που έχει μείνει μαζί περισσότερο από κάθε άλλο μονάρχη και σύζυγο αυτού στον κόσμο, περνά αρκετά διαστήματα χωριστά κάθε χρόνο. Ο 99χρονος σήμερα πρίγκιπας Φίλιππος, από όταν αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του το 2017 μένει κατά κύριο λόγο στο Sandringham, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ προτιμά το κάστρο του Windsor. Το 2020 με τα δύο lockdown στη Βρετανία λόγω της πανδημίας, οι δυο τους έχουν περάσει τον περισσότερο χρόνο μαζί στο κάστρο του Windsor. Ίσως να είναι και το μεγαλύτερο διάστημα που έχουν περάσει ζώντας μαζί τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Όσο για τα σχέδια του εορτασμού για την 73η τους επέτειο αυτά θα είναι απλά. Δείπνο μαζί και ίσως ένας περίπατος στον κήπο. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια κοινού βίου, το γεγονός ότι είναι ακόμα μαζί, είναι από μόνο του γιορτή.