CELEBRITIES

Βασιλιάς Κάρολος – Καμίλα: Τι είναι το σκάνδαλο Τampongate που θα δούμε στο Crown;

@2022 Martin Meissner/AP Images

Αναρωτιέσαι πόσο αμφιλεγόμενη θα γίνει στην 5η σεζόν της η σειρά The Crown; Εκτός από το γεγονός ότι θα αναφερθεί σε αυτήν η σχέση του πρίγκιπα Φίλιππου με μία γυναίκα άλλη από τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και στη συνέντευξη της πριγκίπισσας Diana στον Martin Bashir, που το BBC υποσχέθηκε στην βασιλική οικογένεια ότι δεν θα προβληθεί ποτέ ξανά, το Tampongate είναι επίσης μέρος του σεναρίου. Ο βασιλιάς Κάρολος, η βασιλική σύζυγος Καμίλα (και το τηλεοπτικό κοινό) θα θυμηθούν ένα όχι και τόσο κολακευτικό περιστατικό της ζωής τους, το λεγόμενο Tampongate.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα είχαν ένα, τουλάχιστον άβολο, τηλεφώνημα το 1989, το οποίο δημοσιεύτηκε 4 χρόνια αργότερα, μετά από σχετική απομαγνητοφώνηση στα tabloids. Το Tampongate ήταν στην ουσία η επιθυμία που εξέφρασε ο βασιλιάς Κάρολος να μετενσαρκωθεί σε ταμπόν, ώστε να ζει μέσα στην Καμίλα. Ο δημιουργός της σειράς The Crown, Peter Morgan, αποφάσισε να καλύψει αυτό το σκάνδαλο μέσα από την 5η σεζόν της σειράς.

Ακόμα κι αν η 5η σεζόν της σειράς The Crown θα φέρει το απαραίτητο Disclaimer που θα προειδοποιεί τους τηλεθεατές ότι πρόκειται να δουν μία «φανταστική δραματοποίηση, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα», το Τampongate υπήρξε ένα πολύ αληθινό σκάνδαλο που συντάραξε τη βρετανική κοινωνία τον Ιανουάριο του 1993. Το φανταστικό δεν χωράει πολύ σε αυτό το σενάριο καθώς όλος ο τηλεφωνικός διάλογος του Κάρολου με την τότε παράνομη σύντροφό του, Καμίλα, είχε δημοσιευτεί στον Τύπο της εποχής.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, μιλούσαν ανυποψιάστοι για το γεγονός ότι κάποιος ερασιτέχνης του ραδιοφώνου έπεσε πάνω στη συζήτησή τους, την άκουσε και την κατέγραψε. Ο βασιλιάς Κάρολος ονειρευόταν να ξαναγεννηθεί ταμπόν μάρκας Tampax και είπε στην Καμίλα ότι ήθελε να ζήσει μέσα της. Ο ερασιτέχνης έκανε στη συνέχεια το αναμενόμενο. Πούλησε την 6λεπτη συζήτηση που μαζί με την πλήρη της απομαγνητοφώνηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The People, μετά τον χωρισμό της Diana από τον Κάρολο.

Σύμφωνα με την The Telegraph, ο Peter Morgan θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη σκηνή με τέτοιον τρόπο, που θα δείχνει την τρυφερότητα μεταξύ του Κάρολου και της Καμίλα, ενώ θα δείξει παράλληλα και τον τρόπο που ο Τύπος εισέβαλε στην προσωπική τους ζωή.

Ο βασιλιάς Κάρολος ενσαρκώθηκε από τον Josh O’ Connor στις σεζόν 3 και 4, κι εκείνος είχε πει σε συνέντευξή του ότι οπωσδήποτε θα απέφευγε να συμμετέχει στη σκηνή του Tampongate. «Όταν μου πρόσφεραν τον ρόλο ένα από τα πρώτα πράγματα που δήλωσα ήταν ότι “δεν θα κάνουμε το τηλεφώνημα με το ταμπόν”», είχε πει το 2020 σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. «Το The Crown ήταν μία ευκαιρία να δουν οι γονείς μου ένα project στο οποίο έπαιξα χωρίς ντροπή και δεν υπήρχε περίπτωση να το χαλάσω αυτό με το να μιλώ για ταμπόν στο Netflix», συμπλήρωνε.

 

Πάντως ο νέος βασιλιάς Κάρολος του The Crown απέκτησε μία νέα οπτική για το Tampongate παίζοντας τη συγκεκριμένη σκηνή για την 5η σεζόν της σειράς με την νέα βασιλική σύζυγο Καμίλα του The Crown, Olivia Williams. «Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ήταν κάτι πολύ ανήθικο και βαθύτατα ντροπιαστικό όταν έγινε. Βλέποντας το πάλι και έχοντας το καθήκον να το παίξω, μία από τις έγνοιες μου ήταν ότι το φταίξιμο δεν ήταν αυτών των δύο ανθρώπων, των δύο εραστών που είχαν μία προσωπική συνομιλία», σημείωσε σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο τώρα, είναι το πόσο παρεμβατικός και αηδιαστικός ήταν ο τρόπος που το μεταχειρίστηκαν τα Mέσα, ότι το τύπωσαν και μαζί έναν αριθμό στον οποίο καλούσες και μπορούσες να ακούσεις την καταγεγραμμένη συνομιλία», εξήγησε ο ηθοποιός για το Tampongate.

Ο Τύπος είχε χαρές και πανηγύρια εκείνη την ημέρα της δημοσίευσης του Tampongate, που ήρθε μόλις 3 μήνες μετά τον επίσημο χωρισμό του Κάρολου και της πριγκίπισσας Diana. Με τίτλο «Κάρολος και Καμίλα – η κασέτα», το 6λεπτο τηλεφώνημα ήταν η ανατριχιαστικά λεπτομερής φαντασίωση των δύο εραστών για το τι θα έκαναν ο ένας στον άλλο. 30 χρόνια μετά, η συνομιλία μεταξύ τους παραμένει το απόλυτο cringe ακριβώς επειδή ήταν ιδιωτική.

Εγώ δεν πρόκειται να σου μεταφέρω εδώ τον λεπτομερή διάλογο, που άλλωστε μπορείς να περιμένεις το δεις στο The Crown, ωστόσο, μπορείς να τον διαβάσεις εδώ. Σε ό,τι αφορά τα ταμπόν, ο διάλογος μεταξύ τους ήταν αυτός:

Κάρολος: Ω, θεέ μου. Θα μένω απλά μέσα στο παντελόνι σου ή κάτι τέτοιο. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο.

Καμίλα: (γελώντας) Σε τι θα μεταμορφωθείς, σε εσώρουχο; (Γελούν και οι δύο). Ω, θα έρθεις ξανά στη ζωή σαν εσώρουχο.

Κάρολος: Ή ακόμα χειρότερο σαν Tampax. Με την τύχη που έχω (γελάει).

Καμίλα: Είσαι εντελώς χαζός (γελάει). Ω, τι ωραία ιδέα.

«Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος. Οι φιγούρες εξουσίας που τυπικά ήταν πιστές στον μελλοντικό βασιλιά και τη χώρα ένιωθαν απέχθεια και κάποιοι αμφισβήτησαν την ικανότητα του πρίγκιπα Κάρολου να ηγηθεί», είχε γράψει για την επόμενη μέρα του σκανδάλου ο Ken Wharfe, πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της πριγκίπισσας Diana για το Tampongate στο βιβλίο του.

Για μία ακόμα φορά με το σκάνδαλο αυτό, αναδείχθηκε η εμμονή της βασιλικής οικογένειας στο φαίνεσθαι και την τιμή των μελών της, ενώ ο Κάρολος θεωρήθηκε ότι ντρόπιασε την οικογένειά του. Αν ο Κάρολος δεν ήταν ο Κάρολος όμως και η Καμίλα ήταν απλά κάποια άλλη, ίσως παρά την αμηχανία μας να αναγνωρίζαμε ότι οι δυο τους απλά μιλούσαν τρυφερά και με χιούμορ ο ένας στον άλλο.