CELEBRITIES

Ο πρίγκιπας William σπάει τη σιωπή του για τη συνέντευξη του Bashir στη μητέρα του, πριγκίπισσα Diana το 1995

Ο πρίγκιπας William μωρό στα χέρια της πριγκίπισσας Diana το 1982. AP Photo David Caulkin

Ο πρίγκιπας William αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση σε σχέση με την πολύκροτη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η μητέρα του στον παρουσιαστή της εκπομπής “Panorama” του BBC το 1995. H συνέντευξη που παραχώρησε η πριγκίπισσα Diana στον δημοσιογράφο Martin Bashir, είχε συνταράξει τη βασιλική οικογένεια και την κοινή γνώμη. Σε αυτή η Diana είχε πει μεταξύ άλλων την περίφημη φράση «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε ήταν κάπως στριμωγμένα», αναφερόμενος στη σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα, ενώ είχε παραδεχτεί ότι και η ίδια είχε εξωσυζυγική σχέση με τον James Hewitt.

Πριν από λίγες ημέρες ένα ρεπορτάζ των Sunday Times ισχυρίστηκε ότι ο Martin Bashir είχε παρουσιάσει πλαστές τραπεζικές καταθέσεις στον αδερφό της πριγκίπισσας Charles Spencer, σύμφωνα με τις οποίες μερικά από τα πιο έμπιστα πρόσωπα της Diana διέρρεαν πληροφορίες για εκείνη στον Τύπο επί πληρωμή. Ως απόρροια, ο Charles βοήθησε τον δημοσιογράφο να έρθει σε επαφή με την Diana. Ο ίδιος εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του μετά το ρεπορτάζ για τις συνθήκες υπό τις οποίες η πριγκίπισσα Diana αποφάσισε να παραχωρήσει τη συνέντευξη. Την επόμενη ημέρα το BBC αποφάσισε να διεξάγει ανεξάρτηση έρευνα για το θέμα. Για την έρευνα αυτή, μίλησε και ο πρίγκιπας William.

Ο πρίγκιπας William εκτιμά πώς η έρευνα γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Dacie, σημείωσε ότι το μέσο είναι «αποφασισμένο να φτάσει στην αλήθεια γι’ αυτά τα γεγονότα γι’ αυτό και παρήγγειλε μια ανεξάρτητη έρευνα». Ο πρίγκιπας William είχε παραμείνει σιωπηλός για το θέμα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μόλις ανακοινώθηκε η έρευνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ανεξάρτητη έρευνα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αλήθειας πίσω από τις ενέργειες που οδήγησαν στην συνέντευξη στην εκπομπή “Panorama” και σε ακόλουθες αποφάσεις που πήραν οι άνθρωποι του BBC εκείνη την εποχή». Ο πρίγκιπας Harry δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια στο ζήτημα.

Οι κατηγορίες εκ μέρους του Charles Spencer

Ο Charles Spencer από την πλευρά του ήταν λιγότερο διπλωματικός καθώς κατηγόρησε το δίκτυο του BBC για ανειλικρίνεια. «Το BBC δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη για αυτό που μετράει ουσιαστικά: Την τρομερά σοβαρή κίνηση της πλαστογράφησης τραπεζικών αποδείξεων που υποννοούσαν ότι τα πρόσωπα που βρίσκονταν πιο κοντά στη Diana την κατασκόπευαν για χάρη των εχθρών της», σημείωσε ο Spencer.

«Αυτό ήταν που με οδήγησε να μιλήσω στην Diana για τέτοια πράγματα. Αυτό με τη σειρά του, έφερε τη συνάντηση στην οποία σύστησα τον Bashir στη Diana στις 19 Σεπτεμβρίου 1995. Αυτό στη συνέχεια έφερε τη συνέντευξη. Το BBC έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τα παραπάνω. Ισχυρίζονται ότι η Diana δεν παρασύρθηκε», τόνισε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στο People.

Την έρευνα έχει αναλάβει ο πρώην δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της Μεγάλης Βρετανίας John Dyson.

Οι μυστικές συναντήσεις με την πριγκίπισσα Diana και οι υπόννοιες που άφηνε ο Bashir

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ “Diana: The Truth Behind the Interview”, που προβλήθηκε νωρίτερα τον Νοέμβριο από το Channel 4 της Αγγλίας, ο 32χρονος τότε Martin Bashir, δεν έμεινε μόνο στις τραπεζικές συναλλαγές για να πείσει την Diana να του δώσει τη συνέντευξη. Υπήρξαν και άλλες αντιδεοντολογικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

Ο Martin Bashir της έλεγε ότι την παρακολουθούν παντού και ότι καλά θα έκανε να εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό της. Σύμφωνα με όσα είπε πηγή στην Daily Mail αυτό το κλίμα καλλιεργούνταν συστηματικά από τον Bashir. «Συναντήθηκαν αρκετές φορές πριν γυριστεί η συνέντευξη στο παλάτι του Κένσινγκτον. Οι συναντήσεις γίνονταν πάντα σε σκοτεινές γωνίες υπόγειων χώρων στάθμευσης -πραγματικά τρομακτικά μέρη. Ήταν σαν μια κακή ταινία, όχι το είδος του τόπου που θα περίμενε κανείς να συναντήσει ανθρώπους όπως η πριγκίπισσα της Ουαλίας».

Επιπλέον o Bashir μετέφερε στην πριγκίπισσα Diana ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Ως κερασάκι στην τούρτα είχε υπονοήσει ότι ο Κάρολος είχε σχέση με τη νταντά των δύο παιδιών τους, πρίγκιπα William και πρίγκιπα Harry. Τρεις μήνες μετά την γνωριμία τους ο Bashir είχε καταφέρει η πριγκίπισσα Diana να εμπιστεύεται μόνο τον ίδιο και να πιστεύει ότι το παλάτι σχεδίαζε να την εξοντώσει ηθικά και συναισθηματικά.

Το χειρόγραφο σημείωμα και τα απόνερα της συνέντευξης

Το BBC από πλευράς του ισχυρίζεται ότι η Diana σε χειρόγραφο σημείωμα της είχε δηλώσει ότι δεν είχε χειραγωγηθεί και δεν είχε εξαναγκαστεί να παραχωρήσει τη συνέντευξη. «Τα αρχεία του BBC λένε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είπε ότι δεν είχε δει τα πλαστά έγγραφα και δεν είχαν παίξει κανένα ρόλο στην απόφασή της να συμμετάσχει στη συνέντευξη», σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού BBC. To BBC ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η ως τώρα χαμένη επιστολή βρέθηκε.

Η πριγκίπισσα Diana είχε μιλήσει ανοιχτά στον Martin Bashir για τη βουλιμία, για την επιλόχειο κατάθλιψη που βίωσε, την αποτυχία του γάμου της με τον Κάρολο, την δική του εξωσυζυγική σχέση αλλά και τον δικό της έρωτα με τον James Hewitt και το γεγονός ότι ένιωθε πώς η ύπαρξή της ήταν ένα σοβαρό εμπόδιο για τη μοναρχία. Ως αποτέλεσμα μετά την προβολή της 55λεπτης συνέντευξης, ήρθε η απόφαση της Ελισάβετ να επισπευθεί το διαζύγιο της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Diana, η ίδια δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Η εμπιστοσύνη της προς όλους και όλα είχε χαθεί και συνέχιζε να φοβάται για τις προθέσεις του παλατιού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είχε διεξαχθεί ξανά έρευνα για την συγκεκριμένη συνέντευξη το 1996, στην οποία ο Bashir είχε απαλλαγεί από κατηγορίες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Τι απέγινε ο Martin Bashir μετά τη συνέντευξη με την πριγκίπισσα Diana;

Ο Martin Bashir έγινε μέσα σε 55 λεπτά διάσημος. Η αποκλειστικότητα που είχε εξασφαλίσει αναπαράχθηκε σε όλο τον κόσμο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας αφηνόταν να δείξει στην κάμερα συναισθήματα, δυσαρέσκεια, παράπονα, μια ανθρώπινη πλευρά. O ίδιος το 2003 ήρθε κοντά με μία ακόμα διάσημη προσωπικότητα. Για λογαριασμό του ITV πήρε μια σειρά από συνεντεύξεις στον Michael Jackson με τον οποίο συναντιόταν επί 8 μήνες.

«Τον διέλυσε. Τον σκότωσε. Του πήρε καιρό να πεθάνει αλλά το τέλος ξεκίνησε εκείνο το βράδυ. Πριν από αυτό τα φάρμακα ήταν δεκανίκι, μετά έγιναν απαραίτητα», είπε ο manager του Jackson από το 1996 ως το 2003, Dieter Wiesner, για την ανταπόκριση του Michael Jackson στο ντοκιμαντέρ. Ο pop star είχε κατηγορήσει τον Bashir για «κίτρινη δημοσιογραφία».

Ο Bashir συνέχισε την καριέρα του ακάθεκτος μέχρι το 2008. Τότε το ABC τον απέλυσε μετά από «σκληρά και σεξιστικά» σχόλια του σε ομιλία του σε ένα εταιρικό δείπνο. Το 2016 επαναπροσλήφθηκε από το BBC ως αναλυτής θρησκευτικών θεμάτων.