CELEBRITIES

This is a man’s world: Οι άνδρες ηθοποιοί κερδίζουν 7 φορές περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες

Την λίστα με τους άνδρες ηθοποιούς του Hollywood που κέρδισαν τα περισσότερα χρήματα τον περασμένο χρόνο έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Forbes, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως το χάσμα στις απολαβές με βάση το φύλο παραμένει αγεφύρωτο.

Οι 10 κορυφαίοι ηθοποιοί του καταλόγου του Forbes κέρδισαν συνολικά 784 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό, ξεπερνώντας και πάλι τα έσοδα των 10 γυναικών του αντίστοιχου καταλόγου, τα οποία υπολογίζονται σε 186 εκατομμύρια για την ίδια περίοδο. Θυμίζουμε πως η Scarlett Johansson βρίσκεται στην κορυφή της λίστας που αφορά στις γυναίκες, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, με έσοδα 40,5 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων, την ώρα που ο πιο πλούσιος άνδρας ηθοποιός, ο πρωταγωνιστής των Ocean's Eleven,  George Clooney, κέρδιζε 239 εκατ. δολάρια.

Στην δεύτερη θέση της ίδιας λίστας βρέθηκε για το 2018 η Angelina Jolie, που συγκέντρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που ο δεύτερος άνδρας από πλευράς εσόδων, ο Dwayne Johnson, κέρδιζε σύμφωνα με το περιοδικό 124 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία «Jumanji: Καλωσήρθατε στην Ζούγκλα» και άλλες παραγωγές, ήτοι τέσσερις φορές περισσότερα από την πρώην κυρία Pitt.

Στην τρίτη θέση συναντάμε την Jennifer Aniston με εισόδημα 19,5 εκατομμύρια δολάρια, απέναντι από τον Robert Downey Jr., πρωταγωνιστή του Iron Man και τρίτο στον αντίστοιχο ανδρικό κατάλογο, που έβλεπε να μπαίνουν στο λογαριασμό του 81 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, ο κινηματογραφικός Thor, Chris Hemsworth, ο τέταρτος στη λίστα με τους άνδρες πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς, μετράει έσοδα 64,5 εκατομμύρια δολάρια κυρίως από την συμμετοχή του στους «Εκδικητές: Ο πόλεμος της Αιωνιότητας». Αντίστοιχα, την τέταρτη θέση στις γυναίκες κατέλαβε η Jennifer Lawrence με έσοδα που υπολογίζονται στα 18 εκατομμύρια δολάρια.

Υπερήρωες με κολάν

Το Forbes αποδίδει τη διαφορά στα έσοδα μεταξύ ανδρών και γυναικών ηθοποιών, στην κυριαρχία των ταινιών δράσης με υπερήρωες, οι οποίες έχουν συνήθως περισσότερους ρόλους για άνδρες και φέρνουν στα ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Για παράδειγμα, η Gad Gadot, η ηθοποιός δηλαδή που πρωταγωνίστησε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία “Wonder Woman” που έσπασε ταμεία δεν βρισκόταν καν στην δεκάδα των πιο καλά αμειβομένων γυναικών το 2017, ενώ για τη φετινή χρονιά φιγουράρει στο no. 10, με απολαβές 10 εκατ. δολαρίων. Φαντάζει κάπως μακριά από τα 81 εκατ. του Iron Man Και τα 64 εκατ. του Thor.

Για την ακρίβεια, το ζήτημα της πληρωμής της Wonder Woman είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ, καθώς η Gadot φαίνεται να έλαβε λιγότερα χρήματα από τον συμπρωταγωνιστή της Chris Pine παρότι εκείνη ήταν το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, αλλά και μικρότερες απολαβές από τον Superman, Henry Cavill, για την ταινία “Justice Leage”. Πρέπει να τονίσουμε φυσικά πως συντείνουν πολλοί παράγοντες στον καθορισμό της αμοιβής ενός καλλιτέχνη από τα κινηματογραφικά studio. Οι διαφωνούντες θα σπεύσουν να τονίσουν πως η Gadot ήταν σχετικά άπειρη και λιγότερο… γνωστή πριν φορέσει τη στολή της Αμαζόνας. Επιχείρημα που προσκρούει στο όνομα Scarlett Johansson. Καταξιωμένη και δοκιμασμένη στο Box Office εδώ και χρόνια, ηθοποιός που συμμετέχει στην «πουληστερή» ταινία των Avengers, είδε το κασέ της να αγγίζει τα 40,5 εκατ. δολάρια, αδυνατώντας να αγγίξει τις αμοιβές των συμπρωταγωνιστών της στην ταινία, τους σουπερήρωες δηλαδή του κόσμου της MARVEL.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ακόμη μπουν στη ζωή μας τα blockbuster από τον κόσμο των κόμικ και μετατρέψουν τις αίθουσες του κινηματογράφου σε Comic Con, η διαφορά στις απολαβές ανδρών και γυναικών στο Hollywood παρέμενε χαοτική.

Δεν είναι όλα τα χρήματα στην μεγάλη οθόνη

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε πως ο George Michael ανέβηκε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Forbes με τους καλύτερα αμειβόμενους ηθοποιούς στον κόσμο, κυρίως χάρη στην πώληση της εταιρείας τεκίλας που είχε. Ο 57χρονος Clooney κέρδισε περίπου 239 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του Ιουνίου του 2017 και του Ιουνίου του 2018, που είναι τα υψηλότερα έσοδα που είχε ποτέ κατά την 35ετή σταδιοδρομία του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σύμφωνα με το Forbes.

Και για να ακριβολογούμε δεν αφορούν σε κέρδη από την σταδιοδρομία του στο σινεμά και την τηλεόραση, αλλά από το απόσταγμα της αγάβης. Ο Clooney, ο οποίος δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινία του Hollywood από το 2016 και το «Παιχνίδι του Χρήματος», πούλησε την εταιρεία παραγωγής τεκίλας Casamigos, την οποία είχε συνιδρύσει, στην βρετανική εταιρεία οινοπνευματωδών Diageo τον Ιούνιο του 2017.

Αντίστοιχα, η Jennifer Aniston βρέθηκε ψηλά στη λίστα των γυναικών χάρη σε παράπλευρες συνεργασίες με εταιρίες καλλυντικών και ρούχων, αφού τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστεί.

Πώς βγαίνει η χρυσή λίστα του Forbes

Το Forbes κατάρτισε τους καταλόγους αυτούς με βάση τα έσοδα των Hollywood star πριν από την φορολόγησή τους από τον Ιούνιο του 2017, ως τον Ιούνιο του 2018 και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Nielsen, την κινηματογραφική βάση δεδομένων IMDB και συνεντεύξεις που πήρε από ειδικούς στην βιομηχανία κινηματογράφου και τις ίδιες τις διασημότητες.

 

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP