CELEBRITIES

Σπύρος Μπιμπίλας: «Αφού η φύση με έχει κάνει να με τραβάει το ίδιο φύλο, είναι φυσιολογικό»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Ένα από τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν με το θετικότερο πρόσημο στην εποχή του ελληνικού #MeToo στην τέχνη, είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο σπουδαίος ηθοποιός, το έργο του οποίου ήταν γνωστό στους συναδέλφους του, ακούραστα ενημέρωνε κι έπαιρνε θέση απέναντι σε όσα γίνονταν το προηγούμενο διάστημα -και συνεχίζονται- στον χώρο του θεάτρου. Παράλληλα ο Σπύρος Μπιμπίλας δέχθηκε επιθέσεις και αποκαλέστηκε «μέτριος ηθοποιός», ενώ σύσσωμο το καλλιτεχνικό στερέωμα έσπευσε να υιοθετήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό για τον εαυτό του δηλώνοντας την αγάπη του και την συμπαράστασή του.

Αυτή τη φορά ο Σπύρος Μπιμπίλας, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικο Antivirus και τον Βασίλη Θανόπουλο, στην οποία μίλησε για τους συναδέλφους του, τις καταγγελίες που έχουν γίνει αλλά και τη δική του προσωπική διαδρομή. Στην ίδια συνέντευξη ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε και στη σεξουαλικότητά του.

Τα παιδικά χρόνια και η στιγμή που είπε για πρώτη φορά ότι θα γίνει ηθοποιός

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Σπύρος Μπιμπίλας, ένα παιδί που μεγάλωσε στον Πειραιά, σε μια γειτονιά με πάρα πολλά σινεμά και με όνειρα να μπει μέσα στην οθόνη και να παίξει. Ένα παιδί που, όταν παιζόταν η ταινία “Ο Μικρός δραπέτης”, έκλαιγε για τρεις μήνες, γιατί δεν έκανε τον ρόλο του μικρού δραπέτη», είπε ο ηθοποιός για την αγάπη του για την τέχνη που ξεκίνησε από μικρή ηλικία καθώς και για τα παιδικά του χρόνια.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε καταλάβει από πολύ μικρός ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός και μάλιστα το δήλωνε και στις σχολικές του εκθέσεις. Η αντίδραση της δασκάλας του ωστόσο, μόνο υποστηρικτική δεν ήταν όταν ανακοίνωσε στην τάξη ότι αυτό το επάγγελμα θα επέλεγε να γράψει στην έκθεσή του. «Θυμάμαι στο δημοτικό, μια δασκάλα μάς είχε ζητήσει να γράψουμε μια έκθεση, για το τι θέλουμε να γίνουμε, όταν μεγαλώσουμε. Πριν τη γράψουμε, μάλιστα, μας είχε ζητήσει να της πούμε το επάγγελμα που είχαμε διαλέξει για να το εγκρίνει. Όταν ήρθε η δική μου σειρά, της είπα “ηθοποιός”», διηγήθηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας

«Εκείνη με σήκωσε μπροστά σε ολόκληρη την τάξη και μου είπε: “Θες να γίνεις ηθοποιός; Αυτοί είναι όλοι αλήτες και ανώμαλοι”. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, που διαχειρίστηκα τη λέξη “ανώμαλος”. Η πρώτη φορά που, αναρωτήθηκα για το τι σημαίνει. Τελικά, έγραψα κλαίγοντας ότι θέλω να γίνω αεροπόρος (ανδρικό επάγγελμα, κατά τη δασκάλα). Πάντως, όταν το είπα στη μητέρα μου, εκείνη πήγε στο σχολείο και της τα έψαλε για τα καλά», συμπλήρωσε.

O Σπύρος Μπιμπίλας μιλά για τη σεξουαλικότητά του και χειροκροτάμε

Όπως και η τέχνη έτσι και η σεξουαλικότητά του τον απασχόλησε από νωρίς στη ζωή του, όπως παραδέχτηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας στη συνέντευξή του στο περιοδικό Antivirus. Η απάντησή του στην ερώτηση για τη σεξουαλικότητά του, καλό θα ήταν να διδάσκεται στα σχολεία.

«Η σεξουαλικότητά μου με απασχόλησε από πολύ νωρίς, έχοντας όμως πάντοτε τη σκέψη, πως οτιδήποτε συνέβαινε μέσα μου ήταν φυσιολογικό. Δεν μπορούσα να καταλάβω, παρότι τότε ήταν και μια περίεργη εποχή, τι είναι αυτό που έναν άνθρωπο μπορεί να το χαρακτηρίσει ως “μη φυσιολογικό”. Μεγαλώνοντας, έμαθα ότι η κοινωνία έδινε αυτόν το χαρακτηρισμό, κυρίως σε ανθρώπους που αγαπούσαν άτομα του ίδιου φύλου. Επειδή, όμως, πάντοτε πίστευα πως οι άνθρωποι μπορούμε να αγαπάμε οποιοδήποτε άνθρωπο, μέσα μου αυτό μπήκε ως φυσιολογικό. Αυτή την ηθική αξία είχα, ότι δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο», είπε αρχικά ο ηθοποιός.

«Αφού η φύση με έχει κάνει να με τραβάει και το ίδιο φύλο, είναι φυσιολογικό. Σε αυτό το σημείο να σου πω, ότι εγώ έκανα σεξ για πρώτη φορά στα 21 μου. Αυτό συνέβη, γιατί πάντα το σεξ το συνδύαζα με την αγάπη», συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι αυτός ο συνδυασμός τον οδήγησε να έχει λιγότερους ερωτικούς συντρόφους από ό,τι συνηθίζεται.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον αυτοπροσδιορισμό του σε σχέση με την σεξουαλική του ταυτότητα, «γιατί πάντα πίστευα πως είμαι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος, που έχω δικαίωμα να ερωτευτώ το άτομο που αγαπώ. Φυσικά και προσδιορίζομαι ως ΛΟΑΤ+, είμαι μέσα σε αυτή την κοινότητα και γι΄αυτό μάχομαι και για τα δικαιώματά της. Όπως μάχομαι και για τα δικαιώματα, όλων των κοινοτήτων που περιθωριοποιούνται», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα μια υπόκλιση για εκείνον.