CELEBRITIES

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Παραγράφονται τα αδικήματα αλλά όχι το δικαίωμα των δραστών να μηνύσουν για συκοφαντική δυσφήμιση»

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας και της σειράς «Έτερος Εγώ». Είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος με την πίστη του στο καλλιτεχνικό του όραμα, έθεσε ψηλότερα τον πήχη, στην ελληνική μυθοπλασία και ιδιαίτερα στο crime genre. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτές τις σπουδαίες του ιδιότητες εδώ. Απλά στις παραθέτω για να καταλάβεις με ποιον καίριο τρόπο εντάσσεται στον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα. Στην πιο σπουδαία απ’ όλες τις ιδιότητες του στέκομαι. Την ανθρώπινη. Γιατί ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε απολύτως ανθρώπινα στο Πρωινό, το πρωί της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου.

«Θα σταθούμε με αγάπη και απέναντι στους θύτες γιατί και αυτοί έχουν παράπλευρες απώλειες, αλλά δεν είναι η ώρα να ασχοληθούμε με αυτούς. Είναι ώρα να ασχοληθούμε με τα θύματα», είπε στην Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα, τους οποίους επαίνεσε μαζί με όλη την ομάδα της εκπομπής για τον τρόπο που έχουν αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα των καταγγελιών των θυμάτων.

«Χαίρομαι που ξεκινά όλο αυτό από το θέατρο. Είναι περίπτωση Αντιγόνης – Κρέοντα», σημείωσε ο Σωτήρης Τσαφούλιας. «Δηλαδή για την πάλη μεταξύ της αξίας και της αρχής. Και αυτή τη στιγμή επειδή έχω ακούσει και τον όρο ανθρωποφαγία, το τελευταίο διάστημα, τον οποίο δεν τον άκουσα για παράδειγμα στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, δεν το άκουσα σε καταγγελίες την εποχή που η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει. Τον ακούω τώρα. Αν λοιπόν ανθρωποφαγία λέγεται αυτό που κάνετε εσείς τώρα και λέγεται τηλεδίκη, το να αυτοϊκανποείσαι μπροστά σε μία έντρομη γυναίκα, που με κλάματα στα μάτια να προσπαθεί να βγει από πόρτες που έχεις κλειδώσει και συ σ αυτό το θέαμα όχι μόνο να διατηρείς τη στύση σου αλλά να φτάνεις και στην κορύφωση, αυτό πώς ονομάζεται;», αναρωτήθηκε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

«Όταν βλέπεις ένα παιδί 6 ετών και λέμε τώρα παραγράφηκε το αδίκημα, αλλά δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δράστη να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση, το τραύμα στην πληγή του Μοθωναίου, στα πόσα χρόνια παραγράφεται; Ακούω να μιλάμε για τους ανθρώπους που τους κατηγορούν και αποκαλούνται μεγάλοι καλλιτέχνες. Ποιος είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης; Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης αν δεν έχεις γίνει σπουδαίος άνθρωπος», σημείωσε στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

«Η ανθρωπιά και η εξέλιξη συμπαρασύρει και το επάγγελμα. Εγώ μεγάλωσα με την φράση να σέβεσαι τους μεγαλύτερους. Τώρα όμως που δάσκαλος μου είναι ο Σοφοκλής και βλέπω την Αντιγόνη, παίρνω μια φράση από την Αντιγόνη, “τα έργα πρέπει να μετρά και όχι τα χρόνια”», είπε σε έναν μονόλογο που κάθε φράση του, έβρισκε την καρδιά μας.

«Ποιο θέατρο κινδυνεύει; Το θέατρο ξεκίνησε το 750 π.Χ. Μετράει 3.000 χρόνια, ο Λιάγκας και ο Τσαφούλιας επειδή δεν είναι καλά σαν άνθρωποι επειδή το πάτησαν για 3 ή 4 δεκαετίες θα κινδυνεύσει το θέατρο από αυτούς; Το κάτσε φρόνιμα πρέπει να πάει σε αυτούς που αδυνατούν να διαχωρίσουν το φλερτ από την παρενόχληση. Σε αυτούς που απέναντι σε βιασμένες ψυχές και κορμιά αναζητούν την ευκαιρία τους να ξεθάψουν την καριέρα τους ή να συνεργαστούν με ανθρώπους που δε συνεργάστηκαν. Σε αυτόν που δεν μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του και αν ζητήσει μια συγνώμη, λέγοντας ζητούμε συγνώμη, που δεν καταφέραμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση χωρίς τη βία που τη συνόδευε όταν τη λάβαμε εμείς. Εκεί πάει το κάτσε φρόνιμα», τόνισε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Παροτρύνοντας όλους όσοι θέλουν να καταθέσουν αλλά φοβούνται να το κάνουν, σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω σε όλους πως το να είσαι ο Κανένας έχει μεγάλη δύναμη, γιατί τα προβλήματα για τον Οδυσσέα στην Ομήρου Οδύσσεια, ξεκινούν από όταν αποφασίζει να πει το όνομά του, ότι τον λένε Οδυσσέα. Ως Κανένας τύφλωσε τον Πολύφημο. Ως Οδυσσέας υπέστη την οργή του Ποσειδώνα».

«Δεν είναι τηλεδίκη και δεν είναι ανθρωποφαγία. Αυτή τη στιγμή επιτελείτε έργο γιατί τώρα είναι η στιγμή που η αρχή αδυνατεί να επιβάλει και να πράξει όσα επιβάλει η αξία. Κι έτσι αλλάζουν οι νόμοι», ήταν μία από τις φράσεις του στις οποίες το χειροκρότημα θα έπρεπε να πέφτει βροχή, όπως έπεφτε στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό». Το θέατρο, η τέχνη είναι οι άνθρωποι του. Και τέτοιοι άνθρωποι, σαν τον Σωτήρη Τσαφούλια, το τιμούν, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ των θυμάτων, υπέρ των αδυνάτων αυτού του κόσμου, υπέρ της αξίας και όχι της αρχής.