CELEBRITIES

Σοφία Παυλίδου: «Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που μίλησα για το περιστατικό βίας που είχα υποστεί. Η κοινωνία τότε δεν ήταν έτοιμη»

Instagram.com/sofiapavlidou

Η Σοφία Παυλίδου αναφέρθηκε με μία ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram στο περιστατικό βίας που είχε βιώσει στο θέατρο πριν από τρία χρόνια από συνάδελφό της. Η υπόθεση είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα τότε για λίγο καιρό, αναλογικά με αυτό που συμβαίνει τώρα με το κίνημα #MeToo που δείχνει να θεριεύει στο ελληνικό θέατρο.

Η κοινωνία ίσως δεν ήταν έτοιμη να συνειδητοποιήσει όσο σήμερα συνειδητοποιεί και διεκδικεί. Η Σοφία Παυλίδου, επεσήμανε ότι εκείνη την εποχή αυτό που άκουγε ήταν το «μην μπλέξεις». Σήμερα τα θύματα ακούν εντονότερα το «μιλήστε». Μία σημαντική αλλαγή έχει ήδη συντελεστεί.

Η Σοφία Παυλίδου μιλά 3 χρόνια μετά το βίαιο περιστατικό που έζησε

«Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που μίλησα για το περιστατικό βίας που είχα υποστεί στον εργασιακό μου χώρο. Μαζί μου κι άλλη μια συνάδελφος που είχε υποστεί βία από τον ίδιο άνθρωπο στο παρελθόν και βρήκε το θάρρος να το ομολογήσει μετά την καταγγελία μου», αναφέρει στην ανάρτησή της η Σοφία Παυλίδου.

Η απόφασή της να προχωρήσει σε καταγγελία κατά του συναδέλφου της, Μάνου Παπαγιάννη, με τον οποίο συμπρωταγωνιστούσαν στην παράσταση «Πετάει Πετάει» συνάντησε πολλές αντιστάσεις. Αντιστάσεις από συναδέλφους αλλά και από τις αστυνομικές αρχές όπως σημειώνει στη συνέχεια η ίδια.

«Δεν μου πέρασε ούτε στιγμή απ το μυαλό να μην υπερασπιστώ το δίκιο μου και να μην καταγγείλω το γεγονός. Τότε πέρα απ’ τους άνθρωπος του χώρου που μου έλεγαν να μην το καταγγείλω θυμάμαι ήταν κι ο διευθυντής της αστυνομίας του τμήματος που έκανα τη μήνυση, που με φώναξε στο γραφείο του μετά την κατάθεση μου και μου ζήτησε να του περιγράψω τι συνέβη, έδειξε πόσο λυπάται με το ύφος του, κοίταξε τις μελανιές μου και με ρώτησε “Είσαι σίγουρη; Αυτά τραβάνε χρόνια στα δικαστήρια. Μπλέκεις!”. Ναι ήμουν και είμαι σίγουρη πως έκανα το σωστό.», σημειώνει στη συνέχεια η Σοφία Παυλίδου.

«Μου στέλνετε μηνύματα και με ρωτάτε αν τώρα αισθάνομαι δικαιωμένη», συνεχίζει η ηθοποιός και προθέτει: «Δικαιωμένη αισθάνομαι από την πρώτη στιγμή στα μάτια των παιδιών μου κι αυτό μου αρκεί! Δυο εφήβους ,που πέρασαν δύσκολα τότε, αλλά τους έδειξα με τη στάση μου πως δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θίγει την αξιοπρέπεια τους».

Η Σοφία Παυλίδου επισημαίνει έπειτα το προφανές. Η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Εκείνη χρειάστηκε να το διαπιστώσει με σκληρό τρόπο. Η κοινωνία όμως εξελίσσεται. Κι αυτό είναι μόνο ευχάριστο και για την ίδια. «Η κοινωνία τότε δεν ήταν έτοιμη κι αυτό το ένιωσα στο πετσί μου. Είμαι χαρούμενη σήμερα για την εξέλιξη της. Χαίρομαι που τα social δίνουν βήμα στο θύμα κι όχι στο θύτη. Ανακουφίζομαι που τόσοι άνθρωποι βρίσκουν το θάρρος να ομολογήσουν πως έχουν υποστεί κακοποίηση, όποιας μορφής κι εμείς με τη σειρά μας τους αγκαλιάζουμε από καρδιάς», τονίζει.

«Αναγκάστηκα τότε να σεβαστώ την πραγματικότητα και να μην ασχοληθώ με όλους αυτούς που επιλέγουν το σκοτάδι. Κατάπια την ντροπή μου, γιατί ντροπή αισθανόμουν γι αυτό που μου είχε συμβεί και κατάφερα να εμπνεύσω τους ανθρώπους που με πίστεψαν, με εμπιστεύτηκαν και μου άνοιξαν την ψυχή τους στέλνοντας μου μηνύματα στα προσωπικά μου social media Τότε συνειδητοποίησα πως υπάρχει πολύς πόνος εκεί έξω. Δεν ήμουν μόνη! Πολλοί μου αναφέρετε πως το πέρασα μόνη…Δεν είχα τους ανθρώπους του χώρου αλλά δεν ήμουν μόνη!», εξηγεί κλείνοντας η Σοφία Παυλδου. «Ούτε εσύ είσαι μόνος/η», καταλήγει και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

«Μαχόμαστε τώρα όλοι μαζί, ο καθένας απ’ το σημείο του, για τη θεραπεία των ψυχών της κοινωνίας μας. Κάθε φορά που ανησυχείς σκέψου πως είμαστε πολλοί και απολύτως στοχοπροσυλωμενοι στο φως. Βγάλε τον πόνο από μέσα σου και πρόσθεσε το δικό σου φως», σημείωσε η Σοφία Παυλίδου. Οι φωνές πληθαίνουν και πρέπει να πληθαίνουν. Ενωμένες και ξεχωριστές. Μόνο τότε οι αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία μας θα έρθουν. Για να μην ρωτάμε σε τρία χρόνια από τώρα τα θύματα βίας αν νιώθουν δικαιωμένα. Όλοι μαζί, ίσως πρέπει να τα αγκαλιάζουμε και να τα δικαιώνουμε μόνο και μόνο για το θάρρος τους.