CELEBRITIES

Σμαράγδα Καρύδη: «Είμαι υπεύθυνη μόνο για όσα λέω, όχι για το πώς ερμηνεύονται από κάποιους»

Instagram.com/smaragda_karidi_official

Η Σμαράγδα Καρύδη ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα με τον νέο κύκλο του “Celebrity Game Night“, το οποίο επιστρέφει στο Mega –μετά από μικρή καθυστέρηση λόγω κορονοϊού-, την Πέμπτη 1 Απριλίου. Με αυτή την αφορμή, η ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό ΟΚ! όπου μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου.

Πριν από λίγο καιρό κι ενώ το ελληνικό κύμα του #MeToo είχε ξεκινήσει το σαρωτικό του πέρασμα και από τον χώρο του θεάτρου, η Σμαράγδα Καρύδη πραγματοποίησε μια ανάρτηση όπου μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Η ανάρτησή της εκείνη είχε και θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Μία πρότασή της, παρά τις καλές προθέσεις με τις οποίες ίσως ειπώθηκε, ήταν που είχε συναντήσει τις περισσότερες αντιδράσεις.

«Όμως το ότι εγώ από θέση, από χαρακτήρα ή απλώς επειδή ήμουν τυχερή, δεν άφησα περιθώρια σε κάποιον να μου φερθεί έτσι δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω τι γίνεται δίπλα μου», έγραφε η Σμαράγδα Καρύδη μεταξύ πολλών άλλων κι ενώ είχε ήδη εκφράσει την συμπαράστασή της στα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών. Δεν ήταν όμως αρκετό, όπως φάνηκε από τη σωρεία αντιδράσεων στα social media. Στην ίδια ανάρτηση δήλωνε ότι νιώθει λύπη κι αμηχανία, κι ότι δεν θα μπορούσε να χαρεί με την καταστροφή των άλλων. «Απλώς δεν μπορώ ούτε θέλω να βγω στον λιθοβολισμό της πλατείας να ρίξω κι εγώ μιά πέτρα», σημείωνε.

Η Σμαράγδα Καρύδη τοποθετήθηκε εκ νέου στο θέμα των καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου, μέσα από τη συνέντευξή της στο περιοδικό OK!. «Όχι, καθόλου. Νομίζω πως πολύ σωστά είναι αυτά που γίνονται και πως οι καταγγελίες θα έπρεπε να επεκταθούν και σε άλλους χώρους. Πρέπει να γίνει μια κάθαρση συνολική, παντού. Αυτό που λέω και επαναλαμβάνω διαρκώς είναι πως θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι μόνο στο θέατρο γίνονται αυτά ή ότι είναι όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου έτσι. Δεν είναι έτσι το θέατρο – υπάρχουν βέβαια και τέτοια φαινόμενα, θλιβερά, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Καλό είναι που ανοίγουν τα στόματα και τα πράγματα πια καθαρίζουν, πιστεύω όμως πως στο μέλλον πρέπει να θεσπιστούν νόμοι, θεσμικά πλαίσια, κώδικες δεοντολογίας στους οποίους να μπορούν να καταφύγουν οι πάντες για να βρουν το δίκιο τους. Διότι ο ηθοποιός μπορεί, λόγω της δουλειάς του, να βρει δημόσιο βήμα και να καταγγείλει, τι γίνεται όμως με μια γυναίκα που δουλεύει σε ένα γραφείο, σε ένα εργαστήριο ή ως πωλήτρια στο σούπερ μάρκετ;», σημείωσε αρχικά στην ερώτηση αν νιώθει ότι οι καταγγελίες μπορούν να αμαυρώσουν τον χώρο του θεάτρου.

Η ερώτηση «Μα δεν τα ξέρατε όλα αυτά;» προς τους ηθοποιούς, τείνει να γίνει συχνότερη κι από το «Τι κάνεις;» τον τελευταίο καιρό. Η Σμαράγδα Καρύδη σχολίασε πώς κι η ίδια την ακούει πολύ συχνα.«Το θέμα είναι πως πραγματικά δεν είσαι σε θέση να τα ξέρεις όλα αυτά. Ακούς φήμες φυσικά. Ξέρεις πως κακές ή ανάρμοστες συμπεριφορές υπάρχουν και υπήρχαν πάντα και παντού. Προσωπικά, όμως, έχω μείνει άναυδη με όσα ήρθαν στο φως. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μιλούσαμε για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Με έχει συγκλονίσει η έκταση και η ένταση της βίας που υφίστανται ακόμα οι γυναίκες –και αρκετοί άντρες– στον δυτικό κόσμο», σημείωσε η ηθοποιός και παρουσιάστρια.

Όσο για την επίμαχη ανάρτησή της, που αντιμετωπίστηκε και αρνητικά από πολλούς, μεταξύ άλλων από τη Ζέτα Δούκα η οποία εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία της, η Σμαράγδα Καρύδη τόνισε: «Παρεξηγήθηκε –όχι από όλους– αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Είμαι υπεύθυνη μόνο για όσα λέω, όχι για το πώς ερμηνεύονται από κάποιους. Νομίζω, πάντως, πως αρκετοί –αν κρίνω και από τους ανθρώπους που με πήραν τηλέφωνο ή επικοινώνησαν μαζί μου στα social– κατάλαβαν τι ήθελα να πω».

Κι αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για όσα λέει. Η ερμηνεία και η κριτική που θα γίνει σε όσα λέμε δεν είναι ευθύνη μας, παρά ένα έναυσμα ίσως για τη δική μας αυτοκριτική στη συνέχεια.