CELEBRITIES

Πρίγκιπας Harry – Meghan Markle: Το όνομα του ιδρύματός τους έχει ελληνικές ρίζες και μια γλυκιά σύνδεση με τον Archie

Pool Photo via AP Leal-Olivas

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle μόλις αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το νέο τους εγχείρημα, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονόμασαν “Archewell”. Το όνομα είναι μια σαφής αναφορά στον γιο τους Archie, που συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής τον φετινό Μάιο. Επίσης είναι εμπνευσμένο από την ελληνική γλώσσα, όπως και το όνομα του γιου τους, όπως σημείωσαν. Αυτό μάλλον δεν το περίμενες, έτσι δεν είναι;

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle, κατηγορήθηκαν από τον βρετανικό Τύπο πως η ανακοίνωσή τους ήρθε στο πιο λάθος timing. Ωστόσο οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει στην ”Telegraph” την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson μπήκε στην εντατική νοσούντας από κορονοϊό. Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle επιβεβαίωσαν στην Telegraph την είδηση για τον νέο τους οργανισμό, ωστόσο δεν απέφυγαν να αναφερθούν στην πανδημία που πλήττει τον πλανήτη.

Η ελληνική έμπνευση πίσω από το Archewell και το όνομα του Archie

«Όπως κι εσείς, η προσοχή μας είναι στραμμένη στις προσπάθειες που γίνονται να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού Covid-19. Αντιμετωπίζοντας όμως το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες ήρθαν στο φως, νιώσαμε ότι θέλουμε να μοιραστούμε την ιστορία του πώς καταλήξαμε σε αυτό το σημείο», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους. Η ανακοίνωση του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.

«Πριν το SussexRoyal, είχαμε την ιδέα του “Arche” (Αρχή). Είναι η ελληνική λέξη που σημαίνει “πηγή της δράσης”. Συνδεθήκαμε με αυτό το concept για τη φιλανθρωπική οργάνωση που ελπίζαμε να ιδρύσουμε μια μέρα και έγινε η έμπνευση για το όνομα του γιου μας. Το να κάνεις κάτι με ουσία, να κάνεις κάτι που έχει σημασία. Το Archewell είναι ένα όνομα που ενώνει μια αρχαία λέξη που αντιπροσωπεύει τη δύναμη και τη δράση, με μία άλλη που απευθύνεται στις πηγές στο βάθος μας από όπου όλοι πρέπει να αντλήσουμε. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του Archewell στον σωστό χρόνο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πρίγκιπας Harry και Meghan Markle σε ένα νέο κεφάλαιο ζωής

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle κατέθεσαν τα απαραίτητα έγγραφα για την κατοχύρωση της ονομασίας Archewell στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο. Η αίτησή τους για το trademark του ονόματος είναι για ευρεία χρήση της. Θεωρείται ότι αυτό έγινε για να καλύψει οποιεσδήποτε πιθανές ιδέες τους και όχι απαραίτητα ότι φανερώνει συγκεκριμένα σχέδια για το νέο τους εγχείρημα.

Η επιβεβαίωση του νέου ιδρύματος ήρθε λίγες ημέρες αφού το ζευγάρι έκλεισε τον λογαριασμό του στο Instagram με την ονομασία SussexRoyal. «Καθώς όλοι ψάχνουμε τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε σε αυτή την παγκόσμια αλλαγή στις συνήθειες και την καθημερινότητά μας, συγκεντρωνόμαστε σε αυτό το νέο κεφάλαιο προκειμένου να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε καλύτερα. Αν και δεν θα μας βλέπετε, το έργο μας συνεχίζεται», ανέφεραν ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle στο τελευταίο τους post.

Η «νίκη» της Ελισάβετ και η αλλαγή στο όνομά τους

Ο γύρος περί της χρήσης royal στο όνομά τους μπορεί να κηρυχθεί νικητήριος για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Εκείνη ήταν που στη συμφωνία για την αποχώρηση του ζευγαριού από τον επίσημο ρόλο του στη βασιλική οικογένεια, είχε ζητήσει να μην τον χρησιμοποιούν.

Όπως είχε ξεκαθαρίσει ήδη από τον Φεβρουάριο το ζευγάρι δεν σκόπευε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο royal στη νέα του ζωή στον Καναδά και ακολούθως στις ΗΠΑ όπου πλέον βρίσκεται. Πριν από αυτό o πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle είχαν αφήσει και το καρφί τους για τη βασίλισσα να αιωρείται. Όπως είχαν τονίσει η Μοναρχία και η Κυβέρνηση «δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δικαίωμα σε ό,τι αφορά τη χρήση της λέξης “royal”».

Οι αλλαγές πάντως στα ονόματά τους δεν αφορούν μόνο τις νέες τους δραστηριότητες. Πλέον ο Πρίγκιπας Harry και η σύζυγός του Meghan θα χρειαστούν κι ένα επώνυμο. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα από εδώ και στο εξής Harry και Meghan θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επώνυμο Mountbatten, το οποίο προέρχεται από τον παππού του πρίγκιπα Harry, τον πρίγκιπα Φίλιππο και Δούκα του Εδιμβούργου, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ.