CELEBRITIES

Όλγα Δαμάνη: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη συγκλονιστική γιαγιά Ρηνιώ του Σασμού

Βασίλης Παπαγεωργίου/Papadakis Press

Η Όλγα Δαμάνη είναι μια εξαιρετική ηθοποιός που ανήκει στο θέατρο, το οποίο υπηρετεί ασταμάτητα από το 1975 δίπλα σε σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Κάρολος Κουν. Κάποια στιγμή, μετά τη συμμετοχή της στο Νησί, η ηθοποιός εξέφρασε το παράπονο ότι της λείπει πολύ μια καλή σειρά. Και να που ό,τι είπε εισακούστηκε και σήμερα, ως γιαγιά Ρηνιώ του Σασμού απολαμβάνει μια υπέροχη τηλεοπτική συνθήκη, κι εμείς μαζί της.

 

Ακολουθούν 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τη σπουδαία ηθοποιό, Όλγα Δαμάνη 

Ο Μάνος Κατράκης και η Κατίνα Παξινού την καθόρισαν

Η Όλγα Δαμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Ως νέα εργάστηκε σε πολλές δουλειές για να βγάλει το χαρτζιλίκι της. Κάποια στιγμή, δουλεύοντας ως δακτυλογράφος σε δικηγορικό γραφείο γνώρισε τον μεγάλο Μάνο Κατράκη, ο οποίος την παρότρυνε να γίνει ηθοποιός. Μια συνάντηση «καρμική», όπως την αποκαλεί. Στις εξετάσεις της στο Εθνικό Θέατρο ανάμεσα στα ιερά τέρατα που την παρακολούθησαν ήταν και η Κατίνα Παξινού, από την οποία άκουσε το πιο καθοριστικό «μπράβο» για την ερμηνεία της. «Ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου», λέει η σήμερα η ηθοποιός του Σασμού.

Έχει παίξει σε πολλές ταινίες

Μπορεί να ανήκει στο σανίδι, αλλά η Όλγα Δαμάνη έχει παίξει σε πολλές αξιόλογες ταινίες. Η πρώτη κινηματογραφική της συμμετοχή έγινε το 1996 στο Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη, ενώ πολλοί την θυμόμαστε από τον ρόλο της στις Νύφες, του ίδιου σκηνοθέτη ή στον Καζαντζάκη και τη Λιούμπη. Για την ταινία μικρού μήκους Εν Λευκώ η Όλγα Δαμάνη απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας.

Η Όλγα Δαμάνη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κρήτη

Όσοι την απολαμβάνουμε ως γιαγιά Ρηνιώ στον Σασμό ή την θυμόμαστε στον ρόλο της Φωτεινής Αγγελοπούλου στο Νησί, θα παίρναμε όρκο πως αυτή η ηθοποιός με την τόσο πειστική προφορά έχει ρίζες από την Κρήτη. Κι όμως, η Όλγα Δαμάνη δεν κατάγεται από τη λεβεντογέννα, απλά είναι μια αξιόλογη επαγγελματίας που κατάφερα να μιλάει κρητικά με προφορά καλύτερη κι από ντόπια. «Το ίδιο συνέβη και με την ταινία του Σμαραγδή, τον Καζαντζάκη. Είναι, ιδιαίτερα, κολακευτικό να συμβαίνει αυτό, να έχεις πετύχει τόσο πολύ την προφορά. Εμένα, πάντως, οι ρίζες μου δεν είναι κρητικές. Ο πατέρας μου κατάγεται από τη Μακεδονία κι η μητέρα από την Κέρκυρα» έχει πει σχετικά σε παλιά της συνέντευξη.

Όλγα Δαμάνη Alpha TV

 Η Όλγα Δαμάνη αφοσιώθηκε στην καριέρα της

Μιλώντας για τις επιλογές που έκανε στην προσωπική της ζωή, η Όλγα Δαμάνη έχει πει χαρακτηριστικά: «Καμαρώνω τους συναδέλφους που έκαναν οικογένεια, έχουν παιδιά και εγγόνια. Πριν πάω στη σχολή ήμουν αρραβωνιασμένη, αλλά οι ανησυχίες που αισθάνεται ένα κορίτσι 19 χρόνων, όπως ήμουν εγώ τότε, δεν μου επέτρεψαν να προχωρήσω σε γάμο. Αυτό ίσως να έχει να κάνει και με το ότι ήμουν πάντα τόσο αφοσιωμένη στη δουλειά μου, που δεν ασχολήθηκα με τίποτε άλλο. Αυτό που πάντα ονειρευόμουν ήταν να βρω έναν σύντροφο, με τον οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί “για πάντα”. Αλλά, δυστυχώς, αυτό το “για πάντα” δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Λίγοι είναι οι τυχεροί που το έχουν καταφέρει».

Η γιαγιά Ρηνιώ έχει αποκαλύψει ποιο είναι το τέλος της στον Σασμό

Το πιο δυνατό spoiler για την τραγική γιαγιά των Βρουλάκηδων ήρθε από την ίδια την Όλγα Δαμάνη: «Η γιαγιά θα πεθάνει. Και στο βιβλίο φεύγει. Υποθέτω από το μαράζι της γιατί μετά από τόσους θανάτους και τόσο πόνο που έχει βιώσει και την ηλικία την οποία κουβαλάει. Είναι μοιραίο να πεθάνει η γιαγιά. Δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει η ιστορία, πώς θα εξελιχθεί. Στο βιβλίο τουλάχιστον η γιαγιά πεθαίνει λίγο πριν το τέλος».