CELEBRITIES

Οι διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν δυσλεξία

@2023 Jordan Strauss/Invision/ AP Images

H λίστα με τους διάσημους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές διαταραχές είναι εντυπωσιακά μακρά. Διάσημοι όπως ο Tom Holland, η Jennifer Aniston, ο Keanu Reeves έχουν μάλιστα δηλώσει ότι οι μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετώπισαν έγιναν μέρος της επιτυχίας τους γιατί τους έμαθαν από νωρίς ότι χρειάζεται επιμονή και αντοχή για να καταφέρεις κάθε στόχο στη ζωή σου.

Ο όρος μαθησιακές δυσκολίες μάς συστήθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Samuel Kirk το 1962. Οι διάσημοι που θα δεις σε αυτή τη λίστα έχουν διαγνωστεί με δυσλεξία. Και μιλώντας γι’ αυτή, γίνονται η απτή απόδειξη ότι μπορείς να καταφέρεις όλα όσα θες να πετύχεις στη ζωή σου, ακόμα κι αν ζεις παρέα με τη δυσλεξία.

Tom Holland

διάσημοι με δυσλεξία @2023 Jordan Strauss/Invision/File, AP Images

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Spiderman από τα 19 του χρόνια και έχει μπει στη λίστα του Forbes 30 Under 30, ενώ είναι και κάτοχος ενός BAFTA και 3 Saturn Awards διαγνώστηκε με δυσλεξία στα 7 του. Όταν τον ρώτησαν πώς διαχειρίζεται τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καριέρα του ως ηθοποιού από τη δυσλεξία, είχε πει ότι η υπομονή και η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί.

«Έχει να κάνει με το να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου. Με το να δίνεις έναν κατάλληλο χρόνο για να κάνεις τα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις. Όσο καλύτερα προετοιμασμένος είσαι για το οτιδήποτε, τόσο περισσότερο θα μπορείς να κάνεις και να πετύχεις πράγματα που είναι φανταστικά», είχε πει σε έναν 11χρονο YouTuber που του πήρε συνέντευξη το 2021 ο Tom Holland.

Keanu Reeves

διάσημοι με δυσλεξία @2023 Chris Pizzello/AP Images

O τόσο καλός άνθρωπος που οριακά δεν μας αξίζει, Keanu Reeves, πέρασε δύσκολα στο σχολείο. Είχε δυσλεξία και το παραδοσιακό σχολικό περιβάλλον έγινε τόσο μεγάλη πρόκληση για εκείνον που το παράτησε στο Λύκειο. «Είχα πρόβλημα στο διάβασμα, οπότε και ποτέ δεν υπήρξα καλός μαθητής. Δεν τελείωσα καν το Λύκειο. Ως παιδί προσποιούμουν συνεχώς. Ήταν ο τρόπος μου να αντιμετωπίσω το ότι δεν ένιωθα ότι ταιριάζω», είχε πει στο περιοδικό Handbag.

Μακριά από το σχολείο και ασχολούμενος με την υποκριτική που τον κέρδισε ο Keanu Reeves άρχισε να διαβάζει με μανία. Μάλιστα το 2017 είχε δηλώσει «αδηφάγος αναγνώστης» σε άρθρο του στο περιοδικό Esquire. Την αγάπη του για τα βιβλία την απέδωσε κυρίως στον σύζυγο της γιαγιάς του που δούλευε για την Εγκυκλοπαίδεια Britannica. «Της άνοιγα στο δωμάτιο μου. Υπήρχε μία περιέργεια εκεί. Πραγματικά το απολάμβανα», σημείωνε. Πλέον έχει υπογράψει και τα δικά του βιβλία σε συνεργασία με τη σύντροφό του Alexandra Grant που τα εικονογραφεί.

Jennifer Aniston

@2023 Jordan Strauss/Invision/ AP Images

Στο The Hollywood Reporter είχε μιλήσει η Jennifer Aniston για τη δική της περίπτωση δυσλεξίας. Η ηθοποιός διαγνώστηκε μετά τα 20 της χρόνια τυχαία, ενώ βρέθηκε στον οφθαλμίατρο για μία συνταγή για γυαλιά.

«Έπρεπε να διαβάσω μία παράγραφο και μετά μου έδωσαν ένα quiz με 10 ερωτήσεις βασισμένες στην παράγραφο και νομίζω βρήκα μόνο 3 σωστές απαντήσεις. Μετά μέτρησαν με ένα μηχάνημα την κίνηση των ματιών μου καθώς διάβαζα κι αυτά πηδούσαν 4 λέξεις και γύριζαν πίσω 2 λέξεις και είχα και μία μικρή αδράνεια στο μάτι, κάτι σαν στραβισμό που πάντα πρέπει να το διορθώνουν στις φωτογραφίες», είχε πει η Jennifer Aniston.

«Νόμιζα ότι δεν ήμουν έξυπνη. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τίποτα. Τώρα είχα αυτή την μεγάλη ανακάλυψη. Ένιωσα ότι όλα τα παιδικά μου τραύματα, τραγωδίες, δράματα είχαν βρει εξήγηση», συνέχισε η ηθοποιός.

Salma Hayek

διάσημοι με δυσλεξία @2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Στα 25 της χρόνια η Salma Hayek άφησε το Μεξικό για μία καριέρα στο Hollywood. Το να μάθει μία νέα γλώσσα ήταν ένα εμπόδιο. Από την εφηβεία της, η Salma Hayek είχε διαγνωστεί με δυσλεξία αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε ποτέ να κυνηγήσει και να κατακτήσει τα όνειρά της.

«Μαθαίνω πολύ γρήγορα. Πάντα μου συνέβαινε, πράγμα που μάλλον φταίει που στο Λύκειο δεν καταλάβαιναν ότι έχω δυσλεξία», είχε πει στο WebMD το 2009. «Η δυσλεξία δεν με ενοχλεί τώρα. Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν πολύ γρήγορα αλλά αν τους ρωτήσεις κάτι για το κείμενο, έχουν ξεχάσει τα πάντα. Εμένα μου παίρνει πολλή ώρα να διαβάσω ένα σενάριο, αλλά χρειάζεται να το διαβάσω μόνο μία φορά», τόνιζε.

Tom Cruise

@2023 Jordan Strauss/Invision/ AP Images

Ο Tom Cruise ξεκίνησε να παρουσιάζει σημάδια δυσλεξίας στο δημοτικό και έχει δηλώσει για τον εαυτό του ότι είναι «λειτουργικός αναγνώστης».

«Αγαπούσα το να μαθαίνω, ήθελα τη μάθηση αλλά ήξερα ότι με αυτό το σύστημα αποτυγχάνω. Όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, ωστόσο, είχα βρει τον τρόπο να μπορέσω να επιβιώνω σε αυτό. Έκανα το ίδιο πράγμα όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη και το Los Angeles για να γίνω ηθοποιός», είχε πει ο Tom Cruise σε συνέντευξή του για τον τρόπο που χειρίστηκε τη δυσλεξία του στο σχολείο και πώς αυτός τον βοήθησε να χειριστεί και άλλες δύσκολες καταστάσεις που απαιτούσαν υπομονή και επιμονή στη ζωή.

Cher

@2023 Jordan Strauss/Invision/ AP Images

Η δυσαριθμησία και η δυσλεξία ήταν οι μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Cher και που μάλιστα την οδήγησαν να αφήσει το σχολείο στην εφηβεία της. «Δεν μπορούσα να διαβάσω αρκετά γρήγορα για να τελειώσω τις εργασίες μου και για μένα, τα μαθηματικά ήταν σαν να προσπαθούσα να καταλάβω Σανσκριτικά», είχε γράψει στην αυτοβιογραφία της.

«Ό,τι μάθαινα, το μάθαινα ακούγοντας. Στον έλεγχό μου έγραφαν ότι δεν εκμεταλλεύομαι τις δυνατότητές μου», συμπλήρωνε η Cher που κατάφερε ωστόσο να ζήσει στο απόγειο των δυνατοτήτων της όταν ασχολήθηκε με το τραγούδι και την υποκριτική.

Octavia Spencer

διάσημοι με δυσλεξία @2023 Willy Sanjuan/Invision/AP Images

«Ήμουν ένα δυσλεκτικό παιδί και είμαι μία δυσλεκτική ενήλικας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι έξυπνος. Σημαίνει απλά ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί διαφορετικά», είχε πει σε συνέντευξή της η Octavia Spencer.

«Στην πραγματικότητα με είχαν εξετάσει για το πρόγρμμα των παιδιών με εξαιρετικά ταλέντα στο σχολείο μου ακριβώς επειδή ήμουν πιο ακουστικός τύπος παρά οπτικός», συμπλήρωνε η ηθοποιός και συγγραφέας.